Πού να φάτε και να πιείτε τις γιορτές: Οι συντάκτες του ΦΩΤΟΣ προτείνουν (pics)

Έρχονται γιορτές και οι συντάκτες μας σας... δίνουν τα «φώτα τους» για μέρη που αξίζει να χαλαρώσετε και να περάσετε ευχάριστες ώρες.

Πού να φάτε και να πιείτε τις γιορτές: Οι συντάκτες του ΦΩΤΟΣ προτείνουν (pics)

Διασκέδαση, χαλάρωση, ξεφάντωμα στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Ας μοιραστούμε την εμπειρία της χαράς μέσα από στέκια και εκλεκτούς χώρους σε Αθήνα και Πειραιά που επιλέξαμε για σας. Καφές, φαγητό, ποτό, καλή παρέα, περιβάλλον, ποιότητα και εξυπηρέτηση. Καλή διασκέδαση και καλές γιορτές σε όλους!

Για Φαγητό

Στέφανος Λεμονίδης

Η Ψαρομανία των θαλασσινών

Είναι από τις λίγες ψαροταβέρνες που μπορείς να βρεις όστρακα, κυδώνια, μύδια, πετροσωλήνες, στρείδια, φούσκες αλλά και φρέσκο ψάρι. Καλή εξυπηρέτηση, ελαφρώς δύσκολα προσβάσιμη αλλά μη τρομάξετε από τα δαιδαλώδη στενά. Ανεβαίνοντας την Κηφισίας μετά τα φανάρια του ΟΤΕ στρίβετε δεξιά, βρίσκετε τη Μαραθωνοδρόμων και πέφτετε στη Δάφνης.

Αγαπημένα μας η λακέρδα του μάστορα Ηλία, ο ταραμάς , το καπνιστό χέλι, το κριθαρώτο γαρίδας, αχινός, όλα τα όστρακα αλλά και τα φρέσκα ψάρια για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Κώστας Χαλέμος

Πέπερι (Peperi) στη Νέα Ιωνία

Μικρό αλλά κουκλίστικο στο ιστορικό κέντρο της Ν. Ιωνίας. Με vintage διακόσμηση και υπέροχα πιάτα. Το μενού έχει κάθε μέρα κι άλλη πίτα. Το μαγαζί διαθέτει καλή κάβα και φρέσκα γλυκά. Αγαπημένο μου πιάτο το κοτόπουλο με χερίσια μακαρόνια. Και στο τέλος πάντα, για κέρασμα, ένα σφηνάκι από χειροποίητο λικέρ τριαντάφυλλο.

Ανδρέας Χανιάς

«Τα Ρωμανάκια», Λεωφ. Μεσογείων 366, Αγ. Παρασκευή

«Είσαι από τα Χανιά; Δικός μας;» μου δήλωσαν χαμογελώντας την πρώτη φορά που τηλεφώνησα να κάνω κράτηση. Στα «Ρωμανάκια» έτσι συμπεριφέρονται. Αμέσως με ζεστασιά και υποχρέωση να σε ευχαριστήσουν για την τιμή που τους έκανες να τους επισκεφθείς. Κι αυτό είναι εδώ που τα λέμε το πιο βασικό.

Όσο για το φαγητό; Κάθε φορά το ίδιο νόστιμο και αυθεντικό. Δεν είναι τυχαίο που βλέπεις γύρω σου αρκετούς ηλικιωμένους κρητικούς να τρώνε με νοσταλγία αντικριστό που μόλις έχει βγει από τη φωτιά.

Α, και εκπληκτικός μαρουβάς, σκέτο κονιάκ…

Θοδωρής Ρούσσος

Κροκόδειλος - μεζεδοκαφενείο

Στην Πλατεία Χαραυγής Δάφνης/Υμηττού. Προσοχή: μεζεδοκαφενείο! Προσεγμένα και διαφορετικά πιάτα! Και για βράδυ και για μεσημέρι και για πρωινό! Αν, τώρα, έχετε σκοπό να γευτείτε ένα ποιοτικό branch, όταν θα πάτε, θα ζητήσετε το τοστ με το χωριάτικο ψωμί και το αβγό μάτι... Καλή όρεξη!

