Ένατος Διάπλους Κορίνθου: Σανιδοκωπηλάτες στον Ισθμό (pics)

Ο 9ος Διάπλους της Διώρυγας της Κορίνθου πραγματοποιήθηκε στις 22/9. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Ένατος Διάπλους Κορίνθου: Σανιδοκωπηλάτες στον Ισθμό (pics)

Το όραμα του Τυράννου της Κορίνθου Περίανδρου το 602 π.Χ που είχε την αρχική ιδέα της διάνοιξης ενός καναλιού στον Ισθμό, που θα διευκόλυνε αλλά και θα εξασφάλιζε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ναυτιλλομένων, σίγουρα δεν περιλάμβανε αυτή την εικόνα, με τους όρθιους σανιδοκωπηλάτες να έχουν κατακλύσει το μεγάλο κανάλι.

Οι 530 αθλητές SUP που έκαναν τον 9ο Διάπλου της Διώρυγας Κορίνθου, ένιωσαν έντονα το δέος, του πόσο μικροί είναι, μπροστά στην ιδέα αλλά και το μέγεθος του έργου, όταν βρέθηκαν ανάμεσα στα 80 μέτρα ύψους τοιχώματα του καναλιού, που κάποιοι έσκαψαν με τα χέρια. Εκεί θυμήθηκαν την ιστορία, συνδέθηκαν με αυτή και θαύμασαν το έργο. Αυτό είναι το σήμερα που επιβραβεύει το χτες.

Συμμετέχοντες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από την Καβάλα, τη Θάσο, την Κρήτη, την Άνδρο, την Πρέβεζα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, την Πάργα, τον Βόλο, την Πάτρα, τον Πύργο, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, την Αθήνα και άλλες πόλεις, καθώς και από χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Μάλτα, Σουηδία κ.α. ήρθαν και κωπηλάτησαν τα 6.343 μέτρα του μεγάλου καναλιού (The world’s straightest SUP race).

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, νωρίς το πρωί και η επιτροπή περπατά πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, αφού ακόμη δεν είχε ξεκαθαρίσει η πλευρά της εκκίνησης του αγώνα.

Όλα εξαρτώνται από τη φορά του ρεύματος του καναλιού. Το ρεύμα όμως παρέμενε σταθερό από Ίσθμια προς Ποσειδωνία, τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Ήταν αυτό που είχε φέρει την επιτροπή σε μια πολύ δύσκολη θέση, καθώς κανείς δεν γνώριζε τον χρόνο της επόμενης αλλαγής, την ένταση και τη φορά. Το θαλάσσιο ρεύμα δεν είχε αλλάξει φορά ημέρες τώρα και έτσι κάθε αλλαγή ήταν πιθανόν να συμβεί ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα δημιουργούσε δυσκολία στους μη έμπειρους και νεαρούς αναβάτες.

Την ίδια στιγμή, οι εκατοντάδες συμμετέχοντες έκαναν registration στις πέντε επιτροπές του αγώνα, κάτω από τον ζεστό φθινοπωρινό ήλιο, στον όμορφο προαύλιο χώρο του νεοκλασικού διοικητηρίου της Α.Ε.ΔΙ.Κ, με θέα τον Αργοσαρωνικό, απολαμβάνοντας την ηρεμία του τοπίου και τη χαλαρή μουσική από τα πλατό της red bull.

Συσκέψεις, αναλύσεις, συζητήσεις, ερωτήσεις, πιθανότητες και προβλήματα, τα κύρια θέματα του διοργανωτή για δυο ημέρες στην σειρά. Τελικά η απόφαση πάρθηκε και παρά τις αντίθετες προβλέψεις του Πύργου ελέγχου για επικείμενη αλλαγή του ρεύματος, αποφασίστηκε η εκκίνηση από Ίσθμια προς Ποσειδωνία, κάτι που έδωσε τέλος στην αναμονή και στις ερωτήσεις όλων.

