Τα τρία «παλάτια» που θα φιλοξενήσουν τον Ολυμπιακό (vids)

Μια βόλτα σε τρία από τα καλύτερα γήπεδα που υπάρχουν στον κόσμο

Τα τρία «παλάτια» που θα φιλοξενήσουν τον Ολυμπιακό (vids)

Ο Ολυμπιακός στη διάρκεια του ταξιδιού του στα αστέρια, λόγω Champions League, θα επισκεφτεί και τρία από τα καλύτερα γήπεδα του κόσμου. Ας πάμε μια βόλτα σε αυτά.

Το Μαρακανά του Βελιγραδίου

Το πρώτο γήπεδο που θα επισκεφθεί ο Ολυμπιακός είναι αυτό του Ερυθρού Αστέρα την 1η Οκτωβρίου. Γνωστό και ως Μαρακανά του Βελιγραδίου, είναι στάδιο που βρίσκεται στο Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Σερβίας. Αποτελεί τη μόνιμη έδρα του Ερυθρού Αστέρα, συνήθη της Εθνικής Σερβίας, ενώ επίσης φιλοξενεί αγώνες στίβου και αραιότερα συναυλίες.

Η τρέχουσα χωρητικότητά του ανέρχεται σε 60.000 θεατές - το μεγαλύτερο στη χώρα και τρίτο μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν σχέδια να γκρεμιστεί τα επόμενα χρόνια και να ανεγερθεί στην ίδια θέση νέο στάδιο, μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο, το οποίο θα έχει σχήμα αστεριού.

Το στολίδι του Μονάχου

Το επόμενο γήπεδο που θα επισκεφθεί ο Ολυμπιακός είναι αυτός της Μπάγερν στις 6 Νοεμβρίου. Δύο ομάδες του Μονάχου, η Μπάγερν και το Μόναχο 1860 χρησιμοποιούν το στάδιο για τους εντός έδρας αγώνες τους.

Ο Όμιλος Allianz (ασφαλιστική εταιρία και εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών) κατέχει τα δικαιώματα να ονομάσει τον χώρο για 30 έτη. Παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, το στάδιο ήταν γνωστό ως "Στάδιο Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, Μόναχο". Η Μπάγερν Μονάχου θα πρέπει να χρησιμοποιεί επίσης διαφορετικό όνομα για το στάδιο, κατά την διάρκεια των αγώνων του Champions League, αφού και η UEFA δεν επιτρέπει τη χρήση του ονόματος του χορηγού. Το γήπεδο είναι γνωστό με το προσωνύμιο "Schlauchboot" (φουσκωτό σκάφος).

Χαρακτηριστικό της Allianz Arena είναι ότι εξωτερικά φωτίζεται με χρωματισμό ανάλογο με την γηπεδούχο ομάδα. Έτσι, όταν αγωνίζεται η Μπάγερν Μονάχου, το χρώμα του γηπέδου είναι κόκκινο, όταν αγωνίζεται η Μόναχο 1860 μπλε, ενώ όταν γηπεδούχος είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας το χρώμα είναι άσπρο.

Η συνολική χωρητικότητα του γηπέδου είναι 71.137. Λόγω των κανονισμών της FIFA και της UEFA, μειώνεται στους 67.812 θεατές στα παιχνίδια του Champions League. Η συνολική χωρητικότητα του γηπέδου περιλαμβάνει 2.200 θέσεις VIP, 400 θέσεις για τον Τύπο, 106 σουίτες και 165 θέσεις για αναπηρικές πολυθρόνες. Υπάρχουν επίσης 550 τουαλέτες και 190 κάμερες παρακολούθησης.

Στο στάδιο υπάρχουν οι μπουτίκ της FC Bayern Μονάχου και της TSV Μόναχο 1860. Εμπορικά stands, εστιατόρια και fast food υπάρχουν τόσο μέσα στο στάδιο, όσο και γύρω από αυτό.

Η Allianz Arena διαθέτει τέσσερις αίθουσες αποδυτηρίων για τις ομάδες (δύο για τις γηπεδούχους ομάδες και δύο για τις αντιπάλους τους), τέσσερις για προπονητές και δύο για διαιτητές. Υπάρχουν επίσης δύο αίθουσες προπόνησης, 110 m2 η κάθε μία.

Το στάδιο διαθέτει το μεγαλύτερο χώρο στάθμευσης στην Ευρώπη. Το τετραώροφο κτίριο έχει χωρητικότητα 9.800 θέσεων για αυτοκίνητα. Επιπλέον, διαθέτει άλλες 1200 θέσεις γύρω από το στάδιο, 350 θέσεις για λεωφορεία και 130 για άτομα με αναπηρίες.

Το νέο White Hart Lane

Είναι ό,τι πιο σύγχρονο αυτή τη στιγμή στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Η χωρητικότητά του είναι 62.062 θέσεων και εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ο Ολυμπιακός θα βρεθεί σε αυτό στις 26 Νεομβρίου. Το νέο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν", έχει δύο αγωνιστικούς χώρους! Ο ένας είναι με συνθετικό χλοοτάπητα και σε αυτόν γίνονται οι αγώνες του ράγκμπι και από πάνω του τοποθετείται με ειδικές τροχαλίες ο φυσικός χλοοτάπητας για τους αγώνες ποδοσφαίρου.
Το πλέον διακριτό χαρακτηριστικό του καινούριου σταδίου είναι το χωρητικότητας 17.500 θέσεων South Stand, η μεγαλύτερη μιας σειράς κερκίδα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρχιτέκτονες του Populus, σχεδίασαν το South Stand για να συντελέσει στη δημιουργία ενός «τοίχου από ήχο» μέσα στο στάδιο.

Κάτω από το South Stand είναι ένα ύψους πέντε ορόφων υάλινο αίθριο με δύο μεγάλες δενδρόσχημες κολώνες που στηρίζουν τη δομή. Αυτός ο χώρος ονομάζεται «The Market», μια μεγάλη αίθουσα για φαγητό και ποτό, η οποία περιλαμβάνει και ένα μπαρ με τον μακρύτερο πάγκο μπαρ σε όλη την Ευρώπη (65 μέτρα).

Το «The Market» θα είναι χώρος συνάντησης πριν και μετά τον αγώνα, αλλά θα ανοίγει και για events.

Μαζί με την αίθουσα Τύπου, η οποία θα λειτουργεί και ως καφέ όταν δεν υπάρχει κάποιος αγώνας και τη μικρο-ζυθοποιία Beavertown Brewery, έχει στόχο να μεγιστοποιήσει την πολυχρηστικότητα τού σταδίου.