Αμοργός: Το διαμάντι του απέραντου γαλάζιου

Το νησί το οποίο έγινε γνωστό στο εξωτερικό από την ταινία «Απέραντο γαλάζιο», αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για χιλιάδες επισκέπτες.

Αμοργός: Το διαμάντι του απέραντου γαλάζιου

Αμοργός. Μόνο που ακούς αυτό το όνομα καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέρος. Ένα νησί το οποίο σε καθηλώνει από την άγρια ομορφιά του και δυσκολεύεσαι να το περιγράψεις με λέξεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξαναγυρίζουν κάθε χρόνο για διακοπές.

Μπορεί να θέλεις μία ώρα για να φτάσεις από τη μία άκρη του νησιού ως την άλλη με το αυτοκίνητο, όμως μία εβδομάδα δεν αρκεί για να «χορτάσεις» τις διακοπές σου.

Και πως να φτάσει, όταν υπάρχουν τόσες μαγευτικές παραλίες με καταγάλανα νερά για να κολυμπήσεις, τόσες ταβέρνες για να φας άφθονο ντόπιο φαγητό και τόσα μέρη για να χαζέψεις το μεθυστικό ηλιοβασίλεμα.

Ίσως μία εβδομάδα να μην αρκεί για να απολαύσεις την Αμοργό, όμως μόνο για την εμπειρία αξίζει να επισκεφτείς το νησί του «Απέραντου γαλάζιου».

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η πιο διάσημη παραλία του νησιού, η Αγία Άννα βρίσκεται κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Εκεί έγιναν μερικά γυρίσματα της ταινίας «Le grand bleu» (Απέραντο γαλάζιο), του Λυκ Μπεσόν, η οποία προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1988 και θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις πιο πετυχημένες ταινίες του Γαλλικού κινηματογράφου. Η παραλία είναι με μικρά βότσαλα, ενώ τα νερά της είναι βαθιά. Αν δεν έχετε δικό σας όχημα μπορείτε να πάτε με λεωφορείο.

Το Μαλτέζι είναι μία από τις τρεις οργανωμένες παραλίες του νησιού, με καντίνα και ξαπλώστρες. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τις σαλάτες, φρουτοσαλάτες και άλλες νοστιμιές της κυρίας Μαρίας, αλλά και τα δροσιστικά της μοχίτο. Ο πιο εύκολος τρόπος για να πάει κανείς εκεί, είναι με βάρκα, η οποία αναχωρεί από την πλατεία των Καταπόλων κάθε μισή ώρα, ενώ υπάρχει και μονοπάτι από τον οικισμό του Ξυλοκερατιδίου, απέναντι από το λιμάνι.

Ο Μούρος βρίσκεται στην Κάτω Μεριά και απέχει 20 λεπτά οδικώς από την Χώρα. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν πολλά σκαλιά και καλό είναι να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας για τον γυρισμό. Τα νερά είναι βαθιά και γαλαζοπράσινα, ενώ υπάρχουν ψηλά βράχια που δημιουργούν φυσική σκιά. Πάνω από την παραλία υπάρχει η ομώνυμη ταβέρνα, όπου μπορείτε να φάτε ή να πιείτε καφέ.

Λίγα χιλιόμετρα πριν το λιμάνι της Αιγιάλης υπάρχει η παραλία του Αγίου Παύλου, ενώ απέναντι βρίσκεται η Νικουριά, ένα νησάκι με τρεις παραλίες, η μία μάλιστα οργανωμένη με καντίνα, η οποία προσφέρει τα απαραίτητα. Το τέλειο μέρος για να ξεφύγεις για λίγο από την πραγματικότητα, στα κρυστάλλινα νερά της.

Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι τα Παραδείσια, ο Λεβρωσός, η Καλοταρίτισσα και η Γραμβούσα.

