Αποκλειστική συνέντευξη του Αλέκου Γούλα στην Fx-news!

0
Συμμετοχή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας στις κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους

Κατοικεί στη Νέα Φιλαδέλφεια από τα φοιτητικά του χρόνια, είναι καθηγητής γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, έχει μεγαλώσει στη Γερμανία, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα. «Η δουλειά μας είναι η μεγαλύτερη επένδυση», λέει. «Όλοι οι άλλοι “τίτλοι” έρχονται και παρέρχονται!» Πολύ λίγα αυτά που αναφέρει σε σχέση με αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα! Μια ματιά στο βιογραφικό του ήταν αρκετή για να με πείσει!  Ήταν μια διαφορετική συνέντευξη και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο και την αμεσότητα των απαντήσεων. Έδωσε απαντήσεις για όλα: για τους νέους, την τρίτη ηλικία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τις δημοτικές παρατάξεις, το όραμά του για το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ.ά. Ο Αλέκος Γούλας δεν μάσησε τα λόγια του… Κάποιοι θα ικανοποιηθούν, άλλοι θα ενοχληθούν…

 

Συνέντευξη του Αλέκου Γούλα, προέδρου της Ένωσης Γονέων ΝΦ-ΝΧ και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό «Πόλης Ενότητα», στον εκδότη της Fx-news Βασίλη Βέττο:

Αλέκο, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα ήθελες να αλλάξει στον Δήμο;

Ανέκαθεν θεωρούσα πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη συμμετοχής της Νεολαίας, του πιο ζωντανού κομματιού της κοινωνίας μας στα τοπικά δρώμενα. Κάθε δημοτική αρχή πρέπει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων στα «κοινά» και να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο μέσα στο οποίο οι νέοι θα εκφραστούν, θα παρέμβουν και κατ’ επέκταση θα συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

Σήμερα οι νέοι αποθαρρύνονται και δικαιολογημένα αποστασιοποιούνται, καθώς δεν τους εκφράζει η εικόνα που βλέπουν. Την ευθύνη γι΄ αυτό τη φέρει αποκλειστικά η σημερινή γενιά των πολιτικών και οι πολιτικές τους! Δεν έχω δει ποτέ μια δράση για τους νέους του Δήμου, με στόχο να θεμελιώσουν και να αναδείξουν τις δημοκρατικές τους αξίες, να δράσουν, να συνεργαστούν, να συναποφασίσουν για θέματα που τους αφορούν.

Είχα παρακολουθήσει το τελευταίο καλοκαίρι στη Λευκωσία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου, ενός θεσμού που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Κύπρο, και εντυπωσιάστηκα. Θεωρώ πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτικές της δυνατότητες προς την κατεύθυνση στήριξης της Νεολαίας, της Τέχνης και του Πολιτισμού με πράξεις και έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις! Όσα έχουν άμεση σχέση με τον άνθρωπο και την καλλιέργειά του πρέπει να αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα των ΟΤΑ.

– Η «Δύναμη Πολιτών» προβάλλει την ανέγερση σχολείων ως μεγάλη επιτυχία στην παιδεία. Ποια η γνώμη σου;

   Τα σχολεία που έγιναν και γίνονται χρηματοδοτήθηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού, από τη μείωση του μισθού των εργαζομένων, από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Η δυναμική διεκδίκηση φορέων και συλλογικοτήτων συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην ανέγερσή τους. Είναι λοιπόν έργο όλων μας! Παιδεία, υγεία και κοινωνική προστασία είναι δημόσια κοινωνικά αγαθά και η βελτίωσή τους ανήκει στα αυτονόητα. Αν τα αυτονόητα ήταν ο στόχος τότε ίσως θα μπορούσαμε  να μιλήσουμε για επιτυχία. Στην πόλη μας χρειαζόμαστε πάντως και νέα σχολικά κτίρια αλλά και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. Η «Πόλης Ενότητα» δεν υπόσχεται το αυτονόητο, αυτό το θεωρούμε δεδομένο και δεν το διαπραγματευόμαστε. Εμείς επιζητούμε την υπέρβαση προς όφελος του μαθητή, του σπουδαστή, του γονέα, του εργαζόμενου και γενικότερα του Δημότη.

– Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για την Τρίτη Ηλικία στο Δήμο μας;

Κοίταξε Βασίλη, κάποιοι υποψήφιοι αρκούνται μόνο σε υποσχέσεις για τη δημιουργία νέων ΚΑΠΗ και σε φωτογραφήσεις εκδηλώσεων, προφανώς επειδή θεωρούν τους ηλικιωμένους προεκλογικό ντεκόρ. 

Τα ΚΑΠΗ σαφώς θα πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν. Θα πρέπει όμως όλοι μας να σκεφτούμε και πώς θα βγάλουμε την Τρίτη Ηλικία έξω από τους κλειστούς χώρους! Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάνθρωποί μας θα πρέπει να είναι πανταχού παρόντες στην πόλη. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους δρόμους, στα μαγαζιά, στα καφενεία, παντού. Η διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας είναι υποχρέωση όλων μας και προπαντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη κι αυτοί που έχουν κινητικά προβλήματα ή μένουν μόνοι πρέπει να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Δήμου και της πολιτείας. Εκπαιδευμένοι υπάλληλοι του Δήμου με ειδικά αυτοκίνητα μπορούν να τους πηγαίνουν έναν περίπατο, είτε να τους μεταφέρουν σε χώρους όπου θα συναντούν και θα συζητούν με άλλους συμπολίτες μας, σε θέατρα, σε μουσικές ή άλλες εκδηλώσεις. Είναι επίσης χρέος της δημοτικής αρχής να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ηλικιωμένων σε όλους τους κοινωφελείς χώρους, τις υπηρεσίες, τα πάρκα, τις πλατείες, τους χώρους πρασίνου…

Νομίζω πως πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με τα ζητήματα που απασχολούν την Τρίτη Ηλικία, γιατί ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται μεταξύ άλλων και από τη στάση των μελών της απέναντι σε αυτή!

– Τι σε ενοχλεί περισσότερο ως δημότη;

Πήγαινα και πηγαίνω τα παιδιά μου για αθλητισμό στο κολυμβητήριο της Καλογρέζας και για στίβο στη Νέα Ιωνία, για μαθήματα μουσικής στο δημοτικό ωδείο των Αγίων Αναργύρων, για τις πολιτιστικές αναζητήσεις στον πολιτιστικό Σεπτέμβρη του Γαλατσίου, της Κηφισιάς και στους γύρω δήμους. Παρακολούθησα φέτος τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ιλίου! Την Καθαρά Δευτέρα πήγα βέβαια και στο Άλσος μας, αλλά εκεί έλειπε ο Δήμος! Ως Φιλαδελφειώτης  έχω περισσότερες απαιτήσεις από το Δήμο μου.  

– Γιατί με την «Πόλης Ενότητα» και τον Τάσο Κωνσταντινίδη;

Θεωρώ τον Τάσο Κωνσταντινίδη ως μια νέα ελπίδα για το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας! Ο λόγος; Είναι συνεπής εκφραστής του δημοκρατικού διαλόγου και της συναίνεσης, στοιχείων που απουσιάζουν από την πολιτική ζωή του τόπου μας και στοιχείων που μετά τις δημοτικές εκλογές θα είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. Η Εντιμότητα, η Ειλικρίνεια, η Επαγγελματική πορεία και Εμπειρία, η Μόρφωση και Κατάρτιση, η Κοινωνική Δράση και Δυναμική, η Εντοπιότητα, καθώς και η κατάλληλη Ηλικία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του που συνηγορούν στο εγχείρημα αυτό! Επιπλέον είναι μια ανεξάρτητη και αδέσμευτη φωνή, στοιχεία που με κάνουν να τον βλέπω ως συνεργάτη και όχι ως αρχηγό!