Νίκος Καλαμπάκας

Εκεί που ο Βαμβακάρης συναντάει τον Λέμι

Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα με καλό φαγητό και καλό κρασί ή ρακί. Δεν υπάρχουν όμως πολλά με τόσο «ζεστή» ατμόσφαιρα όπως τα brotheράκια. Θα το βρείτε στην οδό Ερατοσθένους 33, στο Παγκράτι. Μπαίνοντας στο μαγαζί θα σας τραβήξει την προσοχή ο μεγάλος πίνακας που κοσμεί το μπαρ. Εκεί πίνουν παρέα τις ρακές τους ο Τσιτσάνης, ο Ξυλούρης, ο Μπομπ Μάρλεϊ, ο Λέμι, ο Βαμβακάρης και ο Τζόνι Κας.

Εκρηκτικός μουσικός συνδυασμός. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την τηγανιά κοτόπουλο στην οποία ο Σπύρος είναι... master chef, το συκωτάκι και τη γεμιστή πιπεριά και για όσους αποφεύγουν το κρέας τα μανιτάρια! Και σίγουρα να πιείτε τη ρακί που θα σας προσφέρει ο Μελέτης. Είναι από τις καλύτερες της Αθήνας!

Νότης Ψιλόπουλος

Για μεξικάνικο στη Γλυφάδα

Τα τελευταία χρόνια το ένα μεξικάνικο εστιατόριο ανοίγει μετά το άλλο, αλλά λίγα είναι τα καλά και αξιόλογα. Ένα από τα κορυφαία που υπάρχουν στα νότια προάστια της Αθήνας είναι το El Catrin στη Γλυφάδα. Γευστικά, καλομαγειρεμένα και χορταστικά πιάτα. Υπέροχες γεύσεις, ποικιλία στον κατάλογο, γρήγορο και εξυπηρετικό σέρβις. Όμορφη διακόσμηση και καλή μουσική. Όσον αφορά τις τιμές, είναι φυσιολογικές, αν συνδυάσετε ποιότητα φαγητού και περιοχή. Αν το επισκεφτείτε Σαββατοκύριακο, καλό θα ήταν να έχετε κάνει κράτηση.

Βασίλης Αγγελής

Ρεμεζέ, Αγίας Λαύρας 14 Αιγάλεω

Στον πεζόδρομο της οδού Αγίας Λαύρας στο Αιγάλεω βρίσκεται το Ρεμεζέ. Ένα μαγαζί με πολύ ποιοτικό φαγητό, καλό κρασί, ρεμπέτικη αλλά και λαϊκή μουσική για τους λάτρεις, με τιμές πολύ φθηνές, σε έναν ιδιαίτερα ζεστό, φιλόξενο χώρο, με την καλύτερη εξυπηρέτησή του Θοδωρή και της παρέας του, σε περιμένει για να χαλαρώσεις και να φας… μέχρι σκασμού.

Pancho Cantina Y Coctelería Mexicana, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς

Αν πάλι είσαι λάτρης του μεξικάνικου φαγητού τότε πρέπει οπωσδήποτε να πας στο Pancho Cantina Y Coctelería Mexicana.

Βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο του Πειραιά, στη Μαρίνα Ζέας, και πέρα από τα εξαιρετικά εδέσματα με το πικάντικο μενού και τα δροσιστικά κοκτέιλ του, σου παρέχει και την καλύτερη θέα για να τα απολαύσεις. Όλα αυτά δε, σε πολύ οικονομικές τιμές.

Κώστας Τσουμπρής

Δεν προλαβαίνουμε να πολυτρώμε έξω, κι όποτε σχολάμε νωρίς οι επιλογές μας είναι ο «Εξωστρεφής», όταν έχει καλό καιρό στο Λόφο του Στρέφη, ο «Σχοινοβάτης» στην Πετρούπολη, ο «Μπάρμπας της Κορώνης» για γουρουνοπούλα στο Γαλάτσι, η Laika στον Βοτανικό και ο «Πάρις» για σουβλάκι υπό ήχους ...ροκ στο Καλαμάκι!

