Απολογισμοί Σχολικών επιτροπών 2014-2019

0

Από τους υπευθύνους των σχολικών επιτροπών 2014-2019 λάβαμε τα παρακάτω:

Η απερχόμενη διοίκηση της 1ης Σχολικής Επιτροπής παρέδωσε στην νέα διοίκηση σχολεία οικονομικά εύρωστα και χωρίς οικονομικές εκκρεμότητες

Τη Δευτέρα 7/10/2019, για πρώτη φορά από το 2011-χρόνο σύστασης της 1ης Σχολικής Επιτροπής- πραγματοποιήθηκε η διαδικασία ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ από την απερχόμενη Διοίκηση της 1ης Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στη νέα Διοίκηση στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της.

Αισθανόμαστε, ως απερχόμενη διοίκηση, την υποχρέωση τόσο προς τους δημότες, όσο και στα μέλη της σχολικής κοινότητας να παρουσιάσουμε ένα σύντομο απολογισμό της διαχείρισης από το Σεπτέμβριο του 2014 με ειδική αναφορά στην περίοδο Σεπτέμβριος του 2016 μέχρι και σήμερα που είχαμε την ευθύνη της διαχείρισης της Σχολικής Επιτροπής.

Από τον Οκτώβριο του 2014, ξεκίνησε η προσπάθεια μηχανοργάνωσης της Σχολικής Επιτροπής με την αγορά, με δαπάνη του Δήμου, του προγράμματος παρακολούθησης της διαχείρισης των σχολικών επιτροπών «ΕΠΑΦΟΣ».

Η διοίκηση που τη διαδέχτηκε το Σεπτέμβρη του 2016:

Α. Στα πλαίσια της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών και της τακτοποίησης των μεγάλων οφειλών προς ΔΕΗ, COSMOTE, ΕΥΔΑΠ και ΙΚΑ – ΚΕΑΟ, οφειλών που δημιουργήθηκαν από το 2015 και προγενέστερα,

καθιέρωσε:
τη συστηματική παρακολούθηση του ταμείου των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του προγράμματος «ΕΠΑΦΟΣ», παρακολούθηση που πραγματοποιήθηκε και με τη βοήθεια λογιστικού γραφείου την αμοιβή του οποίου κάλυψε εξολοκλήρου η Δημοτική Αρχή,
την  υποχρέωση των Διευθυντών, ως οικονομικά υπεύθυνοι, να υποβάλλουν μηνιαίους οικονομικούς απολογισμούς, σύμφωνα με το νόμο,
την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων των σχολικών μονάδων προς τους προμηθευτές, τους παρόχους υπηρεσιών, προς τους πρώην οργανισμούς κοινής ωφέλειας αποκλειστικά μέσω τραπέζης, αξιοποιώντας και τη δυνατότητα χορήγησης από την τράπεζα κωδικούς e-banking στους διευθυντές, στα πλαίσια της απλούστευσης των τραπεζικών συναλλαγών.
προχώρησε στο διακανονισμό και εξόφληση των οφειλών προς:
ΔΕΗ         ύψους 45700 ευρώ

COSMOTE     ύψους 15774,81 ευρώ

ΕΥΔΑΠ    ύψους 3747,44 ευρώ και

ΙΚΑ – ΚΕΑΟ    ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι οφειλές προς ΔΕΗ, COSMOTE και ΕΥΔΑΠ εξοφλήθηκαν μέσω ενός σχεδίου παρακράτησης ποσοστού της ΚΑΠ και σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, η οποία ανέλαβε να καλύψει, οικονομικά, τις έκτακτες και επείγουσες ανάγκες των σχολικών μονάδων –δημοτικά, νηπιαγωγεία. Η μόνη οφειλή που εξακολουθεί να υπάρχει είναι προς ΙΚΑ – ΚΕΑΟ, οφειλή που είναι σε διακανονισμό και που είναι ενήμερη.

