Ο CEO του Spitogatos.gr μιλά στο Fortune για το νέο άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού

Ο CEO του Spitogatos.gr μιλά στο Fortune για το νέο άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού
Ο Δημήτρης Μελαχροινός αναλύει τις νέες ευκαιρίες που αναζητά η εταιρεία, αλλά και για την πορεία του ελληνικού real estate.

Την παρουσία του στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ενισχύει ο Spitogatos έπειτα από την εξαγορά της κορυφαίας σερβικής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Srbija-nekretnine.org και την επέκτασή του σε νέες χώρες. Μετρώντας ήδη δέκα αγορές στο χαρτοφυλάκιό της, η διοίκηση της Spitogatos επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και προσθέτει την Αλβανία, στην οποία επεκτείνεται μέσω του brand Indomio.

Αναπτύσσοντας ένα δίκτυο ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων με το brand Indomio, ο Spitogatos έχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων ακινήτων και επαγγελματιών του Real Estate στη ΝΑ Ευρώπη. Έτσι κατάφερε να σημειώσει περισσότερες από 50 εκατομμύρια επισκέψεις και 1,5 δισεκατομμύρια εμφανίσεις σελίδων τον χρόνο, αξιοποιώντας την παρουσία του σε Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Σερβία, Μάλτα, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Αλβανία.

«Θέλουμε να φτιάξουμε έναν regional παίκτη και να μετατραπούμε στο μεγαλύτερο property search brand στη νότια Ευρώπη. Η Αλβανία είναι μια αγορά που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ανταγωνισμό και βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες αγορές. Εκτιμώ ότι με τη σωστή στρατηγική, μέσα σε δύο χρόνια, θα είμαστε πρώτοι στην περιοχή», λέει στο fortunegreece.com ο Δημήτρης Μελαχροινός, Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos.gr.

Τονίζει πως στις δυνατές αγορές από τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη έσοδα συγκαταλέγονται η Κροατία και η Σερβία, ενώ πολλά υποσχόμενη, αν και αρκετά δύσκολη λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, είναι εκείνη της Βουλγαρίας. «Στη Βουλγαρία το Real estate είναι ανεπτυγμένο και ήδη δραστηριοποιούνται δέκα υπολογίσιμοι παίχτες. Εκεί είμαστε ακόμη μικροί. Εάν καταφέρουμε να πάρουμε μερίδιο της τάξης του 10% – 15% θα είμαστε ευχαριστημένοι», προσθέτει.

Αναφερόμενος στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Spitogatos τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μελαχροινός αποκαλύπτει πως βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της παρουσίας στις υφιστάμενες αγορές και πως αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, επόμενος σταθμός θα είναι η Ρουμανία. Σε δεύτερο χρόνο θα μπουν στο στόχαστρο Σλοβακία και Ουγγαρία, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε υψηλό 10ετιας το ελληνικό real estate

Την ίδια ώρα θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την εγχώρια αγορά καθώς το real estate βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών. «Από αυτά που ακούμε υπολογίζεται ότι για το 2019 θα έχουμε 40.000 με 50.000 συναλλαγές για αγοραπωλησίες κατοικιών. Βέβαια τα προ κρίσης επίπεδα, τα οποία κυμαίνονταν κοντά στις 150.000, δεν πρόκειται να τα φτάσουμε», διευκρινίζει.

Η μεγαλύτερη ζήτηση στις προς πώληση κατοικίες εμφανίζεται σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, οι Αμπελόκηποι, το Πεντάγωνο και το Μαρούσι, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενοικιάσεις πρώτη έρχεται η νέα Σμύρνη, το Πεντάγωνο και ακολουθούν το Περιστέρι, το Χαλάνδρι και η Καλλιθέα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μελαχροινό, η άνοδος που σημειώθηκε στα προς ενοικίαση ακίνητα τα προηγούμενα χρόνια σε περιοχές όπως το Κουκάκι και το Παγκράτι, υποβοηθούμενη κυρίως από το Airbnb, όπου η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαινόταν μεταξύ 12 και 13 ευρώ, όταν σε άλλες περιοχές ήταν 5-6 ευρώ, έχει σταδιακά αρχίσει να υποχωρεί. Στο προσκήνιο έρχονται άλλες περιοχές όπως η Κυψέλη η οποία σημειώνει άνοδο της τάξης του 15% με 20%. Οι δε τιμές στις πωλήσεις κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας έχουν ενισχυθεί κατά 20% με 25%.

«Θα έλεγα πως η ψυχολογία του κόσμου έχει ανέβει, αλλά είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για σταθερότητα της αγοράς. Ο Έλληνας πάντα έψαχνε, ακόμα και μέσα στην κρίση, για ακίνητο. Η διαφορά είναι ότι τώρα προχωράει στο επόμενο βήμα, αυτό της ενοικίασης ή της αγοράς» επισημαίνει ο κ. Μελαχροινός και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα του Spitogatos.gr υπάρχουν 600.000 αγγελίες σε όλη την Ελλάδα που αφορούν όλες τις κατηγορίες ακινήτων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η οικονομία διαμοιρασμού, και ειδικότερα το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχει λάβει, εκτός από οικονομικές, και κοινωνικές διαστάσεις δημιουργώντας προβλήματα εξεύρεσης κατοικίας στους ντόπιους. Η αίσθησή του είναι ότι σταδιακά θα δούμε να μπαίνει ένα ταβάνι σε μια αγορά που αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και ανεξέλεγκτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία Spitogatos ξεκίνησε ως μια μικρή startup tess;arvn φίλων που συνεργάζονταν part-time εξ’ αποστάσεως και έχει εξελιχτεί σε έναν όμιλο με 60 άτομα προσωπικό που διαθέτει 5 brands και 13 ιστοσελίδες  σε 10 χώρες.