McKinsey: Οι μισές τράπεζες του κόσμου δεν θα επιβιώσουν σε μια ύφεση

McKinsey: Οι μισές τράπεζες του κόσμου δεν θα επιβιώσουν σε μια ύφεση
epa06947779 Currency exchange office board displays rates in Istanbul, Turkey, 13 August 2018. The Turkish central bank on 13 August 2018 said it was closely monitoring the lira's performance and seek counter-measures. The Turkish lira hit a new record low against the US dollar within the scope of an escalating feud with the US. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι περισσότερες από τις μισές τράπεζες παγκοσμίως είναι πολύ αδύναμες για να επιβιώσουν από μια ύφεση, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Co. Τι συμβουλεύει τους κυρίαρχους του χρηματοπιστωτικού τομέα η εταιρεία συμβούλων.

Η πλειοψηφία των τραπεζών παγκοσμίως μπορεί να μην είναι οικονομικά βιώσιμες επειδή η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τα κόστη τους, δήλωσε η McKinsey στην ετήσια επισκόπηση του κλάδου που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα όπως η ανάπτυξη τεχνολογίας, η εκμετάλλευση δραστηριοτήτων και η διεύρυνση μέσω συγχωνεύσεων ενόψει μιας ενδεχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Πιστεύουμε ότι είμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου και οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τολμηρές κινήσεις τώρα επειδή δεν είναι σε καλή κατάσταση”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Kausik Rajgopal, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey. “Στο τέλος του κύκλου, κανείς δεν μπορεί να ξεκουραστεί στις δάφνες του”.

Η δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει φέρει ένα κύμα καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, φέρνοντας στον τομέα νέους ανταγωνιστές, από τις εταιρίες fintech μέχρι γίγαντες όπως η Apple Inc. και η Google Alphabet Inc. Οι τράπεζες αναρωτιούνται αν θα ανταγωνιστούν, θα συνεργαστούν ή θα αποκτήσουν μερικούς από αυτούς τους νεοεισελθόντες «παίκτες». Ορισμένες εδραιωμένες επιχειρήσεις έχουν επιδιώξει να αναδιαμορφωθούν ως εταιρείες τεχνολογίας, εν μέρει για να προσελκύσουν ταλέντο.

Οι τράπεζες διαθέτουν μόνο το 35% των πληροφοριακών προϋπολογισμών τους για καινοτομία, ενώ οι fintechs δαπανούν περισσότερο από το 70%, δήλωσε η McKinsey. Σε συνδυασμό με ρυθμιστικούς παράγοντες που μειώνουν τα εμπόδια στην είσοδο – όπως οι ανοιχτές τραπεζικές συναλλαγές και οι χαλαρότερες απαιτήσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις – το περιβάλλον ευνοεί ολοένα και περισσότερο τις νεότερες επιχειρήσεις να λαμβάνουν μερίδιο της αγοράς από τις τράπεζες.

Η έκθεση επισημαίνει την Amazon.com Inc. στις Η.Π.Α. και την Ping An στην Κίνα ως παραδείγματα εταιρειών τεχνολογίας που «καταλαμβάνουν» πελάτες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την παλιά φρουρά, οι νέοι παίκτες τείνουν να στοχεύουν τις επιχειρηματικές περιοχές που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις για τις τράπεζες – για παράδειγμα, τις πιστωτικές κάρτες.

Ένας άλλος τρόπος για να εξοικονομηθούν χρήματα: μεγαλώστε. Η BB & T Corp. και η SunTrust Banks Inc. το δήλωσαν ξεκάθαρα όταν ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συγχωνευθούν νωρίτερα αυτό το έτος – η μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση. Ο Ρατζγκόπαλ δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστεί το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

«Προϊόντος του χρόνου, η κλίμακα πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη σημασία καθώς οι τράπεζες θα προχωρούν σε μια κούρσα εξοπλισμών για την τεχνολογία», αναφέρει η έκθεση.