Τον Ιανουάριο του 2017 ζήτησε τη συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου των οικονομικών της Σχολικής Επιτροπής, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης των σχολείων μας μέσω ΚΑΠ από το 2011 μέχρι και το 2016, καθώς δεν είχαν συνταχθεί οικονομικοί απολογισμοί. Μετά την αδυναμία του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ανταποκριθεί στο αίτημα, η Σχολικής Επιτροπή ανάθεσε τη διενέργεια του ελέγχου και τη σύνταξη των οικονομικών απολογισμών για τα έτη 2011 – 2016 στην εταιρεία ορκωτών λογιστών «Grant Thornton».
Υπέβαλε προς έγκριση τους απολογισμούς των ετών 2011 – 2016 μαζί με αυτούς των ετών 2017 και 2018 αρχικά στη Σχολική Επιτροπή και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος, τους διαβίβασε όλους για τελική έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Β. Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των υποδομών των σχολικών μονάδων:

εφοδίασε τα νηπιαγωγεία με σύγχρονα φωτοτυπικά μηχανήματα,
έδωσε στα δημοτικά σχολεία, μέσω έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που εξασφάλισε από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, τη δυνατότητα να αποκτήσουν ή να εκσυγχρονίσουν τα εργαστήρια πληροφορικής,
ενίσχυσε, οικονομικά, τα σχολεία στη βελτίωση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης.
Γ. Στην προσπάθειά της να απαλλάξει τις οικογένειες των μαθητών από πρόσθετα οικονομικά βάρη ή να ανακουφίσει μερικά τις οικονομικά ασθενείς οικογένειες, καθιέρωσε, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή τη χορήγηση:

έκτακτης ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης προς κάθε νηπιαγωγείο για αγορά γραφικής ύλης, που ξεκίνησε από 200 ευρώ το χρόνο και ανήλθε στο ποσό των 400 ευρώ την προηγούμενη σχολική χρονιά,
δωρεάν δεκατιανού σε μαθητές οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Δ. Για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών και των συνοδών τους χρηματοδότησε την πρόσληψη, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, εννέα (9) σχολικούς τροχονόμους τη μισθοδοσία των οποίων κάλυψε η Δημοτική Αρχή με τη χορήγηση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων. Τέλος,

Ε. κάλυψε οικονομικά, πάντα μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων από τη Δημοτική Αρχή, τη μετακίνηση, με πούλμαν, των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Φιλαδέλφειας (Σπαθάρη), που φιλοξενούντο, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου 1ου Δημοτικού, στο 4ο Δημοτικό και μετείχαν στο πρόγραμμα του Ολοήμερου Σχολείου.

Δ. Αν και η θητεία της απερχόμενης διοίκησης συνέπεσε με περίοδο που είχαν μειωθεί σημαντικά οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις σχολικές μονάδες, τα σχολεία του Δήμου μας, είναι οικονομικά εύρωστα. Στα ταμεία των σχολείων, σήμερα, υπάρχουν:

ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΝ  ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩ,
στις τράπεζες ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΓΔΟΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ευρώ, χρήματα που παραδόθηκαν στη νέα διοίκηση και
άλλες ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ σε εκκρεμότητα, που αναμένεται η έγκριση χορήγησής τους στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Ευχαριστούμε τους Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλαν το Προεδρείο της Σχολικής Επιτροπής και πιστεύουμε ότι θα μεταφέρουν τη θετική εμπειρία τους από τον τρόπο λειτουργίας και στο νέο Προεδρείο.

Για την απερχόμενη διοίκηση

Σέβη Γιαννακοπούλου            Δανάη Εμμανουήλ

Χαρά Ρόκου                    Παύλος Παπαθεοφάνους

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 2ης ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2014 ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2019

Σήμερα Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019 ο απερχόμενος Πρόεδρος της 2ης Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέδωσε στον νέο της Πρόεδρο και κατ΄ επέκταση στο νέο Δ.Σ. που ορίστηκε με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επισήμως  την λειτουργία του Δ.Σ. της σχολικής επιτροπής. Με την ευκαιρία αυτή ενημερώνουμε τους πολίτες του Δήμου μας ότι στο ταμείο της 2ης Σ.Ε.Δ.Ε. σήμερα υπάρχουν 42.559,76 € τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ποσό 7.524,67 € βρίσκεται κατατεθειμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς των σχολείων.

Η 2η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (2η Σ.Ε.Δ.Ε.) του Δήμου μας είναι Ν.Π.Δ.Δ. με 15μελες Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο οποίο συμμετείχαν ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη δέκα διευθυντές σχολείων (πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά) από τα δώδεκα σχολεία που έχει στην ευθύνη της και ως μέλη έξι εκπαιδευτικοί εν ενεργεία ή συνταξιούχοι.

Σκοπός της είναι η διαχείριση των πιστώσεων που διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των σχολείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της (θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, αποχέτευσης, αγοράς αναλώσιμων υλικών κ.λπ.), η αμοιβή καθαριστριών, η εκτέλεση έργων για μικροεπισκευές και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και του εξοπλισμού τους, η διαχείριση των εσόδων από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων, καθώς και η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Η οικονομική της διαχείριση καθορίζεται με Νόμο και Υπουργικές Αποφάσεις.

Κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2014 έως τον Αύγουστο 2019 η 2η Σ.Ε.Δ.Ε. πραγματοποίησε δράσεις που ανταποκρίνονται στον σκοπό συγκρότησής της, δρομολόγησε  και τακτοποίησε τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ των χρεών που υπήρχαν από τις προηγούμενες διοικήσεις, ενεθάρρυνε τις πολιτιστικές δραστηριότητες των σχολείων και φρόντισε να παρεμβαίνει στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες για την ήρεμη και ομαλή λειτουργία των σχολείων ευθύνης της.  Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις δράσεις μας:

Εμπλουτίσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με φορητούς υπολογιστές (laptop).
Εμπλουτίσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με διαδραστικούς πίνακες.
Προμηθεύσαμε τα σχολεία με κλιματιστικά μηχανήματα για τα εργαστήρια, τις αίθουσες εκδηλώσεων και τους χώρους που πρότεινε κάθε σχολική κοινότητα.
Αναλάβαμε εξ ολοκλήρου το κόστος της αγοράς των ξενόγλωσσων βιβλίων για τους μαθητές των Λυκείων (Γενικών και Επαγγελματικών), με σκοπό την οικονομική ελάφρυνση των οικογενειών τους μέχρι την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη δωρεάν διάθεσή τους.
Καθιερώσαμε ετήσια οικονομική ενίσχυση για την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων σε κάθε σχολείο και προβαίνουμε στον συντονισμό και την κάλυψη των εξόδων πραγματοποίησης των θεατρικών παραστάσεών τους για το κοινό της πόλης μας.
Ενισχύσαμε οικονομικά και όχι μόνο τα ενδιαφερόμενα σχολεία για την συμμετοχή των μαθητών τους σε εκπαιδευτικά-μαθητικά συνέδρια και Ευρωπαϊκά Προγράμματα, π.χ. ERASMUS, ERASMUS+.
Ενισχύσαμε οικονομικά την πραγματοποίηση εκδρομών σε προορισμούς με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, π.χ. CERN (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πυρηνικής Έρευνας), Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ.ά.
Προμηθευτήκαμε και λειτουργούμε με σύγχρονο μηχανογραφικό-λογιστικό πρόγραμμα που διευκολύνει τους Διευθυντές των σχολείων στην διαχείριση των χορηγούμενων κονδυλίων και ταυτόχρονα ενισχύει την διαύγεια στην οικονομική δραστηριότητα αυτών αλλά και του Δ.Σ. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλοι οι οικονομικοί απολογισμοί της 2ης Σ.Ε.Δ.Ε. κατατίθενται κάθε έτος μέσα στα προβλεπόμενα από τον νόμο χρονικά πλαίσια και εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Καθιερώσαμε τις διατραπεζικές συναλλαγές και εφαρμόζουμε συναλλαγές με e- banking τόσο για αυτές του κεντρικού ταμείου της Σχολικής Επιτροπής όσο και για τις συναλλαγές των διευθυντών των σχολείων.
Προχωρήσαμε στην πρόσληψη λογιστή για την υποστήριξη του λογιστικού έργου των διευθυντών των σχολείων, ώστε οι τελευταίοι να ασχολούνται απερίσπαστοι με τα θέματα των σχολείων τους.
Ομαδοποιήσαμε τις προμήθειες των σχολείων, όπως η προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού, η ετήσια συντήρηση καυστήρων, η ετήσια συντήρηση και αναγόμωση πυροσβεστήρων, η ετήσια απολύμανση των σχολικών χώρων, και διενεργούμε κάθε χρόνο πρόχειρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, με σκοπό την μείωση του σχετικού κόστους.
Σε συνεργασία με τον Δήμο τακτοποιήσαμε και εξοφλήσαμε τα χρέη που παραλάβαμε από την διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ώστε από το τέλος του 2017 να μην υπάρχουν οφειλές προς ΔΕΚΟ και ιδιώτες προμηθευτές προηγούμενων ετών.
Συντονίσαμε και πραγματοποιήσαμε για κάθε έτος την έγκαιρη πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών, ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα να δεχτούν τους μαθητές την ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Οι συμβασιούχες καθαρίστριες πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα μέσα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ανεξάρτητα από το πότε θα έρθει η κρατική επιχορήγηση για την πληρωμή τους.
