Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «Ντροπή για τον γίγαντα του πόλο Ολυμπιακό να μην έχει κολυμβητήριο»

Διαβάστε την αιχμηρή και αποκαλυπτική συνέντευξη του «Πειραιώτη και Ολυμπιακού» Δημήτρη Διαθεσόπουλου στο «ΦΩΣ».

Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «Ντροπή για τον γίγαντα του πόλο Ολυμπιακό να μην έχει κολυμβητήριο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, δίνει μια αιχμηρή και αποκαλυπτική συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Μιλάει για τον Ολυμπιακό, που δεν έχει σύγχρονο δικό του κολυμβητήριο, αλλά και για τις Eθνικές ομάδες. Αξίζει να τη διαβάσετε, να δείτε πώς «τα χώνει» και σε ποιους. Και έχει δίκιο!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/9/2018

Από πότε είστε στην ΚΟΕ;

Από το 1965. Πρόεδρος όμως είμαι από το 1984.

Υπάρχει άλλος μακροβιότερος;

Όχι. Ειμαι ο μακροβιότερος πρόεδρος ομοσπονδίας σε όλο τον πλανήτη σε όλα τα αθλήματα!

Πότε γίνονται οι επόμενες εκλογές;

Το 2020 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα ξαναβγείτε;

Δεν ξέρω αν θα ξαναβάλω υποψηφιότητα. Θα εκτιμηθούν κάποια πράγματα, προσωπικά και γενικά.

Πώς εξηγείται αυτή η επιτυχία της υδατοσφαίρισης που σαρώνει διεθνείς τίτλους σε συλλογικό επίπεδο και σε εθνικές ομάδες, σε όλες τις ηλικίες, σε άντρες και σε γυναίκες;

Όταν ανέλαβα πρόεδρος της ΚΟΕ το 1984 η υδατοσφαίριση ήταν στη Β' κατηγορία της Ευρώπης. Οι άνδρες και οι νέοι είχαν έρθει προτελευταίοι στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και δεν υπήρχε καν γυναικείο πόλο εδώ πέρα. Εγώ το ξεκίνησα το 1988. Τι παρέλαβα λοιπόν και τι υπάρχει σήμερα...

Πού οφείλεται η επιτυχία; Σωστός προγραμματισμός με σωστή εκτίμηση του διεθνούς περιβάλλοντος στο άθλημα. Διασυνδέσεις στις διεθνείς ομοσπονδίες. Καλές επιλογές προσώπων που δούλεψαν για το πόλο τόσα χρόνια. Επίσης, καλή δουλειά που γίνεται στα σωματεία διότι η παραγωγική διαδικασία ξεκινάει από τα σωματεία. Αμέριστη συμπαράσταση από την ομοσπονδία και μεγάλη αγάπη στο άθλημα από τη μικρή οικογένεια της υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Ο Ολυμπιακός πόσο μεγάλο ρόλο έχει παίξει στην άνοδο του αθλήματος τα τελευταία χρόνια; Είστε Ολυμπιακός.

Είμαι Πειραιώτης και Ολυμπιακός, αλλά μέχρι να περάσω την πόρτα του γραφείου μου στην ομοσπονδία. Το έχω αποδείξει αυτό τόσα χρόνια. Όταν περνάω την πόρτα της ομοσπονδίας, δεν έχω ούτε χρώματα, ούτε ταμπέλες.

Ούτε πολιτικά;

Όχι, τα πολιτικά ποτέ δεν με επηρέασαν. Ως άνθρωπος έχω και εγώ τις προσωπικές μου πεποιθήσεις, αλλά έξω από την υδατοσφαίριση. Για αυτό και εκλέγομαι με ποσοστά από 90% ως και 98%.

Για τον Ολυμπιακό δεν μου είπατε.

Ο Ολυμπιακός από παλιά μαζί με τον Εθνικό -και πλέον τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός κυριαρχεί- είναι ο βασικός πυλώνας της υδατοσφαίρισης! Σε άντρες και γυναίκες. Στις μικρές ηλικίες γίνεται καλή δουλειά και από άλλους συλλόγους πάντως, όπως η Βουλιαγμένη, το Παλαιό Φάληρο, η Γλυφάδα.

Η ντροπή, η... Θήβα και ο βούρκος στο Ζάππειο!

Πάμε τώρα να πούμε για το καυτό θέμα του κολυμβητηρίου. Πρόβλημα για τον Ολυμπιακό, πρόβλημα για τις Εθνικές. Θέλω όμως αλήθειες. Όχι πάλι χάδια. Το ΦΩΣ το βλέπουν σοβαροί άνθρωποι στην αθλητική και πολιτική πιάτσα.

Ρώτα ό,τι θες.

Επιτρέπεται ολόκληρος Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης σε άντρες και γυναίκες να έχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη πισίνας;

Αυτό είναι το πάγιο παράπονό μας, η πάγια απαίτησή μας, το πάγιο αίτημα. Είναι ντροπή για τον Πειραιά να μην έχει ένα σύγχρονο κολυμβητήριο! Διότι και αυτό το ένα που έχει ειναι υποβαθμισμένο. Κανονικά ο Πειραιάς με Ολυμπιακό και Εθνικό θα έπρεπε να έχει δύο και τρία κολυμβητήρια! Τουλάχιστον ένα που να είναι σύγχρονο, με ιατρεία, με γυμναστήρια, με γραφεία, δεν είναι μόνο το νερό της πισίνας. Το «Καπαγέροφ», δηλαδή το Παπαστράτειο δεν αρμόζει στον Πειραιά που είναι γίγαντας στο πόλο και στην κολύμβηση.

