Διατροφικές συμβουλές για τις ημέρες του καύσωνα

Η διατροφολόγος Αναστασία Ασλανίδη προτείνει τις καλύτερες τροφές για τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Διατροφικές συμβουλές για τις ημέρες του καύσωνα

H ζέστη μειώνει το αίσθημα της όρεξης και αυξάνει την ανάγκη για δροσερά υγρά και ελαφρά γεύματα. Στη Μεσογειακή κουζίνα υπάρχουν πολλές τέτοιες προτάσεις αλλά και τρόφιμα που δεν επιβαρύνουν την πέψη, ενυδατώνουν, παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Η συνήθης κατανάλωση νερού ανέρχεται στα 6 με 8 ποτήρια ημερησίως. Τις ημέρες του καύσωνα, λόγω της εφίδρωσης είναι απαραίτητη η κατανάλωση 2- 3 λίτρων την ημέρα. Συστήνεται το νερό να είναι δροσερό κι όχι παγωμένο για να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, μπορείτε να επιλέξτε μεταλλικό νερό, σόδα, πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη και φυσικούς χυμούς. Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη άρα θερμίδες, είναι υπερτονικά υγρά που σημαίνει ότι για να απορροφηθούν χρειάζεται ο οργανισμός να καταναλώσει έξτρα ενέργεια, κάτι που δεν θέλουμε μια ζεστή ημέρα!

Το γιαούρτι αποτελείται κατά 85% νερό, περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, ηλεκτρολύτες και βιταμίνη D. Παγωμένο με φρούτα ή με λαχανικά είναι μια εξαιρετική επιλογή για δροσερό επιδόρπιο ή ελαφρύ γεύμα.

Δώστε έμφαση στα καλοκαιρινά φρούτα όπως πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινα, κεράσια. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε νερό περιέχουν απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Συνδυάστε το καρπούζι με τυρί φέτα, το πεπόνι με γραβιέρα ή με πεκορίνο, φτιάξτε μια σαλάτα με σύκα, προσούτο ή ψητό μανούρι, ελαιόλαδο και βασιλικό. Δροσιστικά εύπεπτα γεύματα υψηλής γεύσης και διατροφικής αξίας.
Τα λαχανικά του καλοκαιριού όπως μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Ψήστε τα στο γκριλ με λεμόνι ή βράστε τα αλ ντέντε για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά. Ετοιμάστε γεμιστά λαχανικά με ρύζι και δυόσμο, ένα εξαιρετικό φαγητό για τις ζεστές μέρες, εύπεπτο και χορταστικό. Συνδυάστε ζυμαρικά με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό, δροσερό και γευστικό πιάτο που με λίγη γραβιέρα είναι ένα πλήρες γεύμα. Κρύα σούπα ντομάτας με βασιλικό και φρυγανισμένο ψωμί (γκασπάτσο) και γενικά οι παγωμένες σούπες αποτελούν μια εξαιρετική πρόταση δροσιάς.

Καταναλώστε σκούρα λαχανικά όπως το μαρούλι, το kale, το σέλινο και αγγούρι. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και νερό, δεν χρειάζονται μαγείρεμα και έτσι διατηρούν τη θρεπτικότητα τους. Το αγγούρι με περιεκτικότητα κατά 95% νερό(1 φλιτζάνι αντιστοιχεί σε 113 ml νερού) αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές ενυδάτωσης εναλλακτικά του νερού.

Η μέντα είναι ένα βότανο που προσδίδει μια αίσθηση δροσιάς. Η μεθανόλη που περιέχει είναι μια χημική ένωση υπεύθυνη για τη σύνδεση των νευρικών υποδοχέων στο στόμα με την αίσθηση του παγωμένου στον εγκέφαλο. Προσθέστε φύλλα μέντας στο μπουκάλι με νερό ή ρίξτε μερικά φύλλα της σε μια φρουτοσαλάτα ή στο γιαούρτι.
Πικάντικα φαγητά. Αν και παράξενο να τρώμε καυτερά το καλοκαίρι ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καυτερού φαγητού προκαλεί αυξημένη εφίδρωση στο λαιμό, στο κεφάλι και στα αυτιά που ονομάζεται γευστική εφίδρωση (gustatory sweating). Μέσω αυτής ο οργανισμός μειώνει την θερμοκρασία του σώματος. Προτείνουμε κρύες σούπες λαχανικών με τζίντζερ ή μια πικάντικη σαλάτα με αγγούρι ελιές και κάππαρη.