Υπόμνημα Γρηγοράκου προς Γαβρόγλου για την μετακίνηση της Νοσηλευτικής Σπάρτης

Υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου παρέδωσε ο Βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12/4/2019 μεταξύ του Υπουργού, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και θεσμικών φορέων του νομού Λακωνίας.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η μετακίνηση του Τμήματος της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, όπως προωθείται μέσα από το νομοσχέδιο για την Παιδεία που κατατέθηκε στη Βουλή αργά χθες το βράδυ.
Ο Υπουργός Παιδείας, όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τους πειραματισμούς και τους αυτοσχεδιασμούς του στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας αλλά αμετακίνητος στη θέση και στις αποφάσεις του για την απομάκρυνση του Τμήματος της Νοσηλευτικής από τη Σπάρτη, συντάχθηκε με τις δυνάμεις της συντήρησης, του λαϊκισμού και της ιδιοτέλειας, χωρίς να λάβει υπόψη του την αγωνία των φορέων της Λακωνίας και των Λακώνων πολιτών.
Με την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να σπρώχνει περαιτέρω την εκπαίδευση στον εκφυλισμό και στο τέλμα.

Ακολουθεί το κείμενο του υπομνήματος

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά στην Τρίπολη του Τμήματος Νοσηλευτικής που εδρεύει στη Σπάρτη, θεωρώ ότι είναι μια κατ’ εξοχήν απαίδευτη ενέργεια.
Στερείται στοιχειωδών κριτηρίων και χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαλόγου, αφού καταργήσατε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, δεν συγκαλέσατε την Επιτροπή Διαλόγου και δε λάβατε υπόψη τις απόψεις αρμόδιων θεσμικών φορέων σε εθνικό, τοπικό ή πανεπιστημιακό επίπεδο.
Πολύ φοβάμαι ότι όλα τα παραπάνω υπαγορεύονται από προσωπικές, κομματικές, συντεχνιακές και πολιτικές επιδιώξεις αλλά και από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που αναλάβατε.
Αυτοί που εμπνεύστηκαν το σχέδιο νόμου είτε βρίσκονται εκτός ζώσας πραγματικότητας είτε επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν κάποιες ανομολόγητες σκοπιμότητες.
Πιστεύω ότι αυθαιρετούν και αδιαφορούν για την ποιότητα της εκπαίδευσης των φοιτητών και δείχνουν έλλειψη σεβασμού τόσο στους γονείς όσο και στους πολίτες της Λακωνίας. Κι αυτό γιατί παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η παρουσία του Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη είναι συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία, με την εκπαιδευτική αρτιότητα και ιδιαίτερα με τις δομές υγείας του Νομού Λακωνίας.
Ως εκ τούτου, η παραμονή του Τμήματος στη Σπάρτη είναι αυτονόητη, επιβεβλημένη και αναγκαία, γιατί συνδέεται κυρίως με τη διασφάλιση της επιστημονικής του υπόστασης και των υποδομών.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, λοιπόν, να δείτε με προσοχή τη συγκεκριμένη πρόταση που καταθέτω, εκτιμώντας ότι θα πράξετε τα δέοντα.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής, όχι μόνο πρέπει να παραμείνει στη Σπάρτη αλλά είναι ανάγκη να ενισχυθεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια από τη μεταφορά των Τμημάτων Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Οδοντοτεχνίας, Επιστήμης Διατροφής – Διαιτολογίας και Δημόσιας Υγείας στον ζωτικό τους χώρο, εφόσον μπορούν να ενταχθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας που θα εδρεύει στη Σπάρτη.
Ο διαμελισμός των Τμημάτων κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την επιστημονική τους αναβάθμιση. Αντίθετα, εκτιμώ ότι την αντιστρατεύεται.
Αντιλαμβάνεσθε, ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση επιτάσσουν έναν ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχεδιασμό, που δεν θα υπαγορεύεται από τοπικισμούς και συντεχνιακά και πολιτικά συμφέροντα.
Η ελληνική εκπαίδευση έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τους πειραματισμούς, τους αυτοσχεδιασμούς και τις κοντόφθαλμες πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Με εκτίμηση,

Λεωνίδας Γρηγοράκος