ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Σαν θα πας καμιά φορά στο... Αιγάλεω Σίτι!

Το Αιγάλεω βρίσκεται στην κορυφή του 7ου Ομίλου της Γ' Εθνικής και το «ΦΩΣ» μίλησε με τους πρωταγωνιστές της ομάδας, που πορεύονται με αισιοδοξία για την άνοδο στη Football League. 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Σαν θα πας καμιά φορά στο... Αιγάλεω Σίτι!

«Σαν θα πας καμιά φορά στο Αιγάλεω Σίτι, θα αντικρίσεις και τη γαλανή φανέλα».

Η παραπάνω φράση είναι ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα των φίλων του Αιγάλεω. Το «Σίτι» αποτελεί μία από τις ιστορικότερες ομάδες στην Αθήνα. Οι «κυανόλευκοι» έχουν γράψει το όνομά τους με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και άπαντες στην ομάδα φιλοδοξούν ο σύλλογος να επιστρέψει σταδιακά στα παλιά… μεγαλεία.

Φέτος γίνεται μία νέα προσπάθεια, με το «Σίτι» μετά το πέρας 12 αγωνιστικών να φιγουράρει στην κορυφή του 7ου ομίλου στη Γ’ Εθνική και να πορεύεται με την αισιοδοξία πως του χρόνου τέτοια εποχή θα βρίσκεται στα σαλόνια της Φούτμπολ Λιγκ. Από τις συμμετοχές στο (τότε) ΟΥΕΦΑ, ο σύλλογος των δυτικών προαστίων αγωνίστηκε για τρεις συνεχόμενες σεζόν στα πρωταθλήματα της Αθήνας. Ωστόσο, με πείσμα, θέληση και αρκετή υπομονή το Αιγάλεω έχει επιστρέψει για τα καλά και φέτος δείχνει πιο αποφασισμένο από ποτέ για να πετύχει.

Βασικοί πυλώνες της φετινής προσπάθειας είναι η διοίκηση της οικογένειας Παλτόγλου, οι ποδοσφαιριστές και ο κόσμος. Όλοι μαζί ονειρεύονται ξανά τις ημέρες δόξας του παρελθόντος, έχοντας βάλει πλώρη για την άνοδο, ώστε ο σύλλογος να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει! Το «ΦΩΣ» βρέθηκε στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης» και συνομίλησε με τον προπονητή Θεόφιλο Καλύβα, τους ποδοσφαιριστές Δημήτρη Βέρμπη, Γρηγόρη Παπαζαχαρία και Γιώργο Μαγκάκη αλλά και με τον υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος Χρήστο Αποστολίδη.

«Μοναδικός στόχος η πρώτη θέση…»

Στην άκρη του πάγκου του Αιγάλεω κάθεται ο Θεόφιλος Καλύβας. Ένας κόουτς νέος αλλά έμπειρος και με πολλές φιλοδοξίες. Ο ίδιος αντικατέστησε στην αρχή της σεζόν και ενώ το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει τον Λευτέρη Βασιλειάδη και κλήθηκε να συνεχίσει τη δουλειά του συναδέλφου του και να διατηρήσει το «Σίτι» στην κορυφή. Ο κόουτς Καλύβας τα έχει πάει περίφημα και, όπως ενδεικτικά μας είπε, προσπαθεί από την πλευρά του να βάλει τις δικές του «πινελιές».

Κόουτς, πες μου λίγο πώς ήταν τα πράγματα όταν παρέλαβες την ομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ, όπως έχω πει αρκετές φορές, είναι το καλύτερο της κατηγορίας. Κατ’ αρχάς, έχει πάρα πολύ καλά παιδιά ως χαρακτήρες. Από κει και πέρα, βρήκα μία ομάδα με πολύ καλά στοιχεία, από τον προηγούμενο προπονητή τον κ. Βασιλειάδη. Το Αιγάλεω είχε ξεκινήσει καλά βαθμολογικά και προσπάθησα από την πλευρά μου να προσθέσω τις δικές μου «πινελιές» σιγά σιγά.

