“Αποχαιρετήστε με γενναιότητα την Αλεξάνδρεια”

0

Γράφει η Αντωνία Αναγνώστου – Καρκάνη *

Η αυτοδιοίκηση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια τζογαδόρων της πολιτικής, ανθρώπων που χωρίς τα ελάχιστα προσόντα απαιτούν αξιώματα και κάνουν συμφωνίες για θέσεις πριν ακόμη εκλεγούν. Η αυτοδιοίκηση είναι θεσμός που υπηρετεί την πόλη και τους πολίτες και οι θεσμοί δεν ανταλλάσσονται  με χρήμα και δημοσιότητα. Οι Δήμοι σήμερα διαχειρίζονται σημαντικά κεφάλαια, ευρωπαϊκά προγράμματα και χρειάζονται άξιους και ικανούς εκπροσώπους χωρίς δεσμεύσεις που να ξεπερνούν τις κομματικές εξαρτήσεις, τα γρανάζια της Κεντρικής Διοίκησης, να μην εγκλωβίζονται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, να διεκδικούν , να δίνουν  όραμα στους δημότες και στους συνεργάτες τους.

Ο Δήμαρχος με τον Κλεισθένη κινδυνεύει να χάσει την διοικητική του αποτελεσματικότητα, ακόμη και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο κόσμος όμως ψηφίζει Δήμαρχο που στο όνομα μιας δήθεν αναλογικότερης αντιπροσώπευσης κινδυνεύει να γίνει έρμαιο εκβιασμών, συναλλαγών, ακόμη και ύποπτων ισορροπιών.

Ποιος αλήθεια φοβάται έναν ισχυρό δήμαρχο και επιχειρεί να τον αποδυναμώσει;

Μα φυσικά ο πιο αδύναμος, αυτός που φοβάται να αναμετρηθεί με τον θεσμό, αυτός που δεν έχει ερείσματα στον τοπική κοινωνία.

Ο Νόμος Σκουρλέτη επιδιώκει να καταστήσει τις μειοψηφικές δυνάμεις του κόμματός του, στους Δήμους, σε απαραίτητα συμπληρώματα με ανταλλάγματα για την διαμόρφωση πλειοψηφιών για να ασκεί ασφυκτική πίεση και να κάνει δύσκολη την ζωή του Δημάρχου που ψήφισε ο λαός.

Πιστεύει ότι έτσι ενισχύει την κομματική του επιρροή στην αυτοδιοίκηση. Αγνοεί όμως ότι χαρισματικοί Δήμαρχοι της αριστεράς στην μεταπολίτευση δεν εκλέχτηκαν με απλή αναλογική ,  αλλά χάριν της αποτελεσματικότητάς τους και την εκτίμηση με την οποία τους  περιέβαλε το εκλογικό σώμα.

Παραδείγματα: Μακρής, Παξιμαδάς, Σταματιάδης, Φωλόπουλος και άλλοι.

Σήμερα εκείνοι που καβάλησαν το κύμα της αντιμνημονιακής ρητορίας και επικράτησαν κινδυνεύουν να είναι μιας χρήσεως εξαιτίας της τραγικής δημοτικής διαχείρισης που άσκησαν, την αλαζονεία που επέδειξαν και της προκλητικής ανεπάρκειάς τους.

Ποιος έχει λοιπόν όφελος από έναν αδύναμο Δήμαρχο; Μα ασφαλώς οι μειοψηφίες.

Ζητούν ψηφοδέλτια με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και ποσόστωση στο όνομα μιας διευρυμένης δήθεν λαϊκής συμμετοχής που με σωρεία μεταδημοτεύσεων, μόλις την τελευταία στιγμή κατόρθωσαν να συμπληρώσουν  συνδυασμούς κάνοντας φοβερές ιδεολογικές εκπτώσεις.

Στο θέατρο σκιών όλοι μπορούν να συνυπάρχουν με όλους και μαζί και χώρια, αφού η ζωή στον πλανήτη ΑΡΗ με αραιή ατμόσφαιρα προκαλεί ασφυξία.

Τι εισέπραξε όμως ο Δήμος από τα 150.000.000 που μοιράζει προεκλογικά ο κ. Χαρίτσης προκειμένου να ολοκληρώσουν δήθεν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες; γιατί από μεταρρυθμίσεις ούτε κουβέντα.

Αλλαγές και τομές χρειάζεται η αυτοδιοίκηση, όχι επιδόματα.

Ενέργειες όπως 1.100.000 για αγορά με leasing απορριματοφόρων δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και δάνειο 1.600.000 ένα μήνα πριν, που τελικά μπλόκαρε η Οικονομική Επιτροπή του δημου για αλλαγές λαμπτήρων δεν συνάδουν με το ηθικό πλεονέκτημα που επαγγέλλεται η αριστερά, προκαλούν πολλά ερωτήματα και δυστυχώς δεν τηρούν  ούτε τα προσχήματα.

Στις εκλογές της 26ης Μαϊου, δεν αρκεί να καταδικασθούν οι λογικές που θέλουν τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης στην γωνία.

Πρέπει να δοθεί τέλος στην χαλαρότητα της ψήφου που είχε ως αποτέλεσμα την απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου από την πάνω και κάτω πλατεία και όσα στην συνέχεια ακολούθησαν και να αναδείξουν ισχυρούς δημάρχους που να μην κρύβονται, να μπορούν να αναλαμβάνουν  ευθύνες και να είναι σε θέση να διαχειρισθούν με εντιμότητα το θολό τοπίο του Δημοτικού Συμβουλίου της επόμενης μέρας.

Αυτό είναι το ζητούμενο για το τοπικό καλό.

Και ας μην ξεχνάμε ότι στην πολιτική τίποτα δεν εκδικείται χειρότερα από την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη. Ας γνωρίζουν  οι κατέχοντες ότι το έργο έχει κουράσει, το ακροατήριο αραίωσε και το έργο που δεν μπορεί πια να κόψει εισιτήρια μοιραία κατεβαίνει.


* H Αντωνία Αναγνώστου – Καρκάνη είναι ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Προηγούμενο άρθροΑλέκος Γούλας: “Επειδή μπορούμε και διαφορετικά…”
Επόμενο άρθροPOLL 24H: “Ψηφίστε για Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.