Στράτος Διακουμόπουλος

Αν θέλετε να γευματίσετε, να πάτε στη στοά City Link, στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Το «Pasaji» αποτελεί ιδανικό μέρος συνάντησης στο κέντρο και προσφέρει μενού μοντέρνας Μεσογειακής Κουζίνας, ενώ υπάρχει και ξεχωριστός κατάλογος για τους λάτρεις του sushi. Καθημερινά, πλην Σαββάτου, διατίθενται συγκεκριμένα μενού τριών πιάτων που ρίχνουν κατά πολύ το κόστος.

Όσοι τρελαίνονται για ψαροφαγία θα πρέπει να κάνουν την βόλτα τους από το Μικρολίμανο για να φάνε στον «Παπαϊωάννου». Εκεί το κόστος δεν… πέφτει, αλλά η ποιότητα εκτινάσσεται στα ύψη.

Διονύσης Γιάννης

Επιμένων… πειραϊκά στο κομμάτι του φαγητού με το lollobrigida. Η διακόσμηση του σου τραβά αμέσως το ενδιαφέρον αλλά πιο ενδιαφέρον έχει η κουζίνα του μαγαζιού. Οι ιταλικές σπεσιαλιτέ κυριαρχούν στην προτίμηση του κόσμου και όχι άδικα. Η μεγάλη ποικιλία κρασιών που συνοδεύει την υψηλή γαστρονομία σε κάνουν να μη θες να αποχωριστείς το μέρος. Η θέα και το ευγενέστατο προσωπικό κάνουν πιο ελκυστική την πρότασή μας.

Για καφέ

Ο Φοιτητής του Ψυχικού

Στην πλατεία Ελευθερίας του Νέου Ψυχικού δεσπόζει ο «Φοιτητής» που σερβίρει όλων των ειδών τους καφέδες από νωρίς το πρωί, ενώ υπάρχει και τάβλι για τους μερακλήδες. Τρεις μεγάλες τηλεοράσεις παίζουν πάντα αθλητικά και μπορείτε να δείτε τα ματς της αγαπημένης σας ομάδας, χωρίς φασαρίες με τους… αντιπάλους, σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα

Μετά το μεσημέρι, το καφέ γίνεται ταβέρνα με φρέσκα ψάρια, σε εκπληκτικές τιμές, αλλά και κρέας, ενώ οι τσιπουρομεζέδες αφθονούν. Το διευθύνουν δυο αδέλφια, ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης, φανατικοί Ολυμπιακοί που ακολουθούν την ομάδα ακόμα και στο εξωτερικό.

Σ.Λ.

Louco's καφενεδάκι

Στον Βύρωνα. Δεν θα σας πω για φιλικό περιβάλλον και άλλα τέτοια γλυκανάλατα. Αρκεί μια βόλτα για να διαπιστώσετε από κοντά την ομορφιά της παρέας με τον Στέλιο, τον Μήτσο και τα υπόλοιπα παιδιά που εργάζονται εκεί. Ενδείκνυται για καφέ / ποτό και την... έκπληξη για τους λάτρεις του Μοτο GP. Κάθε Κυριακή μεσημέρι η ιεροτελεστία συνοδεύεται από μαγειρευτό σπιτικό φαγητό!

Θ.Ρ.

Chelsea Hotel: Ένα μέρος για όλους

Στο Παγκράτι, στην αρχή της Αρχιμήδους εδώ και περίπου έξι χρόνια το Chelsea Hotel έχει καταφέρει να μαζεύει κόσμο από κάθε Αθηναϊκή συνοικία. Το ευχάριστο προσωπικό του και η παρεΐστικη διάθεση που νιώθει κάποιος από την πρώτη στιγμή είναι τα στοιχεία που έχουν κάνει το μαγαζί να ξεχωρίζει και να ακούγεται τόσο πολύ.