Έτσι άμεσα έγινε μια γρήγορη και σαφής ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων για την εκκίνηση, τη διαδρομή, τον τερματισμό και τις λοιπές διαδικασίες. Αμέσως μετά την ενημέρωση, όλοι οι αθλητές ήταν ελεύθεροι για είσοδο στη θάλασσα και προθέρμανση.

Εκκίνηση στις 12:30 από τα Ίσθμια, ανάμεσα από τις σημαδούρες που ήταν δεμένες στο ρυμουλκό Ανδρέας Συγγρός και στον μόλο μπροστά στον πύργο της Α.Ε.ΔΙ.Κ.

Όλα έμοιαζαν απλά μέχρι που οι αριθμοί άλλαξαν τις εικόνες.

Παρακολουθούσα όσους έμπαιναν στη θάλασσα από την παραλία δίπλα ΝΑ της Α.Ε.ΔΙ.Κ και δεν είχα άλλη εικόνα. Μόλις έστριψα όμως στο μόλο για να βγω στην ευθεία εισόδου της Διώρυγας, αντίκρισα τους 530 συμμετέχοντες καθιστούς πάνω στα σκάφη τους και αισθάνθηκα φόβο. Πόσοι είναι τελικά, αναρωτήθηκα, ενώ με πολύ δυσκολία προωθήθηκα στην αρχή του όγκου των αθλητών λίγο πριν την είσοδο στο κανάλι, για να αναλάβω τον έλεγχο της διαδικασίας εκκίνησης.

Χρώματα, χαμόγελα, συζητήσεις, φωτογραφίες, αναμονή για όλους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά που φορώντας τα διακριτικά μπλουζάκια με τους αριθμούς τους, περίμεναν με αγωνία τον χαρακτηριστικό ήχο της κόρνας εκκίνησης, που θα τους έδινε το δικαίωμα να κωπηλατήσουν στο ιστορικό κανάλι.

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στις πίσω γραμμές, η κατάσταση ήταν διαφορετική στις πρώτες σειρές. Ησυχία, χωρίς πολλές συζητήσεις, πρόσωπα σκεπτικά, αθλητές προσηλωμένοι, παιδιά που είχαν τα χέρια τους στη σωστή θέση πάνω στο σκάφος και το κουπί σφιγμένο ανάμεσα στα δάχτυλα των χεριών τους, είχαν το βλέμμα καρφωμένο μπροστά, προσπαθώντας να διακρίνουν την επιγραφή του finish line. Ήταν οι αθλητές που έψαχναν για μία θέση στο βάθρο της δεύτερης μεγαλύτερης διοργάνωσης SUP στον κόσμο και πρώτης στην Ελλάδα.

Τιμή λοιπόν στον αθλητή και στην αθλήτρια που θα κερδίσει το τον μεγαλύτερο αγώνα SUP.

Λίγες παρατηρήσεις για την ευθυγράμμιση των αθλητών και αμέσως ο έλεγχος πέρασε στα χέρια του Προέδρου της Α.Ε.ΔΙ.Κ κυρίου Παντελή Παντελίδη, που με τον παρατεταμένο ήχο της κόρνας, έδωσε το ελεύθερο στους αθλητές να εκκινήσουν.

Δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη περιγραφή, αφού ο πολύ μεγάλος αριθμός των αθλητών γέμισε το κανάλι και ΜΟΝΟ στα drones μπορούσαν να αποτυπώσουν την εκκίνηση και την διαδρομή από ψηλά. Οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία από επίπεδο ήταν αδύνατον να δείξει σε μία μόνο εικόνα τον αριθμό συμμετοχών.

