Μάνος Ζερδεβάς: «Είπα στη Βουλιαγμένη "Ολυμπιακός ή τίποτα"»

Ο Μάνος Ζερδεβάς μίλησε στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου για τη μάχη που έδωσε να έρθει στον Ολυμπιακό, τον Πάβιτς, αλλά και τον αδικοχαμένο Αδαμάντιο Μαντή.

Μάνος Ζερδεβάς: «Είπα στη Βουλιαγμένη "Ολυμπιακός ή τίποτα"»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τι φορτίο να πέφτει στην πλάτη σου να πρέπει να διαδεχθείς τον θρυλικό Πάβιτς στα 22 σου και να είσαι ο βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας! Και να έχεις μείνει και όλη την προηγούμενη σεζόν εκτός αγώνων αφού έπρεπε να περιμένεις να δικαιωθείς από το ΑΣΕΑΔ. Σαν τον Νίκο Αναστόπουλο ο Μάνος Ζερδεβάς! Γιατί το γράφω αυτό; Διαβάστε τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/11/2019

Μικρός ήσουν Ολυμπιακός;

Ναι, όλη η οικογένεια.

Ποια περιοχή;

Ηλιούπολη.

Το ότι έμεινες ένα χρόνο σχεδόν εκτός αγώνων πέρσι, σε έβλαψε;

Σίγουρα βγαίνεις εκτός ρυθμού. Επικεντρώθηκα όμως σε άλλα πράγματα που δεν μπορούσα να δουλέψω λόγω των αγώνων πριν, στην αντοχή, στη δύναμη, στην εκρηκτικότητα.

Από πόσο χρονών άρχισες το πόλο;

Από τα 11 στην Ηλιούπολη. Μετά πήρα μεταγραφή στη Βουλιαγμένη στα 15 και στα 21 ήρθα πέρσι στον Ολυμπιακό. Για την ακρίβεια έκανα προπονήσεις μόνο με τον Ολυμπιακό λόγω της δικαστικής περιπέτειας με τη Βουλιαγμένη.

Τι είχες πει μέσα σου αν δεν δικαιωνόσουν;

Μετά από όσα έγιναν είχα αποφασίσει να μην ξαναγυρίσω στη Βουλιαγμένη. Αν δεν πήγαινα στον Ολυμπιακό, θα σταματούσα το πόλο και θα ασχολιόμουν με τη σχολή μου και θα έβρισκα μια δουλειά.

Μου θυμίζει Νίκο Αναστόπουλο αυτό.

Είναι αλήθεια, αυτό είχα σκεφτεί και δεν ήταν εύκολο, είχα πολύ άγχος.

Δεν ήταν σίγουρο ότι θα σε δικαίωνε το ΑΣΕΑΔ; Ήταν θρίλερ;

Ναι, ήταν θρίλερ.

Σε ποια σχολή είσαι;

Φυσιοθεραπεία.

Ο Ολυμπιακός σε πλησίασε μετά τον εκπληκτικό τελικό Κυπέλλου που έκανες στα 21 σου με τη Βουλιαγμένη και στέρησες το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό;

Το πότε με πλησίασε το ξέρει η Βουλιαγμένη, τους τα είχα πει στα ίσα.

Ποιον είχες πρότυπο στην Ελλάδα;

Τον Δεληγιάννη από τους Έλληνες και όχι τόσο για την απόδοσή του, όσο για τη διάρκειά του, τον ηγετικό του χαρακτήρα και την προσωπικότητα. Ο ηγετικός χαρακτήρας παίζει τεράστιο ρόλο στον τερματοφύλακα.

Από τους ξένους;

Φυσικά ο Πάβιτς. Ακόμα και από όταν έπαιζα αντίπαλός του. Μιλάμε για παίκτη θρύλο του αθλήματος, τερματοφύλακα που μπορούσε να κουβαλήσει μια ομάδα μόνος του.

Τι πήρες από τον Πάβιτς στις προπονήσεις;

Είχα συνηθίσει και στις Εθνικές και στη Βουλιαγμένη άλλου είδους προπόνηση. Επικεντρωμόμουν στη δύναμη. Με τον Πάβιτς αυτό άλλαξε, μου έδειξε ότι το σημαντικό είναι η έκρηξη. Αυτό είναι η εξέλιξη, άλλα πράγματα έκαναν στην προπόνηση οι τερματοφύλακες πριν 10 χρόνια. Ακολουθήσαμε τον Πάβιτς και άλλαξα την προπόνησή μου.

Δώσε μου ένα παράδειγμα.