ΦΑΓΗΤΟ

Τι να πρωτοπεί κανείς για το φαγητό της Αμοργού. Αρκετά μαγαζιά έχουν κρέατα και λαχανικά δικής τους παραγωγής ή του τόπου. Από τις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού είναι το Πανόραμα στα Θολάρια, ενώ κάθε βράδυ υπάρχει live μουσική με νησιώτικα τραγούδια και ο αξιολάτρευτος κύριος Νίκος με τα ανέκδοτά του.

Στην Κάτω Μεριά για τους λάτρεις της ποσότητας μπορεί κανείς να πάει στη Μαρουσώ και αν δεν φύγει σκασμένος, θα είναι ψεύτης. Άλλες επιλογές του χωριού είναι ο Γιωργαλίνης, με εξαιρετικά κρέατα δικής του παραγωγής και ο Πύργος, ο οποίος σερβίρει τα ωραιότερα παραδοσιακά πιάτα του νησιού.

Φυσικά δεν γίνεται να πας σε νησί και να μην φας ψάρι. Στο λιμάνι των Καταπόλων θα βρείτε το Μουράγιο, με το καλύτερο ψάρι στο νησί και τις πιο νόστιμες γαριδομακαρονάδες και αστακομακαρονάδες.

Άλλες ταβέρνες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι ο Μύθος, το Corner, το Αλμυρίκι, το Λιμάνι της κυρά Κατίνας, τα Αστέρια, ο Νίκος, ο Λεωνίδας, το Λιοτρίβι, το Τρανζιστοράκι και ο Χορευτής.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η νυχτερινή ζωή της Αμοργού δεν είναι όπως της Ίου και της Μυκόνου, όμως η διασκέδαση κρατάει μέχρι το πρωί. Στην Αιγιάλη θα βρείτε την Que, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε με το κύμα στην αυλή του μαγαζιού ή να ξεφαντώσετε στον εσωτερικό χώρο.

Πριν την Que υπάρχει το Ammos beach bar, ενώ στο λιμάνι της Αιγιάλης θα βρείτε το Embassa, το Maestro, το Αμοργίς και τον Αμόργιαλο, όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας το απόγευμα χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα και το βράδυ να επιστρέψετε για ποτό.

Στην Χώρα η κορυφαία επιλογή των επισκεπτών είναι η Botilla, η οποία σερβίρει τα καλύτερα κοκτέιλ, ενώ επίσης μαζεύει κόσμο το Γιασεμί, το Τζιτζίκι και το Τρίπορτο.

Για αυτούς που προτιμούν κάτι πιο ήρεμο, υπάρχει το Moonbar στα Κατάπολα, όπου σε συνεπαίρνει η χαλαρωτική μουσική και η θέα του λιμανιού.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το στολίδι του νησιού, το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας έχει ιστορία σχεδόν χιλίων χρόνων. Βρίσκεται κυριολεκτικά χτισμένη πάνω σε γκρεμό, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Για να φτάσει κανείς εκεί πάνω πρέπει να ανέβει κάτι παραπάνω από 300 σκαλιά, ωστόσο όταν βρεθείς στην κορυφή, σου κόβεται η ανάσα από την θέα του Απέραντου γαλάζιου. Οι μοναχοί της Χοζοβιώτισσας θα σας ξεναγήσουν στο Μοναστήρι και θα σας φιλέψουν ψημένη ρακή και λουκούμι.

Πηγαίνοντας προς την παραλία της Καλοταρίτισσας μπορεί κανείς να συναντήσει το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία». Τον Φεβρουάριο του 1980 το πλοίο έψαχνε απάνεμο σημείο για να αράξει προσωρινά, όμως η άγκυρα δεν το κράτησε, με αποτέλεσμα να υπάρχει μέχρι σήμερα στο σημείο αυτό το μοναδικό θέαμα.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

25 Ιουλίου: Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής

26 Ιουλίου: Γιορτή της Ψημένης

6 Αυγούστου: Γιορτή του Χριστού

14 & 15 Αυγούστου: Γιορτή της Παναγίας

1η Κυριακή μετά τον δεκαπενταύγουστο: Γιορτή του παστελιού

Αρχές Σεπτεμβρίου: Γιορτή του ξεροτήγανου