Επανεκκίνηση στον ΠΑΟ Καματερού

Η διοίκηση αναδιοργάνωσε τις ακαδημίες της τόσο στη λειτουργία όσο και σε δυναμικό προπονητών, με στόχο τη σταδιακή στελέχωση της πρώτης ομάδας.

Επανεκκίνηση στον ΠΑΟ Καματερού

Ο ΠΑΟ Καματερού αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της ΕΠΣΑ, που από το 1966 μέχρι σήμερα συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας (κυρίως), έχοντας πάρει μέρος και σε έναν τελικό Κυπέλλου της Ένωσης. Η δυναμική του συλλόγου πηγάζει κύρια από τις ακαδημίες του, οι οποίες άρχισαν να δραστηριοποιούνται σαν αγωνιστικά τμήματα με παρουσίες στα πρωταθλήματα υποδομής της ΕΠΣΑ, από το 1990 με τεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Πέτρου.

Στη διάρκεια αυτών των 28 χρόνων δεκάδες ποδοσφαιριστές μετακινήθηκαν από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα και σε σωματεία επαγγελματικών κατηγοριών, δείχνοντας τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει τον σύλλογο αλλά και το αθηναϊκό ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική υστέρηση στην τροφοδοσία της πρώτης ομάδας με ποδοσφαιριστές από την ακαδημία, γεγονός που αποδυνάμωσε σταδιακά την ανδρική ομάδα, αλλά και περιόρισε τους στόχους των μικρών ποδοσφαιριστών, που έβλεπαν την προώθησή τους σε αυτή σαν ένα άπιαστο όνειρο. Αυτήν την πρόσκαιρη ανορθογραφία στη λειτουργία του συλλόγου ήρθε να διορθώσει -και σιγά σιγά το καταφέρνει- το υφιστάμενο ΔΣ της ομάδας, εδώ και ενάμιση χρόνο.

Με σταθερά βήματα οργάνωσης των τμημάτων υποδομής σε ένα ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, που αφορά τα προπονητικά προγράμματα ανά ηλικία, την τεχνική και τακτική εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών και τη σύνδεσή τους με την πρώτη ομάδα (ιδιαίτερα στην Κ18), την ιατρική, φυσικοθεραπευτική, διατροφική βοήθεια και κάλυψη, αλλά και τη συνεχή αξιολόγηση, η διοίκηση στοχεύει σε καλύτερους, ποιοτικότερους και πιο ανταγωνιστικούς ποδοσφαιριστές και ανθρώπους που θα πλαισιώσουν τα τμήματα και την ομάδα, με ήθος, εντιμότητα, εργατικότητα και αξιοπρέπεια.

Δίπλα στον τεχνικό διευθυντή του συλλόγου βρίσκεται διοικητικά ο Ανδρέας Νταγιάκος, ως υπεύθυνος Επικοινωνίας και Ακαδημιών. Υπεύθυνος συντονιστής των προπονητών και προπονητής των Κ10 και Κ14 είναι ο Παναγιώτης Μουρούτης, με πολυετή παρουσία στον σύλλογο και αδιαμφισβήτητο ήθος.

Προνόμιο τα τρία γήπεδα

Ο ΠΑΟ Καματερού έχει το μεγάλο προνόμιο ότι διαθέτει τρία γήπεδα με χλοοτάπητα νέας γενιάς, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές του να προπονούνται σε ανοιχτά γήπεδα και να μη συνωστίζονται σε χώρους 1/4 του γηπέδου. Υπάρχουν το κεντρικό γήπεδο, που ανακαινίστηκε πρόσφατα και αποτελεί «στολίδι» για την περιοχή, δίπλα ένα βοηθητικό γήπεδο «8x8», καθώς και ένα μικρότερο «5x5» στο Γεροβουνό, για τις πολύ μικρές ηλικίες. Έτσι τόσο οι προπονητές των τμημάτων όσο και οι νεαροί ποδοσφαιριστές μπορούν να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους και δεν έχουν άλλες ομάδες στα πόδια τους.

Πέτρου: Υπάρχουν άρτιες εγκαταστάσεις

Ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Γιάννης Πέτρου, επεσήμανε ότι στο Καματερό προσπαθούν να διαμορφώσουν αθλητές αλλά και καλούς χαρακτήρες και πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια από το 1990 για να οργανώσουμε τις ακαδημίες του συλλόγου. Τα παιδιά κυμαίνονται από 200 μέχρι 250 σε όλα τα τμήματα και μέσα από δουλειά και ομαδικό πνεύμα προσπαθούμε να αναδείξουμε ταλέντα που θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, ώστε να αποφεύγει η διοίκηση τις μεταγραφές και να στηρίζεται στο ντόπιο στοιχείο. Βέβαια, κατά καιρούς η ομάδα αλλάζει διοικήσεις και αναπόφευκτα αλλάζει και η γραμμή πλεύσης στις ακαδημίες. Πάντως θέλουμε τα παιδιά της περιοχής να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό, ώστε να αποφύγουν άλλα δυσάρεστα μονοπάτια. Μετέχουμε σε όλα τα πρωταθλήματα υποδομών που διοργανώνει η ΕΠΣΑ, σε τουρνουά, καθώς και σε καλοκαιρινά καμπ. Έχουμε άρτιες εγκαταστάσεις και τρία γήπεδα για να γυμνάζονται οι νεαροί αθλητές».

Το προπονητικό επιτελείο

Όπως προαναφέραμε, υπεύθυνοι της ακαδημίας είναι ο Γιάννης Πέτρου και ο Ανδρέας Νταγιάκος, ενώ το τεχνικό επιτελείο των τμημάτων υποδομής συμπληρώνουν οι: Παναγιώτης Μουρούτης (υπεύθυνος προπονητικού τιμ, προπονητής Κ14), Αντώνης Βαζλαματζής (Κ18), Γιώργος Καλύβας (Κ16), Άγγελος Κωσταντόπουλος (Κ12) και Δημήτρης Κάππας (Κ8, Κ10). Γυμναστής της ακαδημίας είναι ο Διονύσης Παππάς και προπονητής τερματοφυλάκων ο Νίκος Κυρίου..

Στο «τιμόνι» του συλλόγου ο Γιάκης

Την προεδρία στον ΠΑΟ Καματερού έχει ο Βασίλης Γιάκης, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας τον πλαισιώνουν ακόμη οι: Σωτήρης Κοντοβάς, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος ΕΠΣΑ, Γιώργος Τρισκογιάννης, β’ αντιπρόεδρος και α’ σύμβουλος, Γιάννης Πέτρου, γενικός γραμματέας και υπεύθυνος αγωνιστικού σχεδιασμού, Ανδρέας Νταγιάκος, ειδικός γραμματέας και σύμβουλος ακαδημιών, Γιάννης Παλυβός, α’ ταμίας, και Κώστας Τόλιας, β’ ταμίας. Επίσης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, α’ γενικός αρχηγός, Νίκος Κουλούρης, β’ γενικός αρχηγός, Στέλιος Πονηρός, έφορος, και Βασίλης Τσαγκάρης, β’ σύμβουλος. Τέλος, μέλη του συλλόγου είναι οι Κώστας Παππάς, Βασίλης Μανάρας, Παναγιώτης Νικολόπουλος και Σταμάτης Μανάρας.

Νταγιάκος: Να απολαύσουν το παιχνίδι…

Ο σύμβουλος των ακαδημιών, Ανδρέας Νταγιάκος, τόνισε ότι στόχος του Καματερού είναι να εντάξει τους νεαρούς αθλητές στο παιχνίδι και πρόσθεσε: «Το παιχνίδι αναμφίβολα είναι η πρώτη ανάγκη των παιδιών. Το παιχνίδι ωθεί τα παιδιά να κυνηγήσουν μια μπάλα ψάχνοντας χαρά και διασκέδαση. Σκοπός του συλλόγου μας είναι να τα εντάξουμε στο παιχνίδι και να τα βοηθήσουμε να το απολαύσουν, να τρέξουν, να παίξουν, να χαρούν. Προτεραιότητα της ακαδημίας μας είναι να υποστηρίζει τη σωστή, ψυχική, σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών μας. Να προάγει τις παιδαγωγικές αξίες και την κοινωνικοποίησή τους, που είναι στόχοι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το σχολείο, τους γονείς και το κοινωνικό περιβάλλον. Το γήπεδο δεν είναι απλά ένας τόπος διεξαγωγής μιας προπόνησης ή ενός αγώνα. Τα παιδιά μέσα στην ομάδα μαθαίνουν να μοιράζονται τα [θέλω] τους και τα [εγώ] τους. Η συμμετοχή τους στο οργανωμένο παιχνίδι είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία αποτελεί συνέχεια της δημιουργικής προσπάθειας του σχολείου, το οποίο διαμορφώνει, διαπλάθει τον χαρακτήρα τους, συμβάλλει στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και ισχυροποιεί την προσωπικότητά τους. Επιδίωξη τόσο των προπονητών όσο και όλων των υπεύθυνων των υποδομών του συλλόγου μας είναι όλοι οι αθλητές της ακαδημίας μας να ξεχωρίζουν με το ήθος και την αξιοπρέπειά τους. Βέβαια οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επιλέγουν να γράψουν τα παιδιά τους σε κάποια ακαδημία. Το Καματερό παρέχει υποχρεωτική παρουσία γιατρού στις προπονήσεις, άρτια και οργανωμένα προγράμματα, καθώς και έμπειρους προπονητές με διπλώματα ΟΥΕΦΑ. Στην ομάδα ακολουθούνται σύγχρονες μέθοδοι προπόνησης, υπάρχει ίδια φιλοσοφία από τις ακαδημίες μέχρι την ανδρική ομάδα και φυσικά άρτιες εγκαταστάσεις».