Ο Πάβιτς δεν ήθελε τα πολλά βάρη στο γυμναστήριο. Ήταν υπέρ της ισορροπίας, υπέρ του να κάνουμε προπόνηση με μπαλάκια τένις, με κομμάτια μάρμαρο, για την άσκηση στην αντίληψη και στα αντανακλαστικά.

Γίνε πιο συγκεκριμένος! Δώσε μου παράδειγμα στην προπόνηση τι κάνατε.

Δεν ήταν υπέρ του να φοράς ζώνη με βάρη στο νερό, συνήθως φοράμε ζώνη με 3-4 κιλά για να δυναμώνουμε τα πόδια στο νερό γιατί δεν πατάμε κάτω και για να εκτιναχθείς θέλει δυνατά πόδια. Ήθελε πολλά σουτ από κοντινή απόσταση, και με μπαλάκια τένις! Κάναμε και μια άσκηση τρία άτομα όπου ο ένας κρατούσε ένα κομμάτι μάρμαρο μπροστά στον τερματοφύλακα, ο άλλος πέταγε με δύναμη τη μπάλα ή το μπαλάκι στο μάρμαρο, αυτό καθώς χτυπούσε εξοστρακιζόταν προς το τέρμα και ο τερματοφύλακας έπρεπε να αποκρούσει μία μπάλα με μη προβλεπόμενη πορεία.

Τι σου είπε ο Πάβιτς όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό;

Οι στιγμές ήταν συγκινητικές για όλους. Δεν έφυγε απλώς από τον Ολυμπιακό, σταμάτησε την καριέρα του. Με έπιασε, με αγκάλιασε- όπως όλους- και μου είπε “είναι η σειρά σου τώρα. Μην διστάσεις να με παίρνεις τηλέφωνο και να με ρωτάς ότι θες”. Ήταν σαν να έφυγε ο μπαμπάς μας. Για όλα τα παιδιά. Τον αγαπούσαμε όλοι. Δεν είναι μόνο θρύλος για το άθλημα, είναι και τρομερός χαρακτήρας. Πολύ καλός χαρακτήρας, για αυτό και ήταν πολύ καλός αρχηγός. Διαχειριζόταν όχι μόνο εμάς τους μικρούς, αλλά και μεγάλους παίκτες όπως ο Μπούσλιε, ο Φουντούλης. Έκανε οικογένεια την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο που ο Ολυμπιακός πάει τα τελευταία χρόνια σε τελικούς ευρωπαϊκούς και έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι οικογένεια. Παρ' ότι άλλες ομάδες έχουν πιο ακριβά ρόστερ, ο Ολυμπιακός είναι οικογένεια δυνατή.

Ποιο είναι το ατού σου;

Όντας κοντός ως τερματοφύλακας, μπορώ να προβλέψω τη φάση, έχω καλή αντίληψη της φάσης. Παρ' ότι δεν είμαι έμπειρος. Αντιλαμβάνομαι πώς θα εξελιχτεί η φάση.

Πόσο ύψος έχεις;

1.85.

Ποιο σουτ είναι το πιο δύσκολο;

Καλή ερώτηση. Να σκεφτώ λίγο. Το σουτ που δεν περιμένεις.

Έχεις άγχος που διαδέχεσαι τον Πάβιτς; Νιώθεις φορτίο;

Πριν ξεκινήσει η σεζόν να σου πω την αλήθεια πίστευα ότι θα έχω πολύ άγχος. Βασικός στον Ολυμπιακό και στην Εθνική, να σου ανατεθεί τέτοια ευθύνη σε αυτήν την ηλικία, δεν είναι λίγο... Όμως δεν έχω άγχος τελικά. Σε αυτό με βοηθάει και το ότι έχω δίπλα μου παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Όταν έχεις τέτοια άμυνα οι συνθήκες για τον τερματοφύλακα είναι πολύ καλές.

Ποιος σου κάνει πιο πολύ εντύπωση από τους καινούργιους;

Ο Γιόκοβιτς και ο Μίτροβιτς. Χαίρομαι που είναι αυτοί οι παίκτες στην ομάδα γιατί μπορώ να κάνω καλύτερη προπόνηση! Είναι έξτρα κίνητρο να κάνεις με τέτοιους παίκτες προπόνηση. Είναι 2 θρύλοι που τα έχουν κατακτήσει όλα. Όταν σου σουτάρουν τέτοιοι παίκτες, είναι ό,τι καλύτερο για τον τερματοφύλακα να προπονείται.