Έχετε μιλήσει με τον υπουργό αθλητισμού για αυτό το θέμα; Έχει μεγάλο πρόβλημα και η Εθνική σε όλα τα κλιμάκια.

Με όλους τους υπουργούς τα τελευταία χρόνια μιλάω. Και όλο λένε ευχολόγια! Τελευταία συνομιλία είχα με τον κ. Βασιλειάδη πριν 15 μέρες για αυτό το θέμα μετά την κατάκτηση του Παγκόσμιου από τους εφήβους.

Τι είπε;

Υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποκτήσει το πόλο το δικό του σπίτι. Το κορυφαίο άθλημα στην Ελλάδα βάση επιτυχιών.

Με τον Μώραλη έχετε μιλήσει; Ο προπονητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ανδρών ο Βλάχος, μου έχει δηλώσει ότι δεν κοστίζει πολύ η κατασκευή της πισίνας, το οικόπεδο είναι το θέμα.

Ε δεν υπάρχει ένα οικόπεδο σε ολόκληρο τον Πειραιά; Εάν ο δήμος δεν μπορεί να βρει ένα οικόπεδο 3 στρέμματα, με τόσους χώρους που διαθέτει, τι να πω. Δεν ξέρω, πιθανώς να μην μπορεί, αλλά δεν θέλω να το πιστέψω. Πιστευω οτι πρέπει η δημοτική αρχή Πειραιά να πατήσει πόδι στην Πολιτεία! Έχει δύναμη. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν είναι.

Διάβασα ότι ο Συναδινός είπε να δοθεί στις Εθνικές ομάδες το κολυμβητήριο στο Ολυμπιακό χωριό.

Ναι, είπε ότι θα εντάξει στον Άγιο Κοσμά το πρώην προπονητήριο στους Θρακομακεδόνες, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις Εθνικές ομάδες. Στο Ολυμπιακό χωριό. Το οποίο τώρα δεν είναι Ολυμπιακό Χωριό...

Τι είναι;

Πόλη που κατοικείται!

Πώς το βλέπετε;

Είναι μία πρόταση.

Καλή πρόταση;

Σοβαρή πρόταση, αλλά έχει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Τι πρόβλημα;

Είναι πολύ μακριά για εμάς!

Ε, πείτε τα.

Υπάρχουν εκτάσεις και στη... Θήβα! Να πάμε να κάνουμε εκεί το σπίτι της Εθνικής;

Α, τώρα τα λέτε ωραία.

Εμάς στην υδατοσφαίριση η ακτίνα δράσης είναι το παραλιακό μέτωπο. Από Πειραιά ως Βουλιαγμένη. Πειραιάς, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, εκεί είναι τα σωματεία μας και εκεί κοντά μένουν οι αθλητές μας. Μιλάμε για εθνικές ομάδες σε όλα τα κλιμάκια, μιλάμε και για νέα παιδιά που ήδη αγκομαχάνε οι γονείς τους, δεν μπορούν οι αθλητές και οι αθλήτριες -είτε είναι μεγάλοι στην ηλικία είτε είναι μικροί και δεν οδηγάνε- να πηγαίνουν για διπλές προπονήσεις στους Θρακομακεδόνες, 4 μεγάλες μετακινήσεις κάθε μέρα να πάνε και να έρθουν! Είναι σκότωμα!

Πείτε κι άλλα.

Και δεν είναι μόνο η κούραση και το χάσιμο χρόνου, είναι και τα έξοδα. Μιλάμε για χιλιάδες μετακινήσεις. Αν θες 30 χιλιόμετρα να πας και 30 χιλιόμετρα να γυρίσεις το πρωί, και άλλα 30 χιλιόμετρα να πας και 30 χιλιόμετρα να γυρίσεις το βράδυ, εδώ μιλάμε για μια συνολική διαδρομή 120 χιλιόμετρα τη μέρα! Έχουμε 24 εθνικές ομάδες! Σε 6 αθλήματα! Εκ των οποίων τα 5 είναι Ολυμπιακά.

Τι προτείνετε εσείς;

Ο φυσικός χώρος, ο ιστορικός χώρος, ο ιδανικότερος χώρος είναι το Ζάππειο Ολυμπιακό κολυμβητήριο το οποίο ρημάζει! Το άφησαν να γίνει ένας βούρκος, ένα ρημαδιό! Το άφησαν να είναι ένα μαύρο χάλι που περνάς και το βλέπεις και σε πιάνει η ψυχή σου. Εκεί πρέπει να είναι το κολυμβητήριο των εθνικών ομάδων όπως ήταν παλιά επί σειρά ετών. Εκεί γεννήθηκε η κολύμβηση και το πόλο στην Ελλάδα.

Και γιατί δεν γίνεται το πρέπον;

Μου είπε ο κ. Υπουργός ότι το έχει σκεφτεί αλλά βρήκε αντίσταση από τους ανθρώπους της Ολυμπιακής Επιτροπής. Αν δεν μπορεί να βρει λύση η ΕΟΕ με την κυβέρνηση, εξανίσταμαι! Και με λυπεί ακόμα πιο πολύ διότι ο πρόεδρος της ΕΟΕ ο Σπύρος Καπράλος κολυμπούσε ο ίδιος εκεί, ήταν αθλητής ο ίδιος εκεί, έπαιζε ο ίδιος πόλο εκεί, ξέρει