Προμηθεύουμε τις καθαρίστριες των σχολείων με τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία μέσα ατομικής τους προστασίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και τις τροφοδοτούμε κάθε εβδομάδα με την προβλεπόμενη ποσότητα φρέσκου γάλακτος.
Αντικαταστήσαμε σώματα καλοριφέρ αιθουσών διδασκαλίας, πίνακες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, κυκλοφορητές σε εγκαταστάσεις καλοριφέρ και αντιμετωπίσαμε εν γένει όσες ζημιές παρουσιάστηκαν κατά την λειτουργία των σχολείων.
Προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε 160 φωτιστικά σώματα περιμετρικά και στο εσωτερικό του κτηριακού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους και την αποτελεσματικότερη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεών τους.
Αντικαταστήσαμε τις οθόνες CRT των εργαστηρίων πληροφορικής και των γραφείων των σχολείων με σύγχρονες οθόνες TFT κατόπιν δωρεάς του Υπουργείου Παιδείας.
Προμηθεύσαμε με μέσα ατομικής προστασίας, τόσο για τους εκπαιδευόμενους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτές, το 5ο Εργαστηριακό Κέντρο, στο οποίο εκπαιδεύονται στα εργαστηριακά μαθήματα οι μαθητές των τριών ΕΠΑΛ της πόλης μας.
Ενισχύουμε την προστασία των σχολείων από κλοπές και βανδαλισμούς με την τοποθέτηση συναγερμών νέας τεχνολογίας, συνεχώς αναβαθμίζουμε τους υπάρχοντες και εγκαθιστούμε νέα σύγχρονα συστήματα προστασίας.
Αντικαταστήσαμε τον κλαπέντα εξοπλισμό σε σχολεία όπου σημειώθηκαν διαρρήξεις.
Κάθε σχολικό έτος συμμετέχουμε στο πρόγραμμα του «ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ» που υλοποιεί ο Δήμος μας και οργανώνουμε και λειτουργούμε σε συνεργασία με την τοπική ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων του Δήμου το «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ» για τους μαθητές των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Συντονίσαμε και οργανώσαμε την συμμετοχή όλων των σχολείων στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ με τίτλο «Το χαρτί του μέλλοντός μας», το οποίο, εκτός του παιδαγωγικού οφέλους των μαθητών, εξασφαλίζει την προμήθεια των σχολείων με φωτοτυπικό χαρτί.
Συντονίσαμε και οργανώσαμε την συμμετοχή των σχολείων στην καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου», που διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών και άλλους φορείς, και διοργανώσαμε επισκέψεις στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα, προσφέροντας σακίδια με αντικείμενα που συγκέντρωσαν οι μαθητές για τα προσφυγόπουλα.
Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν με πόρους που προέρχονται από την ετήσια τακτική κρατική επιχορήγηση, τους πόρους της 2ης Σ.Ε.Δ.Ε. (τα ενοίκια των σχολικών κυλικείων πιστώνονται στον λογαριασμό του σχολείου που λειτουργούν αυτά και διατίθενται για την προμήθεια εποπτικού – παιδαγωγικού υλικού με προτεραιότητες που καθορίζονται από τις αντίστοιχες σχολικές κοινότητες) και τις γενναίες οικονομικές επιχορηγήσεις που δόθηκαν από τον Δήμο (232.000 €, χωρίς να συνυπολογιστεί η εξόφληση των οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ που δημιουργήθηκαν από την διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής).

Ευχόμαστε στον νέο Πρόεδρο και στο Δ.Σ. της Σχολικής μας Επιτροπής, επιτυχία στο δύσκολο και σύνθετο έργο τους. Θεωρούμε υποχρέωση μας να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό του Δήμου που υποστήριξε διοικητικά την λειτουργία μας και κυρίως στους Διευθυντές όλων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την μεστή συνεργασία τους, την εμπιστοσύνη που έδειξαν στα πρόσωπά μας και τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να συνεργάζονται το ίδιο εποικοδομητικά  με το νέο Δ.Σ. προς όφελος των σχολείων και των μαθητών.

Για την απερχόμενη διοίκηση

Κιούσης Θανάσης, Ανεμογιάννης Γιώργος,

Παπαθεοφάνους Παύλος, Οικονόμου Γιώργος

Προηγούμενο άρθροΕπιστολές της “Ενωσης Γονέων ΝΦ-ΝΧ” για τα “κενά” στα σχολεία
Επόμενο άρθροΓια… επισκευές & αναδιοργάνωση η Δημοτική συγκοινωνία
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.