Το... μίνι πρωτάθλημα της Κρήτης

Ολοκληρώνεται την Κυριακή η κανονική περίοδος στο…  λειψό όγδοο όμιλο και είναι ήδη γνωστές, Γενάρη μήνα, οι ομάδες που θα συμμετέχουν στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ

Το... μίνι πρωτάθλημα της Κρήτης

Την Κυριακή πέφτει η αυλαία στον κρητικό όμιλο της Γ’ Εθνικής και στο… μίνι πρωτάθλημα που διοργάνωσε για πρώτη φορά στα χρονικά του ποδοσφαίρου η ΕΠΟ. Ενός πρωταθλήματος με εννέα μόλις ομάδες και 18 αγωνιστικές, όπου η τελευταία πράξη στην κανονική περίοδο είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιανουαρίου 2020 και ήδη γνωρίζουμε τις ομάδες που θα παίξουν στα πλέι οφ και στα πλέι άουτ που θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες οι τίτλοι τέλους πέφτουν το Μάιο.

Είναι προϊόν της αναδιάρθρωσης που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δημιούργησε παρά έλυσε προβλήματα. Μία κατηγορία που στήθηκε στο… πόδι, όπως στήθηκαν βέβαια και οι μεγαλύτερες κατηγορίες του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ολοκληρώνεται λοιπόν σε λίγες μέρες η κανονική περίοδος για τον όγδοο όμιλο της Γ’ Εθνικής και σε δεκαπέντε περίπου μέρες θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για τους ομίλους των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Το σύστημα αυτό… ανακάλυψε η Ομοσπονδία για να μην μείνουν άπραγες οι κρητικές ομάδες μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπου και θα γίνουν τα μπαράζ ανάμεσα στους πρωταθλητές των οχτώ ομίλων για την άνοδο τεσσάρων σωματείων στη Φούτμπολ Λιγκ.

Η νέα ταλαιπωρία για τον όγδοο όμιλο περιλαμβάνει αγώνες πλέι οφ με την συμμετοχή των τεσσάρων πρώτων ομάδων της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου (Επισκοπή, Γιούχτας, Ηρόδοτος και Πανακρωτηριακός).

Εδώ θα διεξαχθούν διπλοί αγώνες (εντός και εκτός έδρας) και θα γίνουν έξι αγωνιστικές. Η πρώτη ομάδα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του ομίλου των αγώνων πλέι οφ, θα ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια του 8ου Ομίλου (Κρήτης) και θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ειδικό πρωτάθλημα για τον προβιβασμό στην Φούτμπολ Λιγκ.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ο πρωταθλητής δεν δύναται να συμμετέχει στο ειδικό πρωτάθλημα για τον προβιβασμό στην Φούτμπολ Λικγ, τότε το δικαίωμα αποκτούν τα σωματεία που συμμετείχαν στον Όμιλο των πλέι οφ, με την σειρά που θα έχουν στην τελική βαθμολογική κατάταξη του ομίλου των αγώνων πλέι οφ.

Για τον υποβιβασμό, το μενού περιλαμβάνει πλέι άουτ με την συμμετοχή των πέντε τελευταίων σωματείων της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου (Ατσαλένιος, ΣΥΝΚΑ, Άγιος Νικόλαος, Πόρος και Ρεθυμνιακός), ώστε να υποβιβαστεί ένας σωματείο στην Α’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν θα είναι διπλοί (εντός – εκτός έδρας) μετά από κλήρωση και θα γίνουν δέκα αγωνιστικές. Η τελευταία ομάδα της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του ομίλου των αγώνων πλέι άουτ, θα υποβιβαστεί στην Α’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της οικείας ΕΠΣ από τον 8ο Όμιλο (Κρήτης).

Όπως προαναφέραμε εμπνευστές του σχεδίου έχουν περιλάβει και νέο αγώνα μπαράζ του πρωταθλητή με τους υπόλοιπους των επτά ομίλων για να ανέβουν τέσσερα σωματεία στη μεγαλύτερη κατηγορία.

Φυσικά η ΕΠΟ καμαρώνει για το μοναδικό πρωτάθλημα που διοργανώνει άσχετα από το αν στο ξεκίνημα της σεζόν εγκατέλειψαν την… βάρκα δεκατρείς συνολικά ομάδες που είτε αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες στις Ενώσεις τους, είτε μετείχαν στην περσινή Γ’ Εθνική, είτε υποβιβάστηκαν από την Φούτμπολ Λιγκ, ενώ ενδιάμεσα αποχώρησαν άλλα δύο σωματεία. Μιλάμε για Όλυμπο Αγιάσου, ΑΟ Πρόννων, Κανάρη Νενήτων, ΑΕ Βαθύλου / Πανσαμιακό, Ορέστη Ορεστιάδας, ΑΕ Μυλοποτάμου, Ατρόμητο Σαγιάδας, και Ξενοφώντα Κρέσταινων (πρωταθλητές από το τοπικό), Μέγα Αλέξανδρο Κιλκίς, Άρη Παλαιοχωρίου, ΑΟ Κατασταρίου (μετείχαν στην περσινή Γ’), Σπάρτη και Αιγινιακό (υποβιβάστηκαν από την Φούτμπολ Λιγκ). Μέσουσης της περιόδου αποχώρησαν από το πρωτάθλημα ΑΟ Σειρήνας και Αστέρας Ιτέας.