Αποκλειστική συνέντευξη του νέου Δημάρχου, Γιάννη Βούρου

0

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την εκλογή του, παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο νέος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κύριος Γιάννης Βούρος.

Ο κ. Βούρος απάντησε -χωρίς περιστροφές- στα επίκαιρα ερωτήματα του εκδότη της Fx-news κ. Βασίλη Βέττου:

Κύριε Βούρο, συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Συγχαρητήρια επίσης και για το υψηλό επίπεδο, που κρατήσατε κατά την διάρκεια της μεγάλης και επίπονης προεκλογικής περιόδου. Δεν παρασυρθήκατε από την προσπάθεια «κάποιων» να πολώσουν, να διχάσουν και να δημιουργήσουν «πολεμικό» κλίμα κατά την διάρκεια των εκλογών. Για εμένα προσωπικά ως εκδότη της Fx-news που 5 χρόνια τώρα «βάλλεται» από αυτού του είδους την «πολιτική» της τοπικής εξουσίας, ήταν το «κλειδί» που σας έδωσε την νίκη. Ο λαός της πόλης σάς επιβράβευσε για την στάση σας. Ευελπιστούμε να συνεχίσετε με το ίδιο επίπεδο λόγου (και έργου πλέον) και από την 1η Σεπτέμβρη που θα αναλάβετε την διοίκηση του Δήμου για τα επόμενα 4 χρόνια.

 Γ.Β.-  Ο εύκολος δρόμος για οποιονδήποτε έχει την ψυχολογία του «ηττημένου» είναι αυτός της πόλωσης, του διχασμού και του «πολεμικού» κλίματος που αναφέρετε. Είναι ένα κλασικό τέχνασμα απόσπασης της προσοχής των πολιτών από τα ουσιώδη, στα οποία ο «ηττημένος» της υπόθεσης απέτυχε και συσπείρωσης γύρω από τα επουσιώδη που γεννά η έξαψη των παθών. Προσωπικά δε μεθόδευσα αυτή τη στάση απάθειας και αδιαφορίας προς οτιδήποτε και οποιονδήποτε στόχευε στην υποβάθμιση τόσο εμού όσο και της παράταξης. Είμαι εκ φύσεως άνθρωπος του εποικοδομητικού διαλόγου και όχι ενός γεμάτου εμπάθειας μονολόγου. Όποιος αγνοεί τους όρους του παιχνιδιού δε μπορεί να λογίζεται ισότιμος συνομιλητής.

– Στον προεκλογικό «Μαραθώνιο» ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή σας;

Γ.Β.-  Η καλύτερη στιγμή -οι καλύτερες για να ακριβολογούμε- ήταν αυτές της καθημερινής επαφής με τον κόσμο, όταν με φώναζαν ή με πλησίαζαν μόνοι τους οι πολίτες για να μου μιλήσουν για όσα τους απασχολούν, μια πρωτοφανής «αγκαλιά» που τη βίωσα παντού, στη λαϊκή, στο καφενείο, στο προπό, στη Δεκελείας, στην Αγ. Μαρίνα, στους Απομάχους, σε κάθε γειτονιά. Διότι αυτό είναι η πεμπτουσία της συμμετοχής στα κοινά, η ανόθευτη ανθρώπινη επαφή. Χειρότερη στιγμή δε θυμάμαι ειλικρινά. Κι αυτό οφείλεται, κυρίως, στο κλίμα που επικρατούσε (και επικρατεί και μετεκλογικά φυσικά) μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού. Κλίμα ομοψυχίας, ενθουσιασμού, και πίστης στη νίκη. Το τονίζω διότι η σύμπνοια μεταξύ 78 ανθρώπων και δη υποψηφίων σε μια εκλογική μάχη τις περισσότερες φορές είναι ζητούμενο. Εδώ ήταν δεδομένη και αυτό οφείλεται στην ποιότητα των ανθρώπων που με πλαισίωσαν.