Ν.Κ.

TheMalt: Το μαγαζί που τα συνδυάζει όλα!

Το Μalt Fine Dining & Spirits στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, έχει κλέψει τις εντυπώσεις, απολύτως δικαιολογημένα.

Δεν έχει κλείσει καλά-καλά δύο χρονιά ζωής και δημιουργεί ήδη παράδοση. Ο λόγος για το εκλεκτό μαγαζί, Malt που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό σε σχέση με τα άλλα μαγαζιά, είναι η κομψή διακόσμηση, οι ιδιαίτερες γεύσεις αλλά και τα κοκτέϊλ που μπορείς να πιεις, ακούγοντας jazz και pop – rock μουσική.

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. πολύχρωμες σαλάτες, μακαρονάδες, burgers, θαλασσινά, pancakes. Όλα διαλεκτά. Αυτό όμως που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μαγαζιά είναι το sushi του. Οι λάτρεις του γνωστού ιαπωνικού εδέσματος δεν θα ξέρουν τι να δοκιμάσουν από τη μεγάλη ποικιλία που προσφέρει το εστιατόριο.

Θέλεις καφέ, ήσυχο και χαλαρό ποτάκι, φαγητό με θεσπέσια γεύση; Αν βρεθείς κοντά στις περιοχές του Κορυδαλλού, τότε να το επιλέξεις δίχως δεύτερες σκέψεις!

Γ.Κ

Mistral Cafe

Έξοδος για καφέ είναι απαγορευμένη φράση με τη δουλειά που επιλέξαμε να κάνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, ωστόσο σε σας προτείνουμε το Mistral Cafe στη Φωκίωνος Νέγρη. Με τον Βαγγέλη Βογιατζή, απ΄ τους πιο παλιούς της νυχτερινής διασκέδασης στην Κυψέλη, να καλωσορίζει τους πάντες με χαμόγελο, τις κόρες του Πόπη και Φιλιώ άκρως εξυπηρετικές, και την Αλεξάνδρα επί παντός επιστητού, είναι ένας χώρος ζεστός και οικογενειακός, πάνω στον ομορφότερο πεζόδρομο της Αθήνας!

Κ.Τ.

Da Cappo

Πρωινός καφές σταθερά στο «Da Capo» στην πλατεία Κολωνακίου. Ο καλύτερος και… φθηνότερος εσπρέσο της Αθήνας, ελέω της «σελφ σέρβις» εξυπηρέτησης. Δεν προτείνεται σε όσους θέλουν καναπέδες για να… απλωθούν και τάβλι για να περάσει η ώρα.

Σ.Δ.

Carteλ, Μικρολίμανο

Εάν συχνάζεις Πειραιά σίγουρα θα έχεις περάσει μία βόλτα από το Μικρολίμανο. Η απλωσιά τη θάλασσας σου επιτρέπει να ξεφύγεις λίγο από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Σε αυτό συμβάλει και το Carteλ που αποτελεί την ομορφότερη γωνιά της περιοχής.

Το Carteλ «κατοικεί» σε μία ήσυχη γωνίτσα του Μικρολίμανου και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να περάσεις ευχάριστα τον χρόνο σου. Είτε το επισκεφθείς το πρωί για καφέ, είτε το μεσημέρι για φαγητό, είτε το βράδυ για ποτό το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα το μετανιώσεις.

Τα «θέλω» σου γίνονται πραγματικότητα χάρη στο φιλικό και πάντοτε εξυπηρετικό προσωπικό του μαγαζιού που σε υποδέχεται με το χαμόγελο στα χείλη. Σε περίπτωση που είσαι «νυχτόβιος» θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείς στο πάρτι της Κυριακής που έχει τίτλο Rewrite the past. Οι επιτυχίες του τότε και του τώρα ηχούν στη διαπασών, με τον κόσμο να ακολουθεί τον παλμό της μουσικής.

