Εκδηλώσεις στο ΠΠΙΕΔ

0
Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Από το ΠΠΙΕΔ λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:

Αφιέρωμα στο ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ τραγούδι

«Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ…»

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, πραγματοποιεί εκδήλωση – αφιέρωμα με θέμα: «Ό,τι κι αν πω δεν σε ξεχνώ…», το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ, Δεκελείας 152 & Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια.

Με πρωτοβουλία της χορωδίας του Δήμου μας.

Μαέστρος – Μουσικός: Μαρία Κάτσαρη.

Ιστορικές αναφορές – αναλύσεις: Παναγιώτης Κουνάδης

Μπουζούκι – μπαγλαμά: Πανταζόπουλος Λάμπρος

Κρουστά: Παμπουλάκης Δημήτρης, Κιθάρα: Συμιανάκης Λευτέρης, Παρουσίαση: Κώστας Μπέτζελος

Της εκδήλωσης αυτής θα προηγηθούν στον ίδιο χώρο και ώρα 18.00 τα εγκαίνια της έκθεσης του εμβληματικού εικαστικού καλλιτέχνη τοιχογραφιών Klaus Klinger, ο οποίος επισκέπτεται τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και παρουσιάζει την έκθεση 5 καλλιτεχνών «Ένας κόσμος για όλους». Οι Michal Batory (Γαλλία), Klaus Klinger (Γερμανία), Cecilia Herrero (Αργεντινή), Μιχάλης Κουντούρης (Ελλάδα), Justuh (Πολωνία), με θέμα τη φυγή, την μετανάστευση, την αλληλεπίδραση.

Η έκθεση των έργων μεγάλης κλίμακας, φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαιδεμένου».

Εγκαίνια έκθεσης:  Σάββατο 6/4/2019,

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινές  9.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00- 14.00.

 

Ματαρόα 1945.

Η πρώτη διαφυγή πνευματικού και καλλιτεχνικού δυναμικού από την Ελλάδα.

Ομιλία του Σταύρου Ανεστίδη, υποδιευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών με θέμα: «Ματαρόα 1945. Η πρώτη διαφυγή πνευματικού και καλλιτεχνικού δυναμικού από την Ελλάδα» και παρουσίαση του βιβλίου «Ματαρόα 1945. Από τον μύθο στην ιστορία», από τον Νικόλα Μανιτάκη, συνεπιμελητή της έκδοσης, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ, Δεκελείας 152 & Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια.

Τον Δεκέμβριο του 1945 ο Οκτάβιος Μερλιέ, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, εξασφάλισε από την γαλλική κυβέρνηση έναν μεγάλο αριθμό υποτροφιών για Έλληνες φοιτητές. Κατόπιν εξετάσεων περισσότεροι από 150 νέοι επιλέχθηκαν για σπουδές στο Παρίσι. Ο Μερλιέ αποσκοπούσε στην απόσπαση από το εμφυλιακό κλίμα καλλιτεχνών και επιστημόνων από τους οποίους αρκετοί υπήρξαν αριστερών πεποιθήσεων και με συμμετοχή στην Αντίσταση και τα Δεκεμβριανά.

Στις 20 Δεκεμβρίου το οπλιταγωγό Ματαρόα, τους μεταφέρει από τον Πειραιά στον Τάραντα και από εκεί με τρένο διασχίζουν την Ιταλία και την Ελβετία και φθάνουν τελικά στο Gare de l’Εst του Παρισιού τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου.

Η αποστολή αυτή του Ματαρόα μπορεί να ιδωθεί ως μια ιστορία υπέρβασης και επούλωσης του τραύματος του Εμφυλίου ή

ως νοηματικά ιδιαίτερη εκδοχή των συνεχών μεταναστεύσεων από την Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Πρωτοστάτης και εμψυχωτής αυτού του παράτολμου εγχειρήματος υπήρξε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και ένθερμος φιλέλληνας, Οκτάβ Μερλιέ. Ήταν ο άνθρωπος που «το επινόησε και το διεκπεραίωσε με σθένος και ευρηματικότητα την σκοτεινή εκείνη εποχή» έχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα του Ινστιτούτου, Ροζέ Μιλλιέξ.

Προηγούμενο άρθροΕργατικές ΝΦ: “Το παρκάκι της οδού Φλέμινγκ” (ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ)
Επόμενο άρθρο24ωρη απεργία οι εκπαιδευτικοί -Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή 12 Απριλίου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.