Ποιο σημείο του σώματος είναι το πιο σημαντικό για τον τερματοφύλακα; Μου είχε πει ο Πάβιτς το μυαλό. Ενώ άλλοι μου έλεγαν τα πόδια.

Το μυαλό σίγουρα. Μετά, είναι τα πόδια αλλά όχι το μόνο που θέλει δουλειά. Πρέπει να έχεις και δυνατό κορμό και γρήγορα χέρια.

Το όνειρό σου;

Να παίξω σε Ολυμπιάδα και να πάρω μετάλλιο. Όχι απλά να συμμετέχω. Και βέβαια να πάρω Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό.

Έφυγαν 4 πολύ καλοί παίκτες από τον Ολυμπιακό. Οι 3 ξένοι και ο Φουντούλης. Πώς τα βλέπεις σε σχέση με πέρσι;

Ήρθαν και καλοί παίκτες. Το μόνο που λείπει σε σχέση με πέρσι είναι η ομοιογένεια, η ομάδα θέλει χρόνο. Πέρσι βρίσκονταν με κλειστά μάτια μεταξύ τους γιατί ήταν η ίδια ομάδα για 3-4 χρόνια.

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη θέση αντίπαλου για τον τερματοφύλακα;

Αυτό που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι ότι περισσότερες ευκαιρίες για γκολ έχουν οι αριστερόχειρες που παίζουν στη δεξιά πλευρά. Διότι παίζουν ζώνη οι άμυνες και αφήνουν κάποια σουτ για να μην περάσει η μπάλα στο φουνταριστό. Ο Γεννηδουνιάς λόγου χάρη έβαλε τα περισσότερα γκολ από εκεί.

Ο στόχος φέτος είναι να πάρετε το ευρωπαϊκό;

Με τέτοιο ρόστερ μόνο τέτοιο στόχο μπορείς να έχεις. Τουλάχιστον να πάμε στον τελικό πάλι.

Ο Βλάχος τι σου έχει πει;

Μόνο και μόνο που αποφάσισε να μου δώσει σε αυτήν την ηλικία το σκουφάκι με το Νο1, να παίζω Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό και στην Εθνική, είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν χρειάζονται λόγια.

Τα τατουάζ που έχεις τι λένε;

Έχουν ένα βαθύτερο νόημα. Καλύτερα να μην γραφτεί τι συμβολίζουν. Έχει να κάνει με ψυχοσύνθεση και με οικογενειακά θέματα.

Πότε έπαιξες το πρώτο σου ματς με τον Ολυμπιακό;

Τον Απρίλιο που βγήκε η απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Μάλιστα έτυχε να παίζουμε απέναντι στη Βουλιαγμένη! Από την αρχή της σεζόν έκανα μόνο προπονήσεις με τον Ολυμπιακό. Περίμενα σαν τρελός να βγει η απόφαση. Υπήρχε το σενάριο να σταματούσα το πόλο αν δεν πήγαινα στον Ολυμπιακό. Θα άλλαζε η ζωή μου...

Μανώλης ή Μάνος;

Μάνος.

Έφτασε τις 70.000 μέλη και φιλάθλους ο Ολυμπιακός. Πώς το βλέπεις αυτό;

Καταλαβαίνει κανείς τι τρομερή δουλειά γίνεται στον Ολυμπιακό ως οργάνωση συλλόγου. Οι κάρτες μέλους και φιλάθλου κρατάνε το σύλλογο ζωντανό και σε κορυφαίο επίπεδο να πρωταγωνιστούν όλα του τα αθλήματα. Είμαστε ευγνώμονες.

Αφού είχαμε κάνει 3 μέρες πριν τη συνέντευξη, σε ξαναπαίρνω τώρα τηλέφωνο διότι έσκασε το τραγικό μαντάτο με τον Αδαμάντιο Μαντή. Τον ήξερες καλά;

Αδερφικός φίλος ήταν. Στο νοσοκομείο ήμουν μέχρι την τελευταία του πνοή. Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ. Ήμασταν στο νοσοκομείο με τη μητέρα του. Από τις μικρές εθνικές τον ήξερα, ήταν ένα χρόνο μικρότερος από εμένα, ήταν η συμπάθειά μου.

Πού έμενε; Δεν είχε σχέση με Χίο δηλαδή.

Έμενε στη Νέα Σμύρνη. Φέτος πήγε στη Χίο και πριν πάρει την απόφαση κάναμε κουβέντα για αυτό, αναρωτιόταν αν έπρεπε να πάει ή όχι. Είμαι συγκλονισμένος.