O δήμαρχος Ψυχικού έδιωχνε τον κόσμο από τα καφέ - Φωτό από τα Εξάρχεια (pic)

Φαινόμενα απειθαρχίας στα Εξάρχεια, αλλά και στο Ψυχικό, με πολίτες που δεν τηρούσαν τα απαγορευτικά μέτρα λόγω του κορονοϊού.

O δήμαρχος Ψυχικού έδιωχνε τον κόσμο από τα καφέ - Φωτό από τα Εξάρχεια (pic)

Ο ήλιος μετά τη βροχή έφερε πολλούς Αθηναίους στους δρόμους και στα καφέ take away, σε κινήσεις απερισκεψίας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών τους, αφού δεν τήρησαν τα μέτρα απαγόρευσης.

Στα καφέ του Φάρου στο Νέο Ψυχικό δεκάδες πολίτες έπαιρναν τον καφέ τους, έμεναν στον χώρο και συζητούσαν μεταξύ τους χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ στους γύρω δρόμους έκαναν τις βόλτες τους σε παρέες τριών-τεσσάρων ατόμων με γιορτινή διάθεση.

Ο δήμαρχος Ψυχικού μάλιστα Δημήτρης Γαλάνης τούς έδιωχνε και τους ζητούσε μετ' επιτάσεως να πάνε στα σπίτια τους, γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία, αλλά απευθυνόταν συνήθως εις ώτα μη ακουόντων. Πολλές φορές έβαζε και τις φωνές και μάλωνε μαζί τους για να φύγουν.

Στους κεντρικούς δρόμους υπήρχαν άνθρωποι της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, σε μπλόκα, όπου έλεγχαν αν οι οδηγοί έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και γενικά η κίνηση ήταν περιορισμένη.

Στις γειτονιές όμως η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, ο κόσμος κυκλοφορούσε χωρίς περιορισμούς και συγκεντρωνόταν σε στέκια χωρίς να τηρεί τις απαγορεύσεις.

Δείτε χαρακτηριστική φωτό από τα Εξάρχεια:

Συνολικά σε οκτώ περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών, σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

Α. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

Β1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Β4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Β5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Β.6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Β.7 Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.