«Οδηγός Επιβίωσης» για όσους μείνουν Αθήνα αυτό το καλοκαίρι

Sucks to be us, το ξέρουμε αλλά θα καταφέρουμε ακολουθώντας αυτόν τον οδηγό!

«Οδηγός Επιβίωσης» για όσους μείνουν Αθήνα αυτό το καλοκαίρι

«Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά..» λέει το γνωστό άσμα ενώ εμείς που δουλεύουμε και μένουμε Αθήνα λέμε «Το καλοκαιράκι με τον ανεμιστήρα αγκαλιά».

Αχ, άτιμη κοινωνία! Άλλοι να απολαμβάνουν τα κοκτέιλ τους στην παραλία και άλλοι να λιώνουν από τη ζέστη μέσα στα λεωφορεία. Δεν είσαι μόνος, υπάρχουμε κι εμείς που δουλεύουμε ή δεν είμαστε από κάποιο χωριό ή δεν έχουμε τα λεφτά για να κανονίσουμε διακοπές.

Γι' αυτό κι εμείς ετοιμάσαμε αυτόν τον οδηγό έτσι ώστε να επιβιώσουμε διασκεδάζοντας στο κέντρο της Αθήνας.

Γίνε τουρίστας στην ίδια σου την χώρα:

Όχι δεν εννοούμε να σκάσεις μύτη με βερμούδα, καλτσούλα και σανδάλι σαν Γερμανός τουρίστας αλλά να δώσεις περισσότερη προσοχή στη χώρα που μένεις, την οποία παίρνουμε τόσο πολύ ως δεδομένη.

Όταν τελειώσεις τη δουλειά, πάρε το άλλο σου μισό, τους φίλους σου και άρχισε τις βόλτες εκεί κατά τις 20:00 που πέφτει ο ήλιος και έχει μια όμορφη δροσούλα, στην Ακρόπολη, στο Θησείο, στην Πειραϊκή, στη Μαρίνα Φλοίσβου κλπ, έτσι ώστε να νιώσεις κι εσύ τα σοκάκια και τη θάλασσα στα πόδια σου.

Πήγαινε σε μουσεία. Όλα τα μουσεία της χώρας έχουν κάποιες μέρες με ελεύθερη είσοδο ή διαθέτουν χαμηλές τιμές για φοιτητές κλπ. Έτσι, και θα είσαι αρκετή ώρα μέσα σε χώρο ο οποίος κλιματίζεται -goals!- και θα μάθεις λίγο περισσότερα για την ιστορία και την τέχνη της Ελλάδας.

Γίνε ρομαντικός. Πάρε το/τη σύντροφό σου και πηγαίνετε στον Λυκαβηττό να απολαύσετε μαζί ένα ηλιοβασίλεμα.

Πειραματίσου:

Εφόσον θα περνάς μεγάλο μέρος του χρόνου σου στο σπίτι, άρχισε να πειραματίζεσαι με πράγματα. Άλλαξε τη διαρρύθμιση των επίπλων στο δωμάτιό σου, δώσε νέες πινελιές, πιο εξωτικές, π.χ. ένα φυτό στο σπίτι σου, βάψε ένα νέο χρώμα τους τοίχους -ένα χρώμα που θα σε κάνει πιο χαρούμενο και πιο κεφάτο μόλις το βλέπεις.

Μπες μέσα στη κουζίνα και μάγεψε. Ναι δώσε έξτρα προσοχή μην κάψεις το σπίτι! Αλλά ταυτόχρονα βρες συνταγές για σπιτικό παγωτό και γρανίτες, φτιάξε τα δικά σου κοκτέιλ, δοκίμασε νέες γεύσεις, πιο καλοκαιρινές π.χ. καρύδα, ανανάς, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκανες.

Αξιοποίησε μπαλκόνι και ταράτσα:

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ καταλαβαίνω το καλοκαίρι όταν αργά το βράδυ ακούς στην γειτονιά να ηχούν γέλια, ψίθυροι και συζητήσεις.

