Νέα Χαλκηδόνα: Η ιστορία του 1ου Δημοτικού

0

Σύμφωνα  με πληροφορίες, από το αρχείο του  1ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας  Χαλκηδόνας (η οποία είχε χαρακτηρισθεί Κοινότητα το 1934) ο πρώτος μαθητής γράφτηκε στην Α΄ Δημοτικού στις 22 Σεπτεμβρίου 1936 και μάλιστα ήταν κορίτσι.

Το σχολείο στεγάσθηκε στα καμαρίνια του -τότε- Κινηματοθεάτρου «ΗΡΩΔΕΙΟΝ» επί της λεωφόρου Δεκελείας. Ήταν ένα επιβλητικό οικοδόμημα – σπάνιο για την περιφέρεια της Αθήνας- με τεράστια Σάλα και τρεις Εξώστες. Δίπλα στο κυρίως κτίριο υπήρχε και το ομώνυμο θερινό Κινηματοθέατρο, στο χώρο του οποίου- κατά τους χειμερινούς μήνες- αυλίζονταν οι μαθητές του Σχολείου.  Συνολικά το σχολικό έτος 1936-1937 φοίτησαν 206 μαθητές.

Στην αρχή της λειτουργίας του, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαλκηδόνας, στεγάσθηκε στα καμαρίνια και το φουαγιέ του «Ηρωδείου» μέχρι και τον Απρίλιο του 1973, οπότε η πρόσοψη του κτιρίου γκρεμίστηκε για να κτισθεί εκεί ένα Πρατήριο Βενζίνης, ενώ στη Σάλα και τους Εξώστες του, είχε στεγασθεί ένα Εργοστάσιο Ξυλείας.

Ήδη, τον Μάρτιο του 1970 είχε γίνει από Συνεργεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), η εκσκαφή των θεμελίων του 1ου Δημοτικού Ν.Χ., σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, το οποίο -μέχρι τότε- το χρησιμοποιούσε ατύπως ως γήπεδο, ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος «ΧΑΛΚΗΔΟΝΙΚΟΣ»

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Χ., οικοδομήθηκε με τη μορφή που έχει σήμερα, από το 1970 μέχρι και τον Απρίλιο του 1973, οπότε και στο νέο αυτό κτίριο μεταφέρθηκαν οι μαθητές του από το Κινηματοθέατρο «Ηρώδειο» και έγιναν τα εγκαίνια και η έναρξη λειτουργίας του, επί δημαρχίας Σταύρου Καδερίδη.

Δεξιά της εισόδου είχε κτισθεί μια μεγάλη αίθουσα Εκδηλώσεων  και δυο ντουζιέρες για τους αθλούμενους μαθητές, οι οποίες όμως, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν. Αργότερα-γύρω στο 1980, επί δημαρχίας Μάριου Τσαγκά, ένα μέρος της αίθουσας Εκδηλώσεων, διαχωρίστηκε με «νοβοπάν», και –μέχρι το 1988-φιλοξένησε το Νηπιαγωγείο του Σχολείου.

Αριστερά της  εισόδου είχε κτισθεί ένα διώροφο κτίριο, με έξι αίθουσες διδασκαλίας, ενώ απέναντι σ’ αυτό , στο βάθος της δεξιάς πλευράς, είχε οικοδομηθεί ένα δεύτερο διώροφο κτίριο, με 8 αίθουσες διδασκαλίας.

Γύρω στο 1974, στο Σχολικό Συγκρότημα του Δημοτικού Ν.Χ. στεγάσθηκε για πρώτη φορά, το νεοσυσταθέν τότε Γυμνάσιο της πόλης, το οποίο λειτούργησε εναλλακτικά (πρωί και απόγευμα) και παράλληλα με το Δημοτικό μέχρι το 1977, οπότε μεταφέρθηκε στο δικό του νεότευκτο κτίριο, στη συμβολή των οδών Πεταλά και Σολωμού.

Το Νοέμβριο του 1974,  -ο νέος τότε- Νομάρχης Αττικής, Παπάζογλου, ανακοίνωσε την Κυβερνητική πρόθεση για τη στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Χαλκηδόνας, στο χώρο του Στρατοπέδου της πρώην ΕΑΤ/ΕΣΑ επί της οδού Χρυσαλίδος, δίπλα στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού. Η οικοδόμησή του από τον ΟΣΚ  άρχισε τελικά κατά τη σχολική περίοδο 1983-84 και εγκαινιάσθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1984, επί δημαρχίας Νίκου Παπαμικρούλη, από τον –τότε- Υπουργό Παιδείας, Απόστολο Κακλαμάνη.

Γύρω στο 1988 –επί δημαρχίας Νίκου Παπαμικρούλη – το Νηπιαγωγείο που στεγαζόταν πρόχειρα δίπλα στην αίθουσα Εκδηλώσεων, μεταφέρθηκε στην αριστερή γωνία του ισογείου του αριστερού σχολικού κτιρίου και απέκτησε δική του είσοδο και αυτόνομη αυλή, ενώ στη δεξιά γωνία, δημιουργήθηκαν τα Γραφεία των Διδασκάλων και της Διεύθυνσης του Σχολείου. Ταυτόχρονα, στη θέση του πρώην Νηπιαγωγείου που είχε κατασκευασθεί πρόχειρα με φύλλα «νοβοπάν» κατασκευάσθηκαν δυο νέες μόνιμες αίθουσες διδασκαλίας, ενώ οι παλιές ντουζιέρες μετατράπηκαν σε Κυλικείο και μικρή αποθήκη του Σχολείου, όπου υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

Το 1998 – επί δημαρχίας Νίκου Παπαμικρούλη- έγινε πλήρης ανάπλαση και φύτευση του αύλειου χώρου, τόσο του 1ου, όσο  και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Χαλκηδόνας, με την κατασκευή δύο υπαίθριων Αμφιθεάτρων και δύο Γηπέδων Μπάσκετ, ενώ στην αυλή του 1ου Νηπιαγωγείου, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο υπαίθριο Ζατρίκιο (σκάκι), με πιόνια μεγάλα και ελαφριά, ώστε να μπορούν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών τους να εξασκούνται σ’ αυτό το παιχνίδι.

ΠΗΓΗΠληροφορίες από το blog του 1ου Δημοτικού σχολείου Ν.Χ.
Προηγούμενο άρθροΣτΕ: «Ναι» στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
Επόμενο άρθροΟ χορός του Χαλκηδονικού
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.