Ποια η άποψή σου για την έως τώρα πορεία της ομάδας;

Όσοι υπάρχουν σε αυτόν τον οργανισμό που λέγεται Αιγάλεω ξέρουν ότι αυτοσκοπός ή αν θέλετε μοναδικός στόχος είναι η πρώτη θέση στον όμιλο. Οπότε η ομάδα πρέπει να είναι έτοιμη κάθε Κυριακή για ένα θετικό αποτέλεσμα και κυρίως για τη νίκη. Σε αυτό το κομμάτι νομίζω είμαστε πολύ καλά, αν εξαιρέσει κανείς την ήττα από τον Ηλυσιακό.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το «μυστικό» για τη φετινή πορεία;

Σε όποια ομάδα και αν βρίσκομαι θεωρώ ότι όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στη διοίκηση. Αυτή είναι που αποφασίζει ποιον προπονητή θα πάρει, σε συνεργασία μετά με τον προπονητή για το ρόστερ και πάει λέγοντας. Όλα δουλεύουν πάρα πολύ καλά και σε θετικό βαθμό, πρώτα από τη διοίκηση σε όλα τα πράγματα. Παράλληλα, το κλίμα είναι εξαιρετικό. Όλα τα παιδιά έχουν τρομερές σχέσεις μεταξύ τους, είναι μία οικογένεια. Σε όσες ομάδες γίνεται αυτό, εμπειρικά, η ομάδα πήγαινε πάρα πολύ καλά στο τέλος.

Πιστεύεις ότι το Αιγάλεω από άποψη απόδοσης έχει πιάσει «ταβάνι»;

Όπως είπα, εγώ προσπαθώ να προσθέσω τις δικές μου «πινελιές» και αυτές είναι κυρίως στον έλεγχο του παιχνιδιού και στο επιθετικό κομμάτι. Όσο περνάει ο καιρός η ομάδα θα δείχνει ακόμα καλύτερα πράγματα. Πιστεύω ότι στα δύο τελευταία παιχνίδια με Χαραυγιακό και Θύελλα Καμαρίου για αρκετό χρονικό διάστημα του αγώνα η ομάδα έπιασε αρκετά καλή απόδοση χωρίς ουσιαστικά να «φορτσάρει». Θεωρούμε ωστόσο όλοι, και πολύ περισσότερο εγώ, ότι ακόμα έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης.

Ο κόσμος και η διοίκηση είναι δίπλα σας…

Ο κόσμος είναι συγκλονιστικός με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το «θέλω» του είναι να δει και πάλι το Αιγάλεω στις μεγάλες κατηγορίες, εκεί όπου ανήκει. Αν δεν ζήσεις την ατμόσφαιρα που φτιάχνουν, δεν μπορείς να την καταλάβεις. Όσον αφορά τη διοίκηση, η οικογένεια Παλτόγλου, ο κ. Τιρτιράκης και όλο το ΔΣ έχουν κάνει τα μέγιστα και όχι μόνο φέτος. Πέραν από την οικονομική στήριξη, είναι οπαδοί της ομάδας και θέλουν να τη βοηθήσουν για να πετύχει και πάλι μεγάλα πράγματα.

Το «βαρύ πυροβολικό»!

Ένας από τους παίκτες που αποτελούν «βαρόμετρο» στο παιχνίδι της ομάδας είναι ο Δημήτρης Βέρμπης. Ο πολύπειρος επιθετικός, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τα χρόνια, παραμένει σαν το παλιό καλό κρασί και ηγείται και φέτος στη γραμμή κρούσης του Αιγάλεω. Ο 34χρονος «κίλερ» τόνισε ότι οι συνθήκες στην ομάδα είναι άριστες, ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία του να κλείσει την καριέρα του στο Αιγάλεω!

