Χρήστος Δάρας για Φορτούνη: «Θα γυρίσει το ίδιο καλός, όπως οι Τζιοβάνι, Τζόλε, Ίβιτς, Άντζας»

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Χρήστου Δάρα στο «ΦΩΣ» για τον Κώστα Φορτούνη. «Θα γυρίσει το ίδιο καλός όπως γύρισαν οι Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι, Ίβιτς, Άντζας από τον ίδιο τραυματισμό -όταν τους χειρούργησα στον Ολυμπιακό».

Χρήστος Δάρας για Φορτούνη: «Θα γυρίσει το ίδιο καλός, όπως οι Τζιοβάνι, Τζόλε, Ίβιτς, Άντζας»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ρωτάει κόσμος στα social media γιατί ο Τζιοβάνι με τον Τζόρτζεβιτς γύρισαν από τον ίδιο τραυματισμό σε 3,5 μήνες, ενώ ο Φορτούνης τώρα θα γυρίσει σε χρονικό διάστημα παραπάνω από 6 μηνών. Ρώτησα τον Χρήστο Δάρα, νυν πρόεδρο του Πανιωνίου και πρώην γιατρό του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια. Έχει χειρουργήσει παίκτες μεγάλης κλάσης και θεωρώ αυτά που λέει ενδιαφέροντα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/7/2019

Ήταν χάλια ψυχολογικά ο Φορτούνης, σε δραματική κατάσταση. Με τον ίδιο τραυματισμό όμως μεγάλα αστέρια που χειρουργήσατε επανήρθαν όπως ήταν.

Αυτό πρέπει να τονιστεί για να μην νιώθει άσχημα το παιδί και ο κόσμος. Με τον ίδιο τραυματισμό στους χιαστούς είχα χειρουργήσει- και μάλιστα πριν πολλά χρόνια- τον Τζόρτζεβιτς και γύρισε το ίδιο καλός. Και πήρε πολλά πρωταθλήματα. Με τον ίδιο τραυματισμό είχα χειρουργήσει τον Τζιοβάνι, στην αρχή της πρώτης του σεζόν στον Ολυμπιακό, και επανήρθε και έγραψε ιστορία. Επίσης με αυτόν τον τραυματισμό είχα χειρουργήσει μαζί με τον Τζόρτζεβιτς στο ίδιο χρονικό διάστημα τον Ίβιτς. Και τον Ελευθερόπουλο και τον Άντζα. Σου λέω μεγάλα ονόματα, είναι και άλλοι πολλοί. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα, γύρισαν παικταράδες όπως ήταν.

Γιατί γύρισαν σε 3,5 μήνες εκείνοι, ενώ τώρα ο Φορτούνης λένε για πάνω από 6 μήνες; Σας ρώτησα οφ δε ρέκορντ προχθές και μου είπατε για το μόσχευμα.

Μία επέμβαση χιαστού γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, είναι θέμα γιατρού, θέμα εμπειρίας στη συγκεκριμένη επέμβαση. Είναι και θέμα επιλογής μοσχεύματος. Σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικότατο ρόλο παίζει η αποκατάσταση. Και για να λέμε την πλήρη αλήθεια, σε κάθε είδους επέμβαση χιαστού υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό αποτυχίας. Εδώ ο Ρονάλντο το «φαινόμενο» είχε χειρουργηθεί στο καλύτερο κέντρο στις ΗΠΑ και σε 6 μήνες ξαναέσπασε ο χιαστός του.

Το ξένο μόσχευμα επαναφέρει τον αθλητή στην ενεργό δράση πιο γρήγορα από το δικό του μόσχευμα;

Ναι. Υπάρχουν πολλών ειδών ετερόλογα μοσχεύματα- έτσι να τα γράψεις. Αυτό που χρησιμοποίησα εγώ στους παίκτες του Ολυμπιακού που ανέφερα πριν, είναι βιολογικό μόσχευμα που μετά από ένα χρόνο επικαλύπτεται με συνδετικό ιστό του χειρουργηθέντος. Είναι πολύ πιο δυνατό, έχει μεγαλύτερη αντοχή και πιο γρήγορη επάνοδο. Όμως σε όλες τις επεμβάσεις υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά για το τι μέθοδο θα ακολουθηθεί.

