Η αναγέννηση του ιστορικού Φοίνικα Πειραιά!

Η ανδρική ομάδα ανέβηκε στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ και η γυναικεία για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2! Μίλησαν στο «ΦΩΣ» ο πρόεδρος Ανδρέας Κιοσές και οι προπονητές της επιτυχίας!

Η αναγέννηση του ιστορικού Φοίνικα Πειραιά!

Ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία του Πειραιά, ο Φοίνικας ένιωσε διπλή χαρά φέτος, καθώς η ανδρική ομάδα μπάσκετ ανέβηκε στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ, ενώ η γυναικεία για πρώτη φορά στην ιστορία της πανηγύρισε την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία!

Το «ΦΩΣ» μίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Ανδρέα Κιοσέ. «Ο Φοίνικας ιδρύθηκε το 1949, με βάση αρχικά την Καλλίπολη. Γιόρτασε φέτος με τον καλύτερο τρόπο τα 70 χρόνια προσφοράς στον αθλητισμό του Πειραιά. Για τους νεότερους, η ανδρική ομάδα μπάσκετ στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 είχε φτάσει μέχρι την Β΄ Εθνική! Σήμερα ο σύλλογος διατηρεί τμήματα ανδρών και γυναικών μπάσκετ, καθώς και βόλεϊ γυναικών. Για όλες τις μικρές ηλικίες. Βάση του Φοίνικα είναι η Πειραϊκή και έδρα της ομάδας το κλειστό «Π. Σαλπέας». Πρόεδρος είμαι εδώ και 20 χρόνια. Το ανδρικό τμήμα μπάσκετ μπόρεσε φέτος να ανέβει στη Β΄ ΕΣΚΑΝΑ με προπονητή τον Χρήστο Πουτουλίδη. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε τα μέγιστα ο γενικός αρχηγός Παναγιώτης Αθανασόπουλος. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας ήταν 24-25 έτη. Στις γυναίκες είχαμε την ιστορική άνοδο στην Α2, μια μεγάλη επιτυχία! Προπονητής ήταν ο Κυριάκος Αράπης. Αξίζουν πολλά μπράβο στα κορίτσια!».

Ο κ. Κιοσές θέλησε να ευχαριστήσει τη δημοτική αρχή του Πειραιά. «Ο δήμος ήταν δίπλα στον σύλλογο. Σε ό,τι του ζητήθηκε, μας βοήθησε. Ειδικά στο γηπεδικό, όπου σε συνεργασία με την Περιφέρεια μπόρεσε να υλοποιηθεί η ανακατασκευή του ανοιχτού γηπέδου στην Πειραϊκή, όπου παίζουν οι μικρές μας ομάδες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος βοηθάει πολύπλευρα τον Πειραιά».

Για την έλλειψη γηπεδικών εγκαταστάσεων, ο πρόεδρος του Φοίνικα σημείωσε: «Δυστυχώς είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Περιμένουμε επιτέλους να δούμε τι θα γίνει με το Παπαστράτειο. Ανήκε στη ΓΓΑ και είναι μια μπερδεμένη ιστορία. Λένε ότι πλησιάζει η στιγμή που θα ανακατασκευαστεί. Ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα. Είναι ένα πολύπαθο ζήτημα. Θα διευκολυνθούν αρκετές ομάδες της περιοχής, όπως εμείς κατά κύριο λόγο και ο Πορφύρας».

Οι πρωτεργάτες της επιτυχίας!

Το «ΦΩΣ» μίλησε και με τους δυο προπονητές του Φοίνικα, τους πρωτεργάτες της επιτυχίας!

Ο τεχνικός της ανδρικής ομάδας, Χρήστος Πουτουλίδης τόνισε: «Στον σύλλογο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αναγέννησης. Εγώ επέστρεψα στον Φοίνικα, με την ομάδα να μετράει δυο συνεχόμενες πτώσεις. Φτιάξαμε την ομάδα από το μηδέν, δημιουργώντας έναν κορμό με στόχο να τον ενισχύουμε σταδιακά. Τα καταφέραμε και ανεβήκαμε φέτος. Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και του χρόνου και γιατί όχι να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ. Ο Φοίνικας πρέπει να είναι τουλάχιστον στην πρώτη κατηγορία. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια που έγινε φέτος, ο σύλλογος μπήκε σε άλλα πρότυπα. Βασικός εμπνευστής ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος που έκανε τα πάντα για να μην λείπει τίποτε στην ομάδα. Είναι η ψυχή του Φοίνικα!».

Ο 34χρονος Πουτουλίδης έπαιζε μπάσκετ αλλά αγωνιζόμενος στον Αετό ένας σοβαρός τραυματισμός (τρίτος συνεχόμενος μάλιστα) του έκοψε νωρίς την καριέρα. Στράφηκε έτσι στην προπονητική, όπου έχει δουλέψει ως ασίσταντ σε Πειραϊκό, Χολαργό, Πορφύρα και Αετό.

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας, Κυριάκος Αράπης δήλωσε: «Στόχος μας ήταν εξ αρχής η άνοδος. Ο κορμός της ομάδας είναι ίδιος αυτά τα 4 χρόνια που είμαι στον Φοίνικα. Με τα κορίτσια να είναι μαζί τόσο καιρό, ξέρει η μια το παιχνίδι της άλλης. Η χημεία της ομάδας ήταν απ΄ τα μυστικά της επιτυχίας, όπως και το πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Τα κορίτσια που είναι όλα απ΄ την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, το πίστευαν και η άνοδος ήρθε σχετικά εύκολα. Πλέον, αρχίζουν τα δύσκολα. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι ομάδες που ανεβαίνουν από την ΕΣΚΑΝΑ, πέφτουν στη συνέχεια εύκολα. Το είδαμε με την Τερψιθέα, τον Προφήτη Ηλία και τους Κυρίαρχους. Φιλοδοξούμε να σπάσουμε αυτή την παράδοση! Θα στηριχθούμε πάλι στα δικά μας παιδιά, με την προσθήκη 3-4 κοριτσιών που θα γνωρίζουν την κατηγορία».

Ο 43χρονος κόουτς έχει δουλέψει στις ανδρικές ομάδες της Νέας Περάμου, της ΕΑΝ και του Ατρομήτου Πειραιά, ενώ σε γυναικείο επίπεδο έχει περάσει απ΄ τους πάγκους του Π. Φαλήρου και των Κυρίαρχων.