Δ.Γ

Για ποτό

Egalite στη Νέα Ιωνία

Στεγασμένο σε μια γωνιά του μνημειώδους κτιρίου της Βαμβακουργίας (που έχει κριθεί διατηρητέο) το στέκι της… ισότητας (egalite στα γαλλικά) προσφέρει τα πάντα: Το πρωί καφέ και τσάι σε διάφορες γεύσεις, το μεσημέρι διάφορα πιάτα (γερμανικά λουκάνικα, ποικιλία τυριών, σάντουιτς και σπέσιαλ σαλάτες) και το βράδυ μουσική rock, jazz, swing, soul, blues, funk, συχνά μάλιστα από live μπάντες. Για τους φανατικούς του σπορ υπάρχει και αίθουσα darts(βελάκια).

Κ. Χ.

Mothers Ruin, Παγκράτι

Αν θες να ακούσεις καλή μουσική, να πιεις το ποτό σου ήσυχος σε ένα μέρος που έχει έντονο το Λονδρέζικο στοιχείο, τότε κατευθύνσου προς την οδό Βρυάξιδος στον αριθμό 9. Το μαγαζί διοργανώνει βραδιές με αξιόλογους dj. Ζεστό προσωπικό, σωστός κόσμος και ντεκόρ για χάζι είναι τα στοιχεία που θα σε κάνουν να θες να το επισκεφτείς και πάλι.

Ν.Κ.

SeaSpice, Γλυφάδα

Ένα από τα πιο ωραία bar-εστιατόρια στα νότια προάστια της Αθήνας είναι το SeaSpice στη Γλυφάδα. Το ιδανικό μέρος αν θέλεις να συνδυάσεις φαγητό, ποτό και διασκέδαση. Αποκλειστικά ελληνική μουσική, με ωραίες επιλογές, που κάνουν κέφι και σε ξεσηκώνουν. Ωραίος κόσμος και ένα κλίμα ευχάριστο, με το προσωπικό να σέβεται τον πελάτη. Υπάρχουν τραπέζια, αλλά και μία μεγάλη μπάρα για να δοκιμάσεις τις γεύσεις σου. Μπορεί εύκολα να γίνει το στέκι σου.

Ν.Ψ.

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος, Μικρολίμανο

Αν έχεις έρθει μέχρι το Μικρολίμανο και δεν έχεις πάει στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, τότε δεν γνωρίζεις τίποτα για τις ομορφιές του Πειραιά. Ένα μαγαζί που είναι φτιαγμένο πάνω στο κύμα, με εξαιρετικό προσωπικό και το σημαντικότερο, προσφέρει τα πάντα. Χαλαρό καφεδάκι το πρωί, εξαιρετικό φαγητό το μεσημέρι, και αν πάλι είσαι λάτρης της βραδινής διασκέδασης πρέπει να το επισκεφτείς για ποτό. Σίγουρα θα το λατρέψεις.

Β.Α.

It’s a Βιλατζ, Κυψέλη

Πώς ένα μαγαζί κατάφερε να …αναστήσει μια ολόκληρη γειτονιά; Στη ξεχασμένη πλατεία του Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, το It’s a Βιλατζ μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να δώσει και πάλι ζωή σε μια πανέμορφη πλατεία και να γίνει πλέον talk of the town. Για να βρεις τραπέζι είτε μέσα είτε έξω πρέπει να είσαι πολύ τυχερός, αλλά με λίγη υπομονή όλα γίνονται! Από νωρίς ανοιχτό για καφέ, το βράδυ ξεχωρίζουν τα κοκτέιλ με ονομασίες δρόμων της περιοχής, ενώ μπορείτε να φάτε και νοστιμότατη πίτσα!

Κ.Τ.

Cruiser, Μαρίνα Φλοίσβου

Για βραδινό ποτό επιλέγουμε παραλία, Μαρίνα Φλοίσβου και «Cruiser». Μοντέρνα μουσική χαμηλών τόνων –εκτός από συγκεκριμένα events- ποιοτικά ποτά και κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα.

Σ.Δ.