– Που αφιερώνετε τη νίκη σας;

Γ.Β.- Τη νίκη αυτή την αφιερώνω στους «αρχιτέκτονες» της επιτυχίας:

i) Στην οικογένειά μου, που, για πολλοστή φορά, πλήρωσε πρόθυμα το υψηλό

Ο Γιάννης Βούρος με τους γιους του

«αντίτιμο» της πολυπραγμοσύνης μου και στάθηκε δίπλα μου όχι με ευχολόγια και δόσεις ανέξοδης ψυχικής συμπαράστασης αλλά συμπαρατασσόμενη με μένα στο προεκλογικό μέτωπο, «πολεμώντας» στο «πεδίο της μάχης». Θα μου πείτε ότι μια τέτοια στάση φαντάζει αυτονόητη. Φαντάζει αλλά δεν είναι. Ειδικά στην περίπτωσή μου που έχω «βεβαρημένο» ιστορικό παραγκώνισης των οικογενειακών προτεραιοτήτων χάριν αφοσιώσεως σε επαγγελματικές υποχρεώσεις, η στάση όλων ήταν ένα μάθημα οικογενειακής αλληλεγγύης και έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης τους σε μένα και το εγχείρημα που ανέλαβα. Τους ευχαριστώ.

ii) Στους συνοδοιπόρους μου στον συνδυασμό, σε όλα τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του προεκλογικού αγώνα και εργάστηκαν όλους αυτούς τους μήνες πυρετωδώς για να κόψουμε πρώτοι το νήμα και να εκλεγώ δήμαρχος. Στο στίβο της πολιτικής, όπως και σε οτιδήποτε απαιτεί ομαδικότητα, είτε αυτό είναι πολιτική παράταξη, είτε ποδοσφαιρική ομάδα, είτε θεατρική παράσταση, η αποδοτικότητα της συλλογικότητας κάνει τη διαφορά. Και άπαντες στην «Πολιτών Πολιτεία» έθεσαν το «Εγώ» στη διάθεση του «Εμείς».

iii) Στους συμπολίτες μου που μου εμπιστεύτηκαν το «αύριο» της Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας.

iv) Και τέλος στον εαυτό μου. Στον Γιάννη που άφησε πίσω του τα πάντα, (οικογένεια, θέατρο, εκδοτικό οίκο, Πανεπιστήμιο στην Αυστραλία) προκειμένου να είναι συνεπής απέναντι σε αυτό που ανέλαβε: να ακούσει τα «θέλω» και τα «πρέπει» των δημοτών, να συνομιλήσει με όλους, να πάει σε κάθε γειτονιά της πόλης και να διαπιστώσει μόνος του τα υφιστάμενα προβλήματα στον Γιάννη που, δίχως ίχνος δακρύβρεχτης υπερβολής, ξέχασε πώς είναι να κοιμάσαι πάνω από τρεις ώρες ημερησίως, προκειμένου να καταστρώσει ένα συμβατό με τις ανάγκες του δήμου και υλοποιήσιμο πρόγραμμα. Όλοι, ο καθένας από τη θέση του και στο μέτρο των δυνατοτήτων του συνέβαλε στην επιτυχία.

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα. Δήμαρχος Γιάννης Βούρος την 1η Σεπτέμβρη. Πείτε μας μετά από 100 μέρες από την στιγμή που θα αναλάβετε τι θα έχει αλλάξει στην πόλη μας.

Γ.Β.-  Θα έχει αλλάξει η εικόνα της πόλης μας στα πρωτεύοντα για τον δήμο ζητήματα όπως είναι αυτά της καθαριότητας, του επαρκούς φωτισμού, της ασφάλειας, ιδίως στις «παραμεθόριες» περιοχές της πόλης μας που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, της αποκατάστασης χώρων παραμελημένων όπως είναι, ενδεικτικά μιλώντας, κάποιες παιδικές χαρές που αντί να σφύζουν από ζωή, είναι παραδομένες στην εγκατάλειψη, στα σκουπίδια, στο απεριποίητο πράσινο. Οπωσδήποτε θα έχει γίνει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την αναμόρφωση του άλσους. Στόχος μας είναι η διευθέτηση των βασικών προβλημάτων προκειμένου να προχωρήσουμε στα συνθετότερα και εν συνεχεία να οργανώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουμε όσα μπορούν να πάνε τον Δήμο μας ένα βήμα μπροστά, όπως είναι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για παροχή υπηρεσιών κτλ. Ξεκινάμε με κινήσεις ουσίας και όχι άσκοπου εντυπωσιασμού.