– Μα όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι λένε ότι είναι ανεξάρτητοι!

Πράγματι λένε πως είναι ανεξάρτητοι, αλλά τους υποστηρίζουν συγκεκριμένα κόμματα! Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Άλλωστε όλοι σε αυτή την πόλη ζούμε… ή σχεδόν όλοι! 

– Για τις άλλες δημοτικές παρατάξεις τι έχεις να πεις;

Η πλειοψηφία των επικεφαλής τους εκφράζει το χτες, και το χτες δεν μπορεί να σε οδηγήσει στο αύριο! Έχουμε γυρίσει σελίδα, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και ανάγκες. Το σήμερα και το αύριο απαιτούν σύγχρονες σκέψεις, απόψεις και εργαλεία! Η «Πόλης Ενότητα» έχει τη γνώση, θέλει και, πάνω απ’ όλα, μπορεί να δώσει λύσεις! Δεν έχει χρίσμα κόμματος, αλλά έχει το χάρισμα! Ωστόσο δεν αμφιβάλλω πως στις δημοτικές παρατάξεις που, όπως γνωρίζετε, είναι αρκετές υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν. Με το νέο εκλογικό σύστημα που απαιτεί συνεργασίες για να υπάρχει διοίκηση, όσους συμμερίζονται τις βασικές αρχές μας, προτάσσουν το καλό του δήμου και διακρίνονται όχι για τη θεωρία, αλλά για τις πράξεις τους, τους θέλουμε δίπλα μας και όχι απέναντί μας.

– Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις στις δημοτικές εκλογές. Πώς αισθάνεσαι;

Όπως ο τερματοφύλακας πριν την εκτέλεση του πέναλτι!  Για να χαριτολογήσουμε και λίγο! Γνωρίζω πως είναι μεγάλη ευθύνη για κάθε υποψήφιο. Ευθύνη όμως για τις επιλογές του φέρει και ο ψηφοφόρος, και μάλιστα εξίσου μεγάλη…

– Ποια η διαφορά Δημοτικών και Βουλευτικών εκλογών;

Οι δημοτικές εκλογές είναι περισσότερο διχαστικές από τις βουλευτικές, διότι υπάρχει η προσωπική γνωριμία των πολιτών! Προσωπικά προτιμώ να χτίζω φιλίες και όχι να χαλάω. Αλλά πάντα έρχεται η στιγμή που πρέπει να πάρεις θέση! Ίσως τελικά για να υπάρξει ισορροπία χρειάζονται και οι αντιθέσεις…

– Ποιες θεωρείς λέξεις-κλειδί σε μια κοινωνία;

Παιδεία, πολιτισμός, καθαρή πόλη και κοινωνική πολιτική, στοιχεία αναγκαία για τον άνθρωπο, την καθημερινότητά του και την ποιότητα ζωής! Πρέπει να γίνει κάποτε αντιληπτό από τους δημοτικούς άρχοντες, τους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες ότι, αν βοηθηθεί η Παιδεία και ο Πολιτισμός ουσιαστικά, η βοήθεια αυτή θα επιστρέψει στην κοινωνία και στην Πολιτεία ποικιλότροπα. Η πολιτιστική, η μορφωτική και η πνευματική ανασυγκρότηση της πόλης είναι χρέος όλων μας. Απαιτείται ένας επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων μας! 

– Με ποια πρόταση θα κλείσουμε τη συνέντευξη;

Ζητείται το εμείς, το εγώ κούρασε απίστευτα πολύ!


 

Προηγούμενο άρθροΦουλ για άνοδο και τίτλο ο Ιωνικός ΝΦ!
Επόμενο άρθροΠόλης Ενότητα ΝΦ-ΝΧ: “Καταδίκη βανδαλισμών”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.