«Από την αρχή της σεζόν δέσαμε ως ομάδα και πιστεύω αυτό έχει παίξει τον ρόλο του. Έχουν έρθει έμπειρα παιδιά που έχουν παίξει σε μεγαλύτερες κατηγορίες και ξέρουν να διαχειρίζονται καταστάσεις. Εγώ βρίσκομαι σε μία ηλικία που δεν έχω ιδιαίτερες βλέψεις, οπότε το σημαντικότερο για εμένα είναι να συμβάλω στην άνοδο. Στις ομάδες που ήμουν, γενικά έμενα χρόνια. Αυτό είναι καλό για εμένα και στο Αιγάλεω είναι πολύ καλά. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Η ερώτηση για το αν θέλω να κλείσω την καριέρα μου στο Αιγάλεω είναι πολύ εύκολη να την απαντήσω. Φυσικά και θέλω. Οι συνθήκες είναι άριστες, όλα είναι όπως θα ήθελε κάθε ποδοσφαιριστής. Η ομάδα έχει τεράστια εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στις δυνάμεις της φέτος. Είμαστε μία ομάδα που έχει βρει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Πάμε σύμφωνα με τα δυνατά. Από κει και πέρα θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός ο κόσμος θα δει ακόμα καλύτερο ποδόσφαιρο».

«Το Αιγάλεω πρέπει να πρωταγωνιστεί…»

Αποτελεί τον ηγέτη στην αμυντική γραμμή του Αιγάλεω. Η εμπειρία του είναι μεγάλη και η όρεξή του για μπάλα ακόμα μεγαλύτερη. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Παπαζαχαρία. Με θητεία μεταξύ άλλων σε Ηρακλή και Άρη, ο 33χρονος αμυντικός τόνισε ότι χρέος του Αιγάλεω είναι να πρωταγωνιστεί και στόχος των ποδοσφαιριστών να έρθει η άνοδος, ώστε να συνδέσουν τα ονόματά τους με την ιστορία της ομάδας.

«Σίγουρα μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν πάει όπως τα υπολογίζαμε από την αρχή. Να έχουμε δηλαδή μία καλή πορεία και να είμαστε πρώτοι από τον πρώτο γύρο. Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και ευελπιστούμε ότι το τέλος της χρονιάς θα μας βρει στην κορυφή. Η αλήθεια είναι ότι σε εμάς υπάρχει πίεση καθώς είμαστε μία ομάδα με μεγάλη ιστορία και πολύ κόσμο. Οι φίλαθλοι έχουν μεγάλες απαιτήσεις και θέλουν η ομάδα να μπαίνει μέσα στο γήπεδο κάθε Κυριακή και να κερδίζει.

Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να αγωνίζεσαι σε τέτοιες ομάδες, πρέπει να δίνεις το 100%. Από την αρχή ήμασταν συνειδητοποιημένοι στο θέμα της πίεσης. Ξέραμε πού ερχόμασταν και ότι το Αιγάλεω είναι μεγάλη ομάδα με πίεση. Αυτό μας δίνει κάθε Κυριακή μεγαλύτερο κίνητρο για το αποτέλεσμα. Στόχος μας από δω και πέρα είναι δέκα νίκες στα παιχνίδια που απομένουν και η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θέλουμε να συνδέσουμε τα ονόματά μας με την ιστορία του Αιγάλεω και να πάρουμε την άνοδο».

«Όλοι μαζί μια γροθιά για την άνοδο…»

Ένας από τους παίκτες «αποκάλυψη» του φετινού Αιγάλεω είναι ο Γιώργος Μαγκάκης. Ο 20χρονος οπισθοφύλακας «ξεχειλίζει» από ταλέντο, «τσαγανό» και πάθος. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει καταφέρει να αποδείξει ότι αποτελεί έναν πολύ φιλόδοξο και ελπιδοφόρο ποδοσφαιριστή που έχει όλο το μέλλον μπροστά του, ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά της εξέδρας. Ο μικρός μετακόμισε φέτος στην ομάδα από τον Σκουφά Κομποτίου, ωστόσο τόνισε ότι το άλμα στην καριέρα του δεν τον φόβισε καθόλου!

