Σπάρτη / Στατικότητα και σεισμική συμπεριφορά σχολικών κτηρίων

1. Στη 10ετία του ’80 το κτίριο της Μαθητικής Εστίας Σπάρτης καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο .

2.Η ομάδα του Πολυτεχνείου που αναλαμβάνει την έρευνα της αιτίας «τρελαίνεται» !!! Σοβαρότατες κακοτεχνίες και ανεπαρκής οπλισμός φέροντος οργανισμού . Με απλά λόγια είχαν κλέψει στο σίδερο και μάλιστα πολύ .

3.Το 2007 , ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας , καθηγητής Πολυτεχνείου κ. Τσουκαντάς, θορυβημένος και ανήσυχος για όσα βρήκε στην Εστία , αναφέρει στο τότε νομάρχη Λακωνίας ότι ανησυχεί , μήπως τα ίδια προβλήματα με τη Μαθητική Εστία έχουν και τα κτίρια του του 2ου Γυμνασίου/Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης που τα είχε κατασκευάσει ο ΙΔΙΟΣ εργολάβος.

4. Ενώ ΤΙΠΟΤΕ δεν έγινε για να διερευνηθούν οι ανησυχίες ο τέως νομάρχης , ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Σπάρτης , αποκαλύπτει σε συνεδρίαση , τον Οκτώβρη 2011 τις ανησυχίες του κ. Τσουκαντά για τα σχολικά κτίρια .

5.Ύστερα από ανυποχώρητο αγώνα της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ η δήμος Σπάρτης αναγκάζεται , 2 χρόνια μετά (!!!) , να υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το Πολυτεχνείο Αθηνών με θέμα : «Διερεύνηση σεισμικής συμπεριφοράς και έλεγχος στατικής επάρκειας των κτιρίων του 2ου Γυμνασίου/Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης».

6. Το Σεπτέμβρη του 2013 υποβάλλεται στο Δήμο Σπάρτης η «Α΄ φάση Π.Ε. 1 Αποτύπωση – τεκμηρίωση» του ερευνητικού προγράμματος με την υπογραφή του καθηγητή ΕΜΠ κ. Κ. Σπυράκου , η οποία εντόπιζε διάφορα προβλήματα και πρότεινε κάποιες εργασίες , επιφυλασσόμενη να συμπληρώσει και να ποσοτικοποιήσει τις γενικές παρατητηρήσεις της α΄φάσης κατά τη β΄φάση του ερευνητικού προγράμματος , επισημαίνοντας – παράλληλα- ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ΚΑΙ η Γ΄φάση για να προκύψει η αξιολόγηση της στατικής επάρκειας και η αναμενόμενη σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος καθώς και οι ενδεχόμενες επεμβάσεις (επισκευές – ενισχύσεις – συντηρήσεις).

7. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΕΚΕΙ . Κι ερχόμαστε , έξι ολόκληρα χρόνια μετά , να αποκαλυφθεί σε εργασίες του δήμου για αποκατάσταση του φθαρμένου σοβά στο 3ο Γυμνάσιο πως , πραγματικά , υπάρχουν προβλήματα στον οπλισμό του κτιρίου .

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΑ :

-Γνωρίζει η νέα δημοτική αρχή την «αποτύπωση – τεκμηρίωση» της α΄φάσης της ομάδας του Πολυτεχνείου για τα σχολικά κτίρια του 2ου Γυμνασίου/Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης ;

-Έχουν γίνει οι παρεμβάσεις της α΄ φάσης που πρότεινε το 2013 η ερευνητική ομάδα ;

-Έχει τα μέσα και την επάρκεια η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Σπάρτης , από μόνη της , να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τα προβλήματα στο σύνολό τους , καθώς και τη στατική επάρκεια και την αναμενόμενη σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος , καθώς και τις ενδεχόμενες αναγκαίες επεμβάσεις (επισκευές – ενισχύσεις – συντηρήσεις ) ;

-Αν «ΝΑΙ» , γιατί χρειάστηκε ο δήμος να κάνει προγραμματική συμφωνία με το Πολυτεχνείο το 2013 ;

-Αν «ΟΧΙ» , γιατί ο δήμος Σπάρτης δεν προχωρά ΑΜΕΣΑ σε μια νέα προγραμματική συμφωνία με τεχνοκρατικούς παράγοντες , ώστε να διαπιστωθεί , το γρηγορότερο δυνατό, η κατάσταση των ως άνω σχολικών κτιρίων και οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις ;

-Είναι δυνατόν να περιμένουμε πιστοποίηση ασφαλείας σχολικών κτιρίων από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό ;

-Αφού «ΠΡΕΠΕΙ να ολοκληρωθεί η Μελέτη του Πολυτεχνείου» , πότε και με ποιες διαδικασίες θα γίνει αυτό ; Γιατί δεν έχει έρθει , ακόμα , ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ;
Η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το δήμο και γι’ αυτό πρέπει να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι απαραίτητοι έλεγχοι και να υλοποιούνται άμεσα τα απαιτούμενα έργα , ώστε να διασφαλίζεται -στο μέγιστο δυνατό βαθμό – η ασφαλής παραμονή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία .
Η κοινή γνώμη , οι μαθητές , οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αναμένουν απαντήσεις.

30-10-2019
Βαγγέλης Μητράκος