– «Είναι ο εκλεκτός της ΑΕΚ» έλεγαν πολλοί μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας τον περασμένο Δεκέμβρη. Μάλιστα οι πολιτικοί σας αντίπαλοι έλεγαν «είναι ο εκλεκτός του Μελισσανίδη και των επιχειρηματικών συμφερόντων…». Τι έχετε να πείτε;

Γ.Β.-  Δεν είμαι ο εκλεκτός της ΑΕΚ και του Μελισσανίδη. Είμαι ο εκλεκτός των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας. Αυτό πρέπει πλέον να το εμπεδώσουν ή τουλάχιστον να συνθηκολογήσουν με τα γεγονότα. Το περιβόητο «χρίσμα» ΑΕΚ και η σκόπιμη σύνδεσή μου με επιχειρηματικά συμφέροντα που τάχα επιβουλεύονται την πόλη υπήρξε η αιχμή του δόρατος των «πολεμίων» μου κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως επανειλημμένα τόνισα και τότε η μομφή αυτή απέδειξε ότι ο δημόσιος διάλογος από την πλευρά των «αντιφρονούντων» κινήθηκε σε επίπεδο δημοτικού, για να μην πω νηπιαγωγείου, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχαν τίποτα να μου προσάψουν σε επίπεδο πολιτικό ή διοικητικό. Πρέπει να αντιληφθούν ότι η καραμέλα αυτή έχει λιώσει πια. Άλλωστε, η αντιπολίτευση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να ανανεώνεται. Η προβλεψιμότητα των κινήσεων του «επιτιθέμενου» διευκολύνει τον «αμυνόμενο». Ας βρουν κάτι άλλο επιτέλους.

– Γήπεδο ΑΕΚ. Τα έργα στο γήπεδο προχωρούν εντατικά. Οι κερκίδες ολοκληρώνονται και ξεκίνησε η τοποθέτηση του στεγάστρου. Τον Αύγουστο ξεκινά και η υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργήσει το γήπεδο χρειάζονται κάποια σημαντικά συνοδά έργα. Πείτε μας ποια είναι και σε ποια από αυτά χρειάζεται η ΑΕΚ έγκριση από τον Δήμο για να προχωρήσουν.

Γ.Β.-  Μιλώντας για «συνοδά έργα» εννοούμε έργα μόνιμου χαρακτήρα για την υποστήριξη μιας επένδυσης εν προκειμένω, του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Τέτοια είναι λόγου χάρη η αναγκαία διαμόρφωση των πεζοδρόμων πέριξ του γηπέδου, η υπογειοποίηση  όπως αναφέρετε  κ.α. Ο δήμος έχει λόγο σχετικά με τα έργα αυτά και είναι δεδομένο πως, ενόψει και της ευρείας συναίνεσης που επέβαλε η αρχή της απλής αναλογικής, θα απαιτηθεί συνεννόηση και σύμπνοια με όλους στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ληφθούν οι επωφελέστερες για την πόλη αποφάσεις αξιοποίησης της επένδυσης του γηπέδου, επένδυση στην οποία, όπως έχω δηλώσει κι αλλού, η ΝΦ-ΝΧ πρέπει να χτίσει το brand name της. Από Σεπτέμβριο, βεβαίως, θα είμαι σε θέση να πω περισσότερα για το θέμα αυτό.

– Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Η παραβατικότητα και η χρήση ουσιών ακόμη και… «φόρα παρτίδα» στην πολυδιαφημισμένη λίμνη του «ανθεί»! Οι καταγγελίες που δεχόμαστε καθημερινά στην εφημερίδα μας από αγανακτισμένους δημότες… δεκάδες! Η απερχόμενη δημοτική αρχή «διαφημίζει» ότι ανέπλασε το άλσος επί των ημερών της… Τι έχετε να πείτε;