Το μπαλκόνι σου είναι το ωραιότερο μέρος για τώρα το καλοκαίρι. Πάρε μερικά φυτά να το κάνεις λίγο πιο «εξοχή», εφοδιάσου με πολλά «φιδάκια» για τα κουνούπια και προσκάλεσε τους φίλους σου σε ένα αξέχαστο «balkoni party». Παίξτε επιτραπέζια, παίξτε beer pong, παίξτε χαρτιά, θυμηθείτε τα παλιά, μοιραστείτε μυστικά.

Ανέβα στην ταράτσα. Άλλοι πληρώνουν για να κάθονται σε ταράτσες κι εσύ δεν την αξιοποιείς; Βάλε το μαγιό σου και ανέβα πάνω για να κάνεις την ηλιοθεραπεία σου. Μην αγχώνεσαι άμα ανέβεις πρωί οι περισσότεροι θα είναι στη δουλειά ή για μπάνιο οπότε κανένας δεν θα σε πάρει χαμπάρι.

Οργάνωσε τις τέλειες «rooftop βραδιές». Αρχικά διακόσμησε το μέρος. Βάλε φωτάκια, άναψε κεράκια -προτίμησε τα ειδικά για τα κουνούπια γιατί αλλιώς θα σας επιτείθονται όλο το βράδυ, ανέβασε τραπέζια και καρέκλες, πάρε μια πλαστική πισίνα για να πλατσουρίζετε τα πόδια σας με τους φίλους σας, ανέβασε ένα ηχείο από το οποίο θα παίζουν τα hit του καλοκαιριού. Πες στους φίλους σου να φέρουν κι εκείνοι από κάτι. Έτσι και εσύ δεν θα χαλάσεις πολλά λεφτά και θα ικανοποιηθούν οι γεύσεις και οι επιθυμίες όλων. Αγόρασε μπύρες και marsmallows, ψήστε τα με έναν αναπτήρα και καθίστε σε ένα κύκλο λέγοντας ιστορίες τρόμου. Γέμισε νερόμπομπες και βγάλε τα λάστιχα για να παίξετε μπουγέλο. Ακόμα αν έχεις προτζέκτορα τοποθέτησε τον προς έναν άσπρο τοίχο της πολυκατοικίας σου και χαλαρώστε με πολύ Νetflix.

Φρόντισε τον εαυτό σου:

Μιας και δεν θα πας διακοπές βρες τρόπους να ανταμείψεις τον εαυτό σου για όλη τη σκληρή δουλειά που έριξε το χειμώνα.

Δώσε στο σώμα σου την προσοχή που του χρειάζεται. Κάνε πολλά ντουζ, αν είσαι γυναίκα κάνε τα beaute σου, προσπάθησε να τρέφεσαι πιο σωστά, πάρε πολλούς μεσημεριανούς ύπνους για να αναπληρώσεις τις χαμένες ώρες.

Γυμνάσου. Η γυμναστική όσο κουραστική κι αν ακούγεται σίγουρα θα σε κάνει να βγεις από τη ρουτίνα, θα σε διασκεδάσει και θα σε γυμνάσει φυσικά έτσι ώστε όταν επιτέλους κάνεις την εμφάνισή σου στην παραλία, να έχεις κορμάρα. Για να μην βαριέσαι βάλε τέρμα τη μουσική και κυνήγησε ασκήσεις που είτε θα σε βγάζουν από το σπίτι όπως πεζοπορία, κολύμπι, ιππασία κλπ, είτε θα σε βοηθήσουν να διασκεδάσεις και να γνωρίσεις νέα άτομα όπως η zumba ή κάποιο άλλο ομαδικό πρόγραμμα.

