Αργύρης Παπαβασιλείου: «Υπάρχει λόγος που γέμισε η Καστοριά κορονοϊό και έχουμε τόσους θανάτους»

Ο παλιός παίκτης της Καστοριάς που πήρε το Κύπελλο, πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία που το κατάφερε, Αργύρης Παπαβασιλείου ο οποίος μένει στην Καστοριά, μιλάει στο «ΦΩΣ» και εξηγεί γιατί ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τόσο πολύ την πόλη.

Αργύρης Παπαβασιλείου: «Υπάρχει λόγος που γέμισε η Καστοριά κορονοϊό και έχουμε τόσους θανάτους»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου έκανε εντύπωση που γέμισε η Καστοριά με κορονοϊό και έχει τόσους νεκρούς, αποφάσισα λοιπόν να το ψάξω μέσω του ποδοσφαίρου. Διαβάστε τι μου είπε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της Καστοριάς Αργύρης Παπαβασιλείου ο οποίος έπαιζε στον τελικό Κυπέλλου που νίκησε η Καστοριά το 1980, η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πήρε Κύπελλο.

Αδερφός του Γρηγόρη Παπαβασιλείου που είναι πολλά χρόνια τιμ μάνατζερ στον Παναθηναϊκό, έπαιζαν και τα δύο αδέρφια στον τελικό όταν η Καστοριά συνέτριψε τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή. Έναν μεγάλο Ηρακλή που την ίδια χρονιά είχε νικήσει 6-0 τον Παναθηναϊκό! Η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα εκτός έδρας.

Ο Αργύρης Παπαβασιλείου ζει στο κέντρο της Καστοριάς, είναι παλιά δόξα της Καστοριάς και ξέρει πολύ καλά τι γίνεται στην πόλη, επιπλέον ήταν και γουναράς, ένα χρόνο τώρα έχει βγει στη σύνταξη. Υπάρχει λόγος που το γράφω αυτό... Για να γίνει αντιληπτό ότι ο άνθρωπος ξέρει τι λέει...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1/4/2020

Τι θέση παίζατε;

Στον τελικό Κυπέλλου έπαιξα αμυντικό χαφ. Κανονικά αμυντικός ήμουν.

Ο αδελφός σας που είναι τιμ μάνατζερ πολλά χρόνια τώρα στον Παναθηναϊκό, τι θέση έπαιζε;

Επιτελικό χαφ. Παίξαμε και οι δύο μαζί στον τελικό.

Ήταν απίστευτο το ότι μία επαρχιακή ομάδα η οποία έπαιζε σε ξερό γήπεδο πήρε το Κύπελλο.

Πραγματικά, δεν το περίμενε κανείς. Ακόμα και στον τελικό που φτάσαμε, ήμασταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Ο Ηρακλής είχε ομαδάρα, είχε Χατζηπαναγή και Λάκη Παπαϊωάννου και λίγα χρόνια πριν είχε πάρει το Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό.

6-0 τον Παναθηναϊκό νίκησε ο Ηρακλής εκείνη τη σεζόν.

Ομαδάρα είχε. Και τον νικήσαμε στον τελικό 5-2!

Σε ποιο γήπεδο; Να μαθαίνει ο κόσμος.

Ο τελικός έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πώς εξηγείται εκείνο το 5-2;

Μας βγήκε το ματς. Είχαμε και καλούς παίκτες.

Να πούμε τους παίκτες οι οποίοι μετά πήγαν σε μεγάλες ομάδες. Θυμίστε μου την 11άδα. Ξεκίνημα από Σαργκάνη.

Τι να λέμε για τον Σαργκάνη. Μετά από εμάς πήγε στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό και ήταν πολλά χρόνια ο τερματοφύλακας της Εθνικής.

Μία διακοπή. Φαινόταν ο Σαργκάνης από τότε ότι θα γινόταν μεγάλο αστέρι;

Είχε τα προσόντα, αλλά και δούλευε πάρα πολύ. Ενώ οι άλλοι δεν ήμασταν όλοι επαγγελματίες, εκείνος ήταν 100%. Κάποιοι από εμάς πηγαίναμε στις δουλειές μας, αλλά εκείνος έπαιρνε τον Γκόρσκι το πρωί και του έκανε ατομικές προπονήσεις. Σκύλος στη δουλειά ο Σαργκάνης. Επίμονος.

Ο Γκόρσκι μέχρι ένα σημείο έμεινε.

Ναι, αυτός έφτιαξε την ομάδα. Μεγάλος προπονητής. Δεν ήταν για Καστοριά. Από συγκυρία βρέθηκε στην Καστοριά. Μετά πήγε στον Ολυμπιακό όπου και εκεί πήρε τίτλους όπως σε όλη του την καριέρα. Δεν είχαμε τις υποδομές εμείς, σε ξερό παίζαμε.

Πάμε να πούμε άλλα ονόματα εκείνης της ομάδας.

Ο Τσιρώνης, ο Αλεξιάδης, ο Σιαπανίδης, ο Λάκης Σημαιοφορίδης που έπαιξε στον Παναθηναϊκό, ο αδελφός μου ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου που έπαιξε στον Παναθηναϊκό και είναι πολλά χρόνια εκεί τιμ μάνατζερ, ο Δίντσικος που έπαιξε στην ΑΕΚ, ο Κόπανος, εγώ, ο Παράσχος που έγινε προπονητής μετά σε πολλές ομάδες, ο Βοϊτσίδης που έπαιξε στην ΑΕΚ. Και βέβαια ο Σαργκάνης. Αυτή ήταν η 11άδα στον τελικό και με προπονητή τον Σάββα Βασιλειάδη.

