ΙΟΝ: Ισχυρές επιδόσεις για την ιστορική σοκολατοβιομηχανία 

ΙΟΝ: Ισχυρές επιδόσεις για την ιστορική σοκολατοβιομηχανία 
Ανάπτυξη πωλήσεων και κερδών το 2019 - Το ισχυρό χαρτί των εξαγωγών, οι επενδύσεις, οι κινήσεις για “θωράκιση” εν μέσω πανδημίας και τα νέα προϊόντα

Αναπροσαρμόζει το πρόγραμμά της δίνοντας προτεραιότητα στον καλύτερο συνδυασμό των διαθέσιμων πόρων η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, με σκοπό να θωρακιστεί απέναντι στους κινδύνους που αναδύει στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον η πανδημία, στηριζόμενη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 2019 η εταιρεία, που έχει παρουσία στην ελληνική αγορά από το 1930 έχοντας βγει πιο ισχυρή από τις κρίσεις του παρελθόντος, έκλεισε την περασμένη χρονιά με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 118,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 4,9%, μικτά κέρδη εκμεταλλεύσεως 49,6 εκατ. ευρώ, έναντι 46,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, καθαρά κέρδη προ φόρων 14,268 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12% και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 10,653 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 22%.

Η εταιρεία την τελευταία δεκαετία επενδύει σε πάγιο και έμψυχο υλικό, με διατήρηση των αυστηρότερων προδιαγραφών διασφάλισης ποιότητας, με συνεχή βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων και σχεδιασμό νέων. Ως αποτέλεσμα διατήρησε ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά και πέτυχε θετικές επιδόσεις τόσο στις πωλήσεις, όσο και στην κερδοφορία.

Ισχυρό “χαρτί” οι εξαγωγές 

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, το 2019 οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 10,32% σε αξία. Το 44% του συνόλου των εξαγωγών ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε Τρίτες χώρες ενώ την μεγαλύτερη κίνηση εμφάνισαν αγορές όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Αλβανία, ο Λίβανος, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία. Οι πωλήσεις στην Βουλγαρία με προϊόντα NUCREMA καθώς και οι εξαγωγές στην Ρωσία, καλύπτονται από την θυγατρική μονάδα στη Σόφια.

Η εταιρεία προέβη σε επενδύσεις μέσα στο 2019 ύψους 2.761.154,73 ευρώ συνεχίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του 2018, για το οποίον είχαν δαπανηθεί 2.691.869,85 ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας θα συνεχισθεί και θα ενταθεί διότι σύμφωνα με τη διοίκηση της ΙΟΝ, εκσυγχρονισμός, σημαίνει προσαρμογή σε πρότυπα οργάνωσης και παραγωγής τα οποία επιβάλλουν οι νέες συνθήκες και υιοθετούν οι ισχυροί ανταγωνιστές.

Σημειώνεται ότι η σοκολατοβιομηχανία, που ξεκίνησε το 1930 από ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, έχει καταφέρει τα τελευταία 60 χρόνια να διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας. Διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), απασχολεί πάνω από 930 εργαζόμενους και κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα παραμένοντας εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

Τα νέα προϊόντα

Η εταιρεία το 2019 σχεδίασε, παρήγαγε και κυκλοφόρησε έναν σημαντικό αριθμό από νέα προϊόντα στο κλάδο της σοκολάτας όπως κρέμα«ΣΟΚΟΦΡΕΤΑ» βάζο PET 380gr, Σοκολάτα «ΙΟΝDARK» 70% κακάο, Μπάρα «ΙΟΝPROTEIN» κακάο και μια νέα σειρά προϊόντων για οικιακή ζαχαροπλαστική, «ΙΟΝ PATISSERIE». Επίσης δημιούργησε τις mini ΙΟΝ γάλακτος αμυγδάλου, ΙΟΝ υγείας και Υγείας αμυγδάλου, μια επαγγελματική κρέμα για παγωτά, «NUCREMAICE», λευκή σοκολάτα σταγόνες σε επαγγελματική συσκευασία, σοκολάτα Break Υγείας με ολόκληρα φουντούκια για εξαγωγή, όπως και την ΙΟΝ σοκολάτα 72% με πορτοκάλι, που προορίζεται επίσης για εξαγωγή και συνεργάστηκε με την Κρι-Κρι στο παγωτό πύραυλος NUCREMA.

Εκτός αυτών κυκλοφόρησε πολλές προωθητικές συσκευασίες των προϊόντων της οι οποίες διατίθενται στο χονδρεμπόριο αλλά και πολύ-συσκευασίες ενώ κατά την διάρκεια του έτους αναβάθμισε την συσκευασία των προϊόντων της.