«Ήρθα στο Αιγάλεω και από την αρχή ήξερα τις απαιτήσεις που έχει η ομάδα. Όλοι εδώ με υποδέχτηκαν πολύ καλά. Είμαστε μία οικογένεια, μία παρέα και το κλίμα είναι εξαιρετικό. Το άλμα που έκανα ερχόμενος στο Αιγάλεω δεν με τρόμαξε καθόλου. Έτσι και αλλιώς ήρθα εδώ για να κάνω τη δουλειά μου. Στόχος φυσικά είναι η άνοδος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τον πετύχουμε και να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους και στη διοίκηση.

Προσωπικός στόχος είναι να μπορέσω να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου για να πετύχουμε την άνοδο και από κει και πέρα να προσφέρω ό,τι μπορώ και να εξελιχθώ ως παίκτης. Οι μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι παίκτες μας έχουν βοηθήσει πολύ και αγωνιστικά και σε θέμα νοοτροπίας και παίρνουμε πολλά μαθήματα από αυτούς. Η στήριξη του κόσμου είναι φανταστική και θέλουμε να συνεχίσει να είναι στο πλευρό μας. Πάμε όλοι μαζί μια γροθιά για την άνοδο».

«Το Αιγάλεω και ο Ερασιτέχνης είναι σε άνθιση…»

Ο Χρήστος Αποστολίδης, που ανέλαβε φέτος καθήκοντα υπεύθυνου στο ποδοσφαιρικό τμήμα, στάθηκε στο γεγονός ότι ο οργανισμός Αιγάλεω βρίσκεται σε άνθιση, ενώ μίλησε και για τις ακαδημίες του συλλόγου:

«Η οικογένεια Παλτόγλου μαζί με τον κ. Αντώνη Τιρτιράκη (πρόεδρος Ερασιτέχνη Αιγάλεω) ήταν τα τρία κομμάτια του παζλ αυτής της ομάδας. Βέβαια σε αυτό το παζλ του ΔΣ προστέθηκαν και άλλα άτομα φιλόδοξα που βοήθησαν πολύ, όπως ο Γιώργος Μαργαρώνης που δούλεψε πολύ το κομμάτι μάρκετινγκ. Το καλό είναι ότι το Αιγάλεω και ο Ερασιτέχνης είναι σε μία άνθιση. Το τμήμα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ τα τελευταία χρόνια έχουν εξέλιξη.

Ωστόσο θεωρώ ότι βασικό μας θέμα τόσο στις ακαδημίες όσο και στην αντρική ομάδα είναι το γηπεδικό. Τα Χριστούγεννα τα παιδιά περίμεναν τον Άγιο Βασίλη, για εμάς το [δώρο] μας θέλουμε να είναι το γήπεδο της Εδέσσης. Εάν πραγματοποιηθεί μέσα στο 2019 μέχρι το καλοκαίρι το βοηθητικό γήπεδο Εδέσσης, το οποίο θα γίνει ένα στολίδι για τα δυτικά προάστια, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για το καλύτερο δώρο για την ακαδημία ώστε να μπορεί να παράγει ταλέντα.