Στην εκκίνηση έφυγε καθαρά πρώτος ο νικητής του 7ου Διάπλου της Διώρυγας 2017, Νίκος Συρίγος, που πετάχτηκε μπροστά σαν ελατήριο με το Naish Javelin 14’0”x22”, ακολουθούμενος από τους Φαίδων Δούκα, Αλέξανδρο Πράπα και Νίκο Κρικέλη. Μετά το πρώτο sprint και το ξεκαθάρισμα των πρώτων θέσεων ο Νίκος Συρίγος ξαναχτυπά πριν στα 1.000 πρώτα μέτρα, με ένα δεύτερο sprint μεγαλώνοντας τη διαφορά από τους υπόλοιπους και ξεκαθαρίζει την θέση του, μονοπωλώντας και απολαμβάνοντας έτσι την υπόλοιπη διαδρομή από την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό κερδίζοντας καθαρά τον αγώνα. Δεύτερος πέρασε την γραμμή τερματισμού ο Νίκος Κρικέλης, ενώ λίγα μόλις μέτρα πιο πίσω του στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Αλέξανδρος Πράπας με Infinity 14’0” και τέταρτος ο Φαίδων Δούκας με NSP Ninja 14’0”x23”.

Στις γυναίκες σε μια κούρσα τακτικής, η νικήτρια των τριών τελευταίων ετών Κωνσταντίνα Κονταρίνη με Naish Javelin 14’0”x24”, έκανε την επίθεση της τη σωστή στιγμή και ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς της με την Αυστριακή Linda Schwaiger με Starboard 14’0” για την πρώτη θέση overall γυναικών, ακολουθούμενη από την Dori Bathori με Naish Maliko 14’0”x24” στην τρίτη θέση και την Δήμητρα Τσώνη με NSP DC 14’0”x24” στην τέταρτη.

Οι ωραιότερες εικόνες στον τερματισμό ήταν τα χαρούμενα πρόσωπα όλων των αθλητών και αθλητριών που τερμάτισαν αυτή την μοναδική διαδρομή. Τα χαμόγελα επιτυχίας, αλλά και η ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των 6.343 μέτρων διαδρομής ήταν αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους. Τα χειροκροτήματα προς όλους τους αθλητές αλλά και ειδικά προς τα μικρά παιδιά που τερμάτιζαν, έδωσαν το πνεύμα, αλλά και το στίγμα, ότι αυτή η διοργάνωση είναι πολύ διαφορετική. Έχει μέσα της αθλητισμό, ιστορία, πολιτισμό, χαρά, ικανοποίηση.

Επιστροφή στα Ίσθμια με τα λεωφορεία της διοργάνωσης και ήρθε η ώρα για το γεύμα των αθλητών. Ο μπουφές ήταν πλούσιος και η pizza Fan, υποστηρικτής της διοργάνωσης, συμπλήρωσε με τις αγαπημένες γεύσεις τα πιάτα των συμμετεχόντων.

Στην άλλη πλευρά, στο ισόγειο του πύργου ελέγχου των Ισθμίων, εκεί που η επιτροπή της διοργάνωσης δούλευε για να βγάλει τα αποτελέσματα του 9ου Διάπλου όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επικρατούσε ένταση, ιδρώτας, πίεση, αγωνία, ενώ η προσοχή ήταν στο κόκκινο. Ο αριθμός 530 των συμμετοχών, ήταν μεν εκπληκτικός, αλλά οι δυσκολίες που δημιουργούσε τεράστιες. Έπρεπε να έχεις διευθετήσει σωστά όλες τις παραμέτρους όπως ονόματα, αριθμούς lycra, τύπους σκαφών, κατηγορίες ηλικίας, κατηγορίες σκαφών κλπ, κλπ για να μην δημιουργηθεί το πρόβλημα. Ο πρόεδρος της επιτροπής κύριος Ν. Νικολαΐδης, με εμπειρία σε αυτή την θέση από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο αγώνα, πάντα στην ίδια θέση, έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και τα πολυπόθητα αποτελέσματα ήταν μάλιστα έτοιμα 30 λεπτά νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού.

