Το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας αναμεταδίδει ονλάιν την «Λίμνη των κύκνων»

Το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας αναμεταδίδει ονλάιν την «Λίμνη των κύκνων»
epa07894692 YEARENDER 2019 PHOTO ESSAYS (19/22) Dancers of the Czech National Ballet perform during a costume rehearsal of 'Swan Lake' at the National Theatre in Prague, Czech Republic, 25 March 2019. Swan Lake ballet is one of the famous of all classical ballets, the most frequently performed and the most popular worldwide. The new Czech National Ballet production is a revival of the story?s version created by the world-renowned choreographer John Cranko, the founder of the Stuttgarter Ballett. The Czech National Ballet is the first big company to have been granted the approval to stage the piece outside Germany. Up to the present day, the Czech National Theatre has staged 12 adaptations of Swan Lake. EPA/MARTIN DIVISEK ATTENTION: For the full PHOTO ESSAY text please see Advisory Notice epa07507631 *** Local Caption *** 55127635 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, το ENB δημιούργησε τα Wednesday Watch Parties, όπου κάθε Τετάρτη θα προσφέρει δωρεάν σε live streaming, μέσω από την σελίδα του στο Facebook και από το επίσημο κανάλι του στο YouTube, παραστάσεις χορού.

Το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας (English National Ballet – ΕΝΒ) είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος της περίφημης Αγγλικής Σχολής Μπαλέτου παγκοσμίως και υποστηρίζει ένα ευρύ και σπάνια παρουσιαζόμενο ρεπερτόριο.

Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, το ENB δημιούργησε τα Wednesday Watch Parties, όπου κάθε Τετάρτη θα προσφέρει δωρεάν σε live streaming, μέσω από την σελίδα του στο Facebook και από το επίσημο κανάλι του στο YouTube, παραστάσεις χορού. Οι παραστάσεις θα ξεκινάνε κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και θα είναι διαθέσιμες για τις επόμενες 48 ώρες.

Έτσι, την Τετάρτη 27 Μαΐου παρουσιάζει την παράσταση μπαλέτου «Λίμνη των κύκνων». Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Τσαϊκόφσκι τη διετία 1875 – 1876, ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια καθώς και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο. H παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε στο Liverpool Empire.

Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο.

Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο Ρόθμπαρτ αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ.

Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό. Καθώς, όμως, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, υπάρχει και ένα δεύτερο τέλος, που θέλει τους δύο ερωτευμένους να πεθαίνουν.

Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στις 20 Φεβρουαρίου 1877 και στέφθηκε από αποτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 15 Ιανουαρίου 1895 -έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Τσαϊκόφσκι,  με νέα χορογραφία -τη φορά αυτή από τους Μάριους Πέτιπα και Λεβ Ιβάνωφ, η παράσταση γνωρίζει την αποθέωση.

Για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας ανέβηκε στο Λονδίνο, το 1911. Από τότε έχουν γίνει χιλιάδες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι διασκευασμένες σύμφωνα με την εκδοχή του εκάστοτε χορογράφου. Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει και με τη μορφή μπαλέτου στον πάγο.

Ανάμεσα στους χορευτές και τις χορεύτριες που κατά καιρούς ενσάρκωσαν τους κύριους ρόλους της παράστασης, υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Βλάσλαβ Νιζίνσκι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μαργκότ Φοντέιν, Ταμάρα Τουμάνοβα, Ουλιάνα Λοπάτκινα, Φρέντερικ Άστον κ.ά.

Σήμερα, η «Λίμνη των κύκνων» θεωρείται ένα από τα κορυφαία  μπαλέτα όλων των εποχών -κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.