Γιατί τον τελευταίο καιρό ακολουθείται η μέθοδος που έχει πιο αργή επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους, άρα μόσχευμα του ίδιου του αθλητή; Ποιο είναι το ντεζαβαντάζ στην άλλη μέθοδο;

Λένε ότι το ξένο μόσχευμα κάνει αρθρίτιδα μετά από χρόνια. Όμως και στο αυτόλογο μόσχευμα -δηλαδή του ίδιου του αθλητή- έχουμε παραδείγματα ρήξεων στο χιαστό ξανά. Όπως έγινε με τον Χριστοδουλόπουλο. Σε όλα τα θέματα μετράει το αποτέλεσμα. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω τον Φορτούνη ότι θα επανέρθει το ίδιο καλός όπως ήταν πριν, διότι ο Ολυμπιακός έχει παράδοση επιτυχημένων επεμβάσεων τέτοιου είδους σε καλούς παίκτες, και επί εποχής δικής μου και επί της θητείας του νυν γιατρού του Ολυμπιακού.

Το ότι δεν είχε τραυματισμούς στην καριέρα του παίζει ρόλο;

Για τα άλλα σημεία του σώματος ότι δεν είχε τραυματισμούς δεν παίζει ρόλο. Όμως καλό είναι ότι είναι η πρώτη φορά που κάνει επέμβαση σε αυτό το γόνατο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα επέμβασης και αποκατάστασης.

Ποιος τραυματισμός είχε προκαλέσει το μεγαλύτερο σοκ στη διοίκηση και στον προπονητή της ομάδας;

Του Τζιοβάνι. Ήταν το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο στα Βαλκάνια! Είχε δώσει ο Ολυμπιακός 1,5 δις, τον είχε πάρει από την Μπαρτσελόνα, έκανε σπουδαία πράγματα στην προετοιμασία και στα πρώτα ματς, και πέφτει κάτω στο Καυταντζόγλειο στο '60. Στο '61 είμαι από πάνω του. Στο '62 χτυπάει το κινητό μου και ήταν ο Κόκκαλης από την Αμερική ζητώντας μου να του κάνω επί τόπου διάγνωση! Χωρίς να έχω ούτε τη συνδρομή μαγνητικής. Καταλαβαίνεις τι φόρτιση είχα. Και εγώ πονούσα για την ομάδα και για τον παίκτη. Του λέω στο κινητό του Κόκκαλη ότι ήταν χιαστοί.

Επί τόπου;

Επί τόπου. Μάρτυρας ο Κόκκαλης. Συνέβη το απόγευμα, βάζουμε στο αεροπλάνο τον Τζιοβάνι, το ίδιο βράδυ τα μεσάνυχτα τον χειρούργησα στο Ιατρικό Κέντρο. Είχε μαζί του μόνο τον Λουτσιάνο συνοδεία. Γύρισε μια χαρά.

Ο Μπάγεβιτς τι είπε όταν του ανακοινώσατε ότι θα έμπαινε χειρουργείο ο Τζιοβάνι;

Ο Μπάγεβιτς ήταν ψύχραιμος. Είχε ζήσει το διπλό χειρουργείο Τζόρτζεβιτς- Ίβιτς όπου γύρισαν μαζί σε 3,5 μήνες. Αρχή του Τζόλε στον Ολυμπιακό. Παρά το χειρουργείο πήρε 12 πρωταθλήματα! Θυμάμαι στο πρώτο ματς που γύρισε, κερδίζει ο Ολυμπιακός πέναλτι και το χτυπάει ο Τζόρτζεβιτς. Σκεφτόμουν ότι αν το έχανε, θα άκουγα κι εγώ σχόλια. Γύρισα την πλάτη και δεν το είδα! Το έβαλε και πήραμε το πρωτάθλημα, ήταν ματς με τον ΠΑΟΚ. Να μην ανησυχεί λοιπόν ο Φορτούνης

Αυτός ο τραυματισμός συμβαίνει και λόγω υπερφόρτωσης;

Όχι. Είναι από κακό πάτημα και στροφή του γονάτου στον άξονά του.