Ο χώρος των απονομών ετοιμάστηκε και η διαδικασία της τελετής απονομών ξεκίνησε. Πρωταγωνιστές οι νικητές των διάφορων κατηγοριών που βραβεύθηκαν ξεχωριστά, καταχειροκροτούμενοι από τους πολλούς θεατές. Βραβεύθηκαν επίσης ο μεγαλύτερος και μικρότερος σε ηλικία αθλητής, 79 και 7 ετών αντίστοιχα.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι που παρευρέθηκαν, παρακολούθησαν και έκαναν τις απονομές στον αγώνα έδωσαν στον 9ο Διάπλου της Διώρυγας Κορίνθου το κύρος μιας Διεθνών διαστάσεων αθλητικής εκδήλωσης.

Η παρουσία του Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κύριου Γκιώνη είναι ανελλιπής τα τελευταία χρόνια, κάτι που δείχνει ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται για τέτοιες αθλητικές προσπάθειες, που προάγουν την περιοχή.

Οι νικητές είναι:

14’0″ Ανδρών: 1ος Νίκος Συρίγος | 2ος Νίκος Κρικέλης | 3ος Αλέξανδρο Πράπας
14’0″ Master Ανδρών: 1ος Γιάννης Τούντας | 2ος Γιάννης Αβραμίδης | 3ος Γιάννης Τοψαχαλίδης
14’0″ Γυναικών: 1η Κωνσταντίνα Κονταρίνη | 2η Dori Bathori | 3η Δήμητρα Τσώνη
14’0″ Master Γυναικών: 1η Linda Schwaiger | 2η Κάτια Βλησίδη | 3η Χριστίνα Μπίσδρα
14’0″ Νέων: 1ος Δημήτρης Νικολαϊδης | 2ος Δημήτρης Δούκας | 3ος Πέτρος Κονταρίνης
12’6″ Ανδρών: 1ος Δημήτρης Σούκουλης | 2ος Μαρίνος Πυλαρινός | 3ος Σπύρος Τζίλιος
12’6″ Master Ανδρών: 1ος Φάνης Πολυχρονόπουλος | 2ος Σταύρος Παραστατίδης | 3ος Γρηγόρης Βόμβας
12’6″ Γυναικών: 1η Γιώτοα Τσιανέλη | 2η Ευανθία Μπέλλου | 3η Κυβέλη Αμπελά
12’6″ Master Γυναικών: 1η Πένυ Τσαούτου | 2η Anette Schneider | 3η Έφη Μπόμποτα
12’6″ Νέων: 1ος Νίκος Μαλεκάκης | 2ος Σιλβέστρος Βασιλείου | 3ος Σπύρος Γάτος
12’6″ Νεανίδων: 1η Ελίνα Νικολαϊδη | 2η Γεωργία Βασιλείου | 3η Μελίτα Γκαζίκα
SURF Ανδρών: 1ος Αργύρης Κλοτσώνης | 2ος Νίκος Αποστολάκης | 3ος Χάρης Σαρδής
SURF Master Ανδρών: 1ος Cudd Steve | 2ος Γιάννος Ζωγράφος | 3ος Στέφανος Γκάνος
FUN Γυναικών: 1η Inga Konti | 2η Χριστίνα Παγκουλάκη | 3η Ελένη Βάη
FUN Master Γυναικών: 1η Βίκυ Κολόκα | 2η Μαρία Παπαλέξη | 3η Κάρεν Γλυκη
12’6″ Παίδων: 1ος Ανδρέας Βούλγαρης | 2ος Νίκος Φαρσάρης | 3ος Moritz Schleicher
12’6″ Κορασίδων: 1η Emma Schleicher | 2η Κλειώ Πρασινάκη | 3η Μαρουλάκη Ζαμπέλα
Team: 1η Rennie/Swinsco | 2η Καλατζάκη/Τζανάκης/Μαλεκάκης/Μαλεκάκη/Φυτράκη | 3η Γεροκώστας/Γκιολιλέρ/Ελένης/Μοναστηριώτη/Μαμάη

Μεγαλύτερος Αθλητής: Παπαδόπουλος Σπύρο και Μικρότερος Αθλητής: Κοντοβασίλης Χρήστος