Βρες νέο χόμπι. Είτε θα είναι κάτι που αφορά τη μουσική, τη ζωγραφική κλπ, είτε θα είναι μάθημα χορού, είτε να κάνεις καραόκε, είτε θα είναι απλά να διαβάσεις ένα νέο βιβλίο, απασχόλησε τον εαυτό σου και γέμισε το χρόνο σου με πράγματα που θα σε κάνουν χαρούμενο/η. Στην τελική κάτσε και δες όλες τις σεζόν της σειράς που πάντα ήθελες αλλά ποτέ δεν είχες χρόνο. Και εκεί που «ψάχνεσαι» γίνε πιο εξτρίμ, πήγαινε για wind surfing ή scuba diving κλπ.

Κάνε εγγραφή σε κάποιο σεμινάριο. Αν δούλευες όλο το χρόνο και δεν σου έμενε στιγμή για να μάθεις περισσότερα πάνω σε μια ικανότητα που είτε θες να αποκτήσεις είτε να επεκτείνεις, ψάξε για σεμινάρια που διοργανώνονται τώρα το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές δράσεις, άλλες δωρεάν και άλλες επί πληρωμή. Εσύ αποφασίζεις.

Βγες έξω από το σπίτι:

Αν δεν είσαι σπιτόγατα τότε έχουμε λύσεις και για σένα.

Η Αθήνα τα καλοκαίρια «γεμίζει» με εκδηλώσεις δωρεάν και μη. Εμείς σας ενημερώνουμε για όλες, γι' αυτό να μας τσεκάρετε καθημερινά. Πήγαινε σε συναυλίες, σε κάποια θεατρική παράσταση, δες μια ταινία σε θερινό κινηματογράφο, πήγαινε για καφέ και φαγητό σε μαγαζιά είτε παραλιακά, είτε με ταράτσα, είτε με αυλή -υπάρχουν χιλιάδες σε όλη την Αθήνα.

Πάρε τους φίλους σου και πηγαίνετε στο Allu Fan Park ή κάντε πικ-νικ σε μέρη με όμορφο πράσινο όπως στον Εθνικό Κήπο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στου Φιλοπάππου. Λίγο κρασί, λίγη μπύρα, φρούτα και μικρά μεζεδάκια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Πήγαινε για μπάνιο. Ναι ξέρουμε ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις στο ρεπό σου αλλά θέλουμε να σου δώσουμε μία-δύο έξτρα επιλογές. Αν δεν έχετε αμάξι και δεν θέλετε να μετακινείστε με τόση ζέστη με τα μέσα, η μόνη λύση είναι η πισίνα ενός κοντινού ξενοδοχείου. Τι να κάνετε παιδιά; Στην ανάγκη θα τα «σκάσουμε» λίγο και θα απολαύσουμε πισινάρες και κοκτειλάρες σε κάποια από τα πιο καλά ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Οργάνωσε πολλές αποδράσεις. Δεν χρειάζεται να μένεις στο μέρος όπου πας -έτσι δεν θα πληρώνεις και λεφτά για το ξενοδοχείο, αλλά με το αμάξι ή με το Κτελ θα κάνεις τη δουλειά σου. Εξερεύνησε νέα μέρη κοντά στην Αθήνα που θα σου προσφέρουν ωραία θέα, θάλασσα, φαγητό και ποτό όπως το Σούνιο, το Λαγονήσι, η Ραφήνα, η Νέα Μάκρη, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, η Σαλαμίνα, ο Πόρος, το Αγκίστρι, η Χαλκίδα κλπ κλπ.

Για να ολοκληρώσουμε τον οδηγό μας αυτό που συμβουλεύουμε είναι να μην γκρινιάζετε και να μην σας ρίχνει το γεγονός ότι έχετε ξεμείνει στην Αθήνα. Ναι από τη μια είναι τρομερό αλλά από την άλλη έχετε δει ποτέ το κέντρο Αύγουστο μήνα; Χωρίς πολυκοσμία και βαβούρα, σου φαίνεται ένας νέος τόπος γεμάτος ομορφιές. Στη ζωή συμβαίνουν συνέχεια τραγικά πράγματα. Το θέμα είναι μέσα σε αυτά πάντα να βρίσκουμε την όμορφη πλευρά τους και να τη «χρησιμοποιούμε» ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Καλό σας καλοκαίρι!