Αυτή τη στιγμή τα αγωνιστικά τμήματα του Αιγάλεω Κ18 έως Κ14 πρωταγωνιστούν και μέσα από αυτά βρέθηκαν οι κατάλληλοι προπονητές, τόσο ο κ. Ελευθεριάδης όσο ο κ. Ίσσαρης, για να χτίσουν τους επόμενους ποδοσφαιριστές του Αιγάλεω. Άμα καταφέρουμε να λύσουμε το γηπεδικό, με τις συνθήκες που υπάρχουν στις ακαδημίες, όλα θα έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Το Αιγάλεω προσέχει για το παρόν και φροντίζει για το μέλλον. Θέλουμε στον κόσμο να προσφέρουμε ψυχαγωγία. Να δει την ομάδα του να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να ξεφύγει λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αν του προσφέρουμε τη χαρά της νίκης, σίγουρα αύριο θα μας αγκαλιάσει. Αν του δείξουμε ότι το παιδί του έχει και μία δυνατότητα να εξελιχθεί με τη φανέλα του Αιγάλεω, θα μας αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο. Από κει και πέρα, αυτό που γίνεται φέτος δεν είναι τυχαίο.

Αν δει κανείς το προπονητικό τιμ, αποτελείται από παιδιά νέα. Ο κόουτς είναι πολύ φιλόδοξος, δίπλα του υπάρχει ο γυμναστής Πέτρος Βοϊδονικόλας και πιο δίπλα ο Διονύσης Χιώτης που έχει κάνει τρομερή δουλειά. Επίσης ο γενικός αρχηγός Πέτρος Κωνσταντινίδης που είναι από παλιά εδώ. Με την ευκαιρία να πω ότι τον άλλο μήνα (22 Φεβρουαρίου) η ομάδα θα κάνει έναν χορό ως Ερασιτέχνης Αιγάλεω και θα ήθελα όλο το φίλαθλο κοινό του Αιγάλεω, ανεξάρτητα από το άθλημα, να δώσει το [παρών]».

«Οι παίκτες μας είναι γεννημένοι νικητές…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αιγάλεω, Άρης Παλτόγλου, που μαζί με τον πατέρα του Γιάννη και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ με το μεράκι και την αγάπη τους προς την ομάδα έχουν συγκροτήσει μία πολύ δυνατή διοίκηση, τόνισε:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία της ομάδας. Το καλοκαίρι έγινε ένας πολύ καλός προγραμματισμός και από τον προηγούμενο προπονητή, τον κ. Βασιλειάδη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ο Χρήστος Αποστολίδης και ο Πέτρος Κωνσταντινίδης που κρατάνε τα αποδυτήρια. Επίσης πολύτιμη είναι η βοήθεια του Βασίλη Μέρτογλου (γενικός γραμματέας Ερασιτέχνη) και του Θανάση Μιχαλόπουλου (αντιπρόεδρος Ερασιτέχνη).

Από την αρχή της σεζόν υπάρχει πολύ καλή οργάνωση και έχουμε τίμια παιδιά που είναι μία οικογένεια και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι ποδοσφαιριστές που έχουμε είναι γεννημένοι νικητές. Πολλοί από αυτούς έχουν παίξει και σε μεγαλύτερες κατηγορίες και πιστεύω ότι στο τέλος η ομάδα θα τα καταφέρει. Είμαι απογοητευμένος από την προσέλευση του κόσμου και παρά το γεγονός ότι η ομάδα είναι πρώτη. Θέλουμε ακόμα περισσότερο κόσμο στο πλευρό μας».

Με άρωμα… Ευρώπης

Όπως είπαμε, το Αιγάλεω είναι μια ιστορική ομάδα και κατά το παρελθόν έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2004-05 όταν το «Σίτι» έκανε την υπέρβαση και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς απέκλεισε στα προκριματικά την τουρκική Γκεντσλερμπιρλίγκι.

Στον όμιλο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλα ονόματα του τότε ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Λάτσιο, η Βιγιαρεάλ, η Παρτιζάν και η Μίντλεσμπρο. Η πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης δεν ήρθε, όμως οι «κυανόλευκοι» έχουν να περηφανεύονται για το 2-2 με τους Ιταλούς στη Ριζούπολη. Το Αιγάλεω επίσης μετράει μία συμμετοχή στο Βαλκανικό και τρεις στο Ιντερτότο.