Γ.Β.-  Τι μπορώ να πω προσθέσω εγώ όταν μιλούν  οι πολίτες δια των καταγγελιών τους; Τα γεγονότα δίνουν την καλύτερη απάντηση. Δεν εκπλήσσομαι που η απερχόμενη δημοτική αρχή διαφημίζει, όπως λέτε, τη δήθεν επιτυχημένη ανάπλαση του άλσους. Καθένας έχει ανάγκη να πιστεύει ότι οι επιλογές και τα πεπραγμένα του τον δικαίωσαν και πέτυχαν. Ένστικτο πολιτικής επιβίωσης θα το ονόμαζα. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η παραδοχή λαθών και η ομολογία αποτυχίας απαιτεί παιδεία, τόλμη και ειλικρίνεια, προσόντα που δεν «ευδοκιμούν» στην πολιτική σκηνή του τόπου μας. Θα περίμενα, όμως, μεγαλύτερη εγκράτεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής στις δηλώσεις της. Όταν τα κρούσματα βίας είναι καθημερινά και οι καταγγελίες δεκάδες… οφείλεις να σωπάσεις και να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Τις πταίει;».

– Πολιτισμός. Ως επιτυχημένος εκπρόσωπός του, οι προσδοκίες μας για την Πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας είναι πολλές. Τι σχέδια έχετε;

Γ.Β.-  Στόχος είναι η έμφαση και η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών τομέων που δημιουργούν αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό. Οπωσδήποτε θα μεριμνήσω, αξιοποιώντας και το όνομά μου αλλά και τις επαφές μου στο χώρο, ώστε οι θεατρικές ομάδες της περιοχής και γενικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι να συνεργαστούν με σημαίνοντες ανθρώπους της τέχνης και να ενισχυθούν σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών προκειμένου να αναβαθμιστούν ποιοτικώς και ποσοτικώς τα παραγόμενα πρότζεκτ και να διαφημίσουν τη ΝΦ-ΝΧ και πέραν των ορίων του δήμου. Θα καθιερώσουμε εν καιρώ ετήσιο φεστιβάλ τέχνης, αποτελούμενο από εκδηλώσεις σχετικά με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον χορό, τα εικαστικά. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής με σκοπό την προώθηση της ιστορικής μνήμης της πόλης μας. Περιμένω εισηγήσεις προκειμένου να εξετάσουμε την ίδρυση Δημοτικού Ωδείου και Δημοτικής επαγγελματικής δραματικής σχολής. Έχω ήδη σημειώσει ποιοι ανεκμετάλλευτοι χώροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πνευματικού κέντρου που θα προκαλεί τον κάθε πολίτη, ακόμη και τον μη μυημένο στα της τέχνης, να ασχοληθεί ενεργά με αυτήν, συμμετέχοντας στις τοπικές ομάδες.

– Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ. Θα θέλαμε να κλείσουμε την συνέντευξη με μια σύντομη δήλωσή σας προς τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας:

Γ.Β.-  Ανέκαθεν πίστευα ότι την επιτυχία τη φέρνουν τα συμμετοχικά μοντέλα, ότι δεν αρκεί ο δήμαρχος να είναι δίπλα στους πολίτες, πρέπει και οι πολίτες να είναι δίπλα στον δήμαρχο. Γι αυτό κλείνω λέγοντας τα εξής: «Από 1η Σεπτεμβρίου η πόρτα του Δημαρχείου θα είναι ανοιχτή για όλους. Οι συνεργάτες μου κι εγώ θα είμαστε στη διάθεσή σας για να κάνουμε διάλογο, να ακούμε και να καταγράφουμε τις θέσεις και αντιθέσεις σας προκειμένου να επιτυγχάνουμε την επωφελέστερη για την πόλη μας σύνθεση ιδεών.

Και φυσικά να μας υποδεικνύετε τυχόν λάθη και παραλείψεις για να βελτιωνόμαστε καθημερινά για εσάς και την πόλη μας».



Γιάννης Βούρος: Το who is who του νέου Δημάρχου


Η πρώτη προεκλογική συνέντευξη του Γιάννη Βούρου στην Fx-news:

Αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Βούρου!

Προηγούμενο άρθροΑυτοί θα είναι οι αντιδήμαρχοι του Γιάννη Βούρου
Επόμενο άρθροΤην Τετάρτη (28/08) η ορκωμοσία
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.