Ποιον θαυμάζατε πιο πολύ από όλους;

Αυτόν που δεν έπαιξε στον τελικό γιατί ήταν τιμωρημένος. Τον Σιάντση.

Ποιο ματς ήταν το πιο απίθανο μέχρι να φτάσετε να νικήσετε 5-2 τον Ηρακλή; Έχω διαβάσει για ένα ματς με τον Εθνικό ότι είχατε απίθανη τύχη.

Νικήσαμε 0-1 τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη, τον σπουδαίο Εθνικό τότε, στην παράταση. Και τη Λάρισα είχαμε αποκλείσει που είχε ξεκινήσει να φτιάχνει τότε καλή ομάδα. Κάτι για τον Λάκη Σημαιοφορίδη θέλω να σας πω.

Για τα πλάγια άουτ;

Ναι. Για εμένα υπήρξε φαινόμενο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως! Δεν έχει υπάρξει άλλο τέτοιο πλάγιο άουτ με τα χέρια. Τον έβλεπα και στην προπόνηση τι έκανε.

Το προπονούσε αυτό;

Όχι, ήταν έμφυτο, απίστευτο χάρισμα, πολύ δυνατά χέρια, ο άνθρωπος πετούσε και ακόντιο. Στον τελικό Κυπέλλου χάναμε 1-0 από τον Ηρακλή και ισοφαρίσαμε με απ' ευθείας εκτέλεση πλάγιου με τα χέρια από τον Σημαιοφορίδη!

Ακούμπησε κάπου η μπάλα;

Ναι, ακούμπησε στα χέρια του αντίπαλου τερματοφύλακα, αλλιώς δεν θα μέτραγε. Από το κέντρο του γηπέδου έστειλε τη μπάλα με τα χέρια και με δύναμη μέσα στην εστία!

Πώς εξηγείται το ότι γέμισε με την αρρώστια αυτή η Καστοριά; Η πιο όμορφη πόλη ίσως της Ελλάδας.

Είναι πράγματι η πιο όμορφη πόλη στην Ελλάδα. Εδώ είχαμε μία ατυχία με τους γουναροποιούς...

Δηλαδή;

Πήγανε στην έκθεση στο Μιλάνο στα μέσα του Φλεβάρη, και ως εκθέτες και ως αγοραστές. Και προφανώς έτσι κόλλησαν πολλοί δικοί μας, ήρθαν εδώ και το μετέδωσαν.

Δεν το λένε αυτό.

Δεν το λένε γιατί κάποιους δεν συμφέρει. Δεν φταίνε οι γουναράδες, σε όλους μπορούσε να συμβεί, αλλά έπρεπε οι αρχές να έχουν πάρει μέτρα και να τους έχουν βάλει τότε σε καραντίνα.

Είστε σίγουρος για αυτό;

Αυτό λένε όλοι εδώ και αυτό πιστεύω κι εγώ. Γουναράς ήμουν ως πριν 1 χρόνο, έχω βγει πλέον στη σύνταξη. Πέρα από αυτό, κάποιοι είχαν πάει και στους Άγιους Τόπους.

Πήγαν όμως και από άλλα μέρη στους Άγιους Τόπους.

Φταίει η έκθεση στο Μιλάνο στα μέσα Φλεβάρη. Έχουμε τα θλιβερά πρωτεία στους θανάτους, 6 θάνατοι μέχρι τώρα που μιλάμε, (σ.σ. πέθανε και έβδομος μετά), και πάρα πολλά κρούσματα. Στο νοσοκομείο έχουν κολλήσει πολλοί γιατροί και νοσοκόμες, διψήφιος αριθμός. Λένε τώρα ότι θα επιβληθούν πιο σκληρά μέτρα.

Η πόλη νέκρωσε;

Ε βέβαια. Εγώ είμαι στο κέντρο της Καστοριάς, δεν κινείται φύλλο.

Πώς πήγαινε η γούνα τα τελευταία χρόνια;

Τα 2-3 τελευταία χρόνια πήγαινε όλο και χειρότερα.

Πότε ήταν η μεγάλη άνθηση της γούνας που έκανε πλούσια την περιοχή;

Από το 1990 ως το 2000 που είχε μπει δυνατά στην αγορά εδώ η Ρωσία. Και βέβαια από το 1960 και μετά που ενδιαφέρονταν όλες οι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Μετά «κάθισαν» αυτές οι αγορές και εμφανίστηκε η αγορά της Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σοβαρό πρόβλημα.

Ξέχασα να ρωτήσω πόσος κόσμος είχε κατέβει στον τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια από την Καστοριά.

3.000 Καστοριανοί!

Τι λεφτά πήρατε για το Κύπελλο;

Ελάχιστα. Περισσότερο τη δόξα πήραμε.

Πρόεδρος ποιος ήταν;

Ο Χαλκίδης.

Με τι ασχολιόταν;

Γουνοποιός ήταν.

Τώρα πού βρίσκεται η ομάδα της Καστοριάς;

Στο β' τοπικό. Κι αυτό με «ενέσεις». Πέρσι δεν είχε κατέβει καν. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον να αναλάβει κάποιος την ομάδα. Είχε χρεοκοπήσει για λίγα λεφτά και έγινε «νέα Καστοριά».

Οι πιο πολλοί τι ομάδα υποστηρίζουν στην πόλη; Από τις μεγάλες ομάδες.

ΠΑΟΚτσήδες είναι οι πιο πολλοί. Έχει βέβαια και Ολυμπιακούς. Και Παναθηναϊκούς.