Παγίδες στο φετινό Μηχανογραφικό

Παγίδες στο φετινό Μηχανογραφικό 2019

Μηχανογραφικό 2019: Λήγει την Τετάρτη 17 Ιουλίου η προθεσμία για την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο αριθμός των εισακτέων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας τον Μάιο είναι 78.335 και είναι η πρώτη φορά που όλοι οι επιτυχόντες θα μπουν σε Πανεπιστήμιο μετά τη μετονομασία όλων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (ΤΕΙ) σε Πανεπιστημιακά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό δημιούργησε μια ιδιαιτερότητα για να μην πούμε και ανωμαλία στο φετινό Μηχανογραφικό.


Σύμφωνα με τον Βασίλη Καλανδαρίδη, στα dikaiologitika, Φυσικό από το φροντιστήριο «Δομή» στα Νέα Μουδανιά Θεσσαλονίκης, πολλές σχολές δεν έχουν ακόμα ορισμένο πρόγραμμα σπουδών και δεν είναι καν σίγουρο το πού θα στεγαστούν, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι ουσιαστικά να βαδίζουν στα τυφλά. Τι σημαίνει αυτό; Το ότι είναι πολλές σχολές διαθέσιμες στο Μηχανογραφικό 2019 που θα τις δηλώσουν οι υποψήφιοι αλλά δεν είναι δεδομένο το πώς και το πού θα λειτουργήσουν.

Αυτό είναι ένα θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Υπουργός Παιδείας και προφανώς πρέπει να το κάνει άμεσα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διακύμανση των βάσεων τα πράγματα είναι αρκετά ξεκαθαρισμένα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις πρόσφατες Πανελλήνιες εξετάσεις.

Στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών) και στο 4ο πεδίο (Οικονομικών και σπουδών Πληροφορικής) οι βάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν μια μικρή πτώση, αλλά όχι τίποτα το εξωφρενικό. Αντίθετα στο 3ο πεδίο (Ιατρικών σπουδών) και κυρίως στο 4ο πεδίο (Πολυτεχνικών σπουδών, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας κ.λπ.) η πτώση αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη λόγω των χειρότερων επιδόσεων των μαθητών σε Φυσική και Χημεία σε σχέση με τις περσινές βαθμολογίες.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων κάθε χρόνο, είναι η επιλογή της πόλης που θα σπουδάσει ο νέος φοιτητής, καθώς προτιμώνται τα μεγάλα αστικά κέντρα σε σχέση με τις σχολές της περιφέρειας. Κάθε τόσο συναντάω παιδιά που προτιμούν να περάσουν σε μια πόλη της αρεσκείας τους, Θεσσαλονίκη ή Αθήνα πχ, ακόμα κι αν η σχολή δεν είναι στις πρώτες τους επιλογές. Είναι κι αυτό φαντάζομαι ένα από τα σημεία των καιρών.

Μηχανογραφικό Προσοχή! Σε ποια Τμήματα μπορείτε να αιτηθείτε μετεγγραφή

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για το Μηχανογραφικό 2019

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr