Κόλαση στην Αττική: Ανεξέλεγκτες φωτιές, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών (vids)

Η φωτιά κατακαίει τα δάση της Αττικής, καταστρέφει σπίτια και αυτοκίνητα, αφήνει στο δρόμο ανθρώπους. Στις 06:00 θα ξεκινήσουν οι ρίψεις από τα αεροσκάφη.

Κόλαση στην Αττική: Ανεξέλεγκτες φωτιές, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών (vids)
Eurokinissi

Σε Μάτι και Νέο Βουτζά μαίνεται η πυρκαγιά, ενώ έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Σε λίγο πρόκειται να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις

Επίσης, εκκενώθηκαν τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Η φωτιά ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Οπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού. Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Εγκατέλειψαν την Ι.Μ Παντοκράτορος οι μοναχές

Από θαύμα δεν παραδόθηκε στις φλόγες η Ιερά Μονή Παντοκράτορος ενώ οι μοναχές εγκατέλειψαν άρον άρον το μοναστήρι προκειμένου να διασωθούν.

Σε πρωτοφανή καταστροφή εξελίσσεται η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στα Γεράνεια Όρη.

Η φωτιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν το πύρινο μέτωπο προς την Ολυμπία Οδό, την οποίαν και διέσχισε, καίγοντας σπίτια και καταστήματα τόσο στους οικισμούς όσο και μέσα στην Κινέτα. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι την παραλία.

Σε βίντεο-σοκ που ανήρτησε διερχόμενος οδηγός στο facebook φαίνεται η φωτιά να καίει στον παράδρομο της Εθνικής Οδού.

Ογδόντα πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, εντάσεως από 5 έως 7 μποφόρ, που εμποδίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις.

Οι καπνοί "έπνιξαν" ακόμη και το κέντρο της Αθήνας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες οι καπνοί κάλυψαν ακόμη και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Προβλήματα και στις πτήσεις

Όπως φαίνεται τόσο από τον πίνακα ενημερώσεων στην ιστοσελίδα του Αερολιμένα όσο και από τον καταγραφέα στίγματος των αεροσκαφών, οι περισσότερες πτήσεις αναμένεται να προσγειωθούν με καθυστέρηση ενώ τα αεροσκάφη πραγματοποιούν διαδοχικούς κύκλους σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο.

Έκκληση Καπάκη

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει για μεγάλη πυρκαγιά σήμερα -κατηγορία κινδύνου 4- και στη Δυτική Αττική.

O γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν να απομακρυνθούν από την Κινέτα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, προσθέτοντας πως η πυρκαγιά ξέσπασε στο «χειρότερο σημείο» στο βουνό, καθώς δεν ήταν εφικτό να ανακοπεί άμεσα προτού λάβει διαστάσεις.


Η πυρκαγιά είναι δύσκολη καθώς η περιοχή είναι γεμάτη από καύσιμη ύλη.

Πύρηνο μέτωπο έξι χιλιομέτρων

Το μέτωπο της έχει μήκος πέντε έως έξι χιλιόμετρα, δήλωσε στον σταθμό μας ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κωνσταντίνος Φυλακτός. Συμπλήρωσε πως έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα δημοτικά μέσα, υδροφόρες και άλλα οχήματα.

Φωτιά έχει ξεσπάσει στον Κάλαμο Αττικής, στον Ωρωπό, και στους Αγίους Αποστόλους, ενώ ένα νέο μέτωπο έχει εκδηλωθεί και στο Λουτράκι. Συγκεκριμένα, στη θέση Πανόραμα, στον Κάλαμο Αττικής, εκδηλώθηκε το απόγευμα πυρκαγιά σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι.

"Σαν τις πυρκαγιές του 2007"

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: «Οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια»

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια σκληρή μάχη στην Κινέτα, για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγο, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στα Γεράνεια Ορη, ενώ πρόσθεσε πως αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων με 17 οχήματα, από διαφορές περιοχές της περιφέρειας.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν, πριν από λίγο, η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ.

Επίσης, νωρίτερα εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ σημειώνεται, ότι από τους πυκνούς καπνούς έχουν καλυφθεί αρκετές περιοχές της Αττικής.

Συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Τηλεόραση ΣΚΑΙ: Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Σκάι, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην πρσπάθεια του να σβήσει τις φλόγες και να διασώσει ένα σπίτι που καιγόταν. Ο πυροσβέστης μπήκε από την πίσω αυλή του σπιτιού για να μπορέσει να φέρει τη μάνικα κοντύτερα στις φλόγες, όταν ένα σκυλί που φυύλαγε το σπίτι του επιτέθηκε και τον δάγκωσε.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου

Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Κινέτα στα Γεράνεια Όρη έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Διακοπές και στο ηλεκτρικό ρεύμα

Από την πυρκαγιά έχουν καεί κολώνες της ΔΕΗ και σημειώνονται διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.

Ενώ η Αττική καίγεται, η Θεσσαλονίκη «πνίγεται» - Σοβαρά προβλήματα από ισχυρή νεροποντή

Καταρρακτώδης βροχή που συνοδεύεται από χαλαζόπτωση πλήττει αυτή την ώρα περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε ποτάμια, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων.

Προηγήθηκαν ισχυροί άνεμοι που είχαν ως αποτέλεσμα να λυγίσουν δένδρα. Με δυσκολία διεξάγεται αυτή την ώρα η κίνηση στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης και σε άλλους δρόμους της πόλης, ενώ η ορατότητα σε πολλά σημεία είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ανάλογα καιρικά φαινόμενα πλήττουν επίσης περιοχές περιφερειακά της Θεσσαλονίκης.

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας

Επιστρέφει εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα προκειμένου να βραβευτεί από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών για την Ειρήνη και την Πολυεθνοτική Συνεργασία στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν θα παραμείνει για την προγραμματισμένη τελετή. Νωρίτερα, σε δήλωσή του ανέφερε τον προβληματισμό του για το γεγονός των παράλληλων εστιών τόσο στα δυτικά όσο και στα ανατολικά της Αττικής.

Αγνοείται αγοράκι στην Ραφήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μικρό αγοράκι αγνοείται από την οικογένεια του τις τελευταίες ώρες, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για τον εντοπισμό αλλά οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες δυνατές γι'αυτό και φωνάζουν το όνομα του μικρού αγοριού από τα μεγάφωνα των περιπολικών.

Επιστράτευση στρατού για τον απεγκλωβισμό κατοίκων

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Ζούμπερι μεταβαίνει η φρεγάτα «Ελλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» με σκοπό την διάσωση των κατοίκων που διέφυγαν στην παραλία για να σωθούν από τις φλόγες. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο αρματαγωγό επιβαίνουν και γιατροί για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Επίσης κλειστή αυτή την ώρα είναι η περιφερειακή οδός από Ραφήνα σε Μάτι.

Πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ: «Λάβαμε κλήση για απανθρακωμένο άτομο στον Βουτζά»

Είκοσι πέντε οι τραυματίες έξι σοβαρά

Πολλοί άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα πλησιέστερα νοσοκομεία με τις αρχικές εκτιμήσεις να φτάνουν τους 25 ενώ έξι από αυτούς είναι διασωληνωμένοι στην ΜΕΘ από την περιοχή της Ραφήνας. Παράλληλα όπως μεταδίδουν αρκετά μέσα ενημέρωσης ένας άνδρας και μία γυναίκα βρέθηκαν νεκροί στην Ραφήνα. Για οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ θα είναι διαθέσιμα.

Βρέθηκε το 6χρονο αγοράκι

Το μικρό αγοράκι είχε χαθεί κατά την διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς και ενώ ήταν μαζί με την μητέρα του. Με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν μεγάλη προσπάθεια να τον εντοπίσουν τελικά το 6χρονο αγοράκι βρέθηκε κοντά στην Λεωφόρο του Μαραθώνα και αναμένεται να επιστρέψει στην οικογένεια του.

Σώθηκαν οι πέντε από τους δέκα αγνοούμενους Δανούς

Το Λιμενικό εντόπισε πέντε από τους συνολικά δέκα Δανούς που επιβιβάστηκαν σε βάρκα για να γλυτώσουν από τις πυρκαγιές. Οι ίδιοι ενημέρωσαν τους δικούς τους ανθρώπους που με την σειρά τους ενημέρωσαν το προξενείο της Αθήνας και αμέσως ξεκίνησαν οι προσπάθειες εντοπισμού.

Συγκλονιστικές σκηνές διάσωσης στο Μάτι Αττικής

Πηγές Υπ. Υγείας: Ένας νεκρός και 25 τραυματίες

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 25 είναι μέχρι στιγμής οι εγκαυματίες που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό, στο ΚΑΤ και το Σισμανόγλειο. Από τους τραυματίες οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνομένοι, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Υγείας. Πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το ΕΚΑΒ δεν έχει παραλάβει, ακόμη, κάποιον εγκαυματία που έχασε τη ζωή του.

ΕΚΕΠΥ: Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αττική

Την ύπαρξη δύο νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, επιβεβαίωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, γνωστοποίησε ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο τραυματίες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Οι σοροί των δύο ατόμων μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για την ύπαρξη οκτώ διακομιδών, εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 25 άτομα.

Ανείπωτη τραγωδία: Νεκρό βρέφος έξι μηνών στο Μάτι Αττικής

Δυστυχώς οι πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο γι' ακόμα τρεις νεκρούς κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός ανεβαίνει στους πέντε. Ανεβαίνει και ο αριθμός των τραυματιών, ενώ πυρκαγιές μαίνονται με την ίδια ένταση. Στις 06:00 θα ξεκινήσουν οι ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη...

Πληροφορίες για τουλάχιστον 8 νεκρούς

Ανείπωτη τραγωδία από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική. Οι πληροφορίες τις πρώτες πρωϊνές ώρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 8 νεκρούς, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για περισσότερους. Από τους δεκάδες τραυματίες, οι 11 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ μετά τα μεσάνυχτα μίλησε για τέσσερις νεκρούς που είδε ο ίδιος:

"Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Με τα μάτια μου έχω δει τέσσερις νεκρούς, μέσα στους οικισμούς. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 30 στην περιοχή. Εχω δει πολλούς να έχουν καεί στο σώμα τους. Δεν εκτιμήθηκε σωστά από την πυροσβεστική η φωτιά".

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι 8 νεκροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα στην παραλία της Ραφήνας. Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, με τις τελευταίες αναφορές να κάνουν λόγο για περισσότερα από δέκα θύματα. Από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ωστόσο, τόνιζαν ότι δεν είναι ακριβής ο αριθμός των νεκρών.

Τζανακόπουλος: Πάνω από 20 οι νεκροί από τις πυρκαγιές

Πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές πληροφορίες είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται σε όλη την Αττική, όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ενημερωτικές δηλώσεις που έκανε στις 2:45 το πρωί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι νεκροί από τις πυρκαγιές σε όλη την Αττική είναι πάνω από 20, ενώ οι σοβαρά τραυματίες ξεπερνούν τους 80, μεταξύ των οποίων και 16 παιδιά. Παράλληλα, τόνισε πως στο ξεκίνημα των πυρκαγιών υπήρξαν 3 διαφορετικά μέτωπα και 15 ταυτόχρονες εστίες φωτιάς, που δημιούργησαν ανυπέρβλητο κλοιό σε όλη την Αττική.

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως ύστερα από έκκληση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ η οποία βρήκε ανταπόκριση, από το πρωί της Τρίτης θα ύπταται πάνω από την Αττική μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και εντοπίζει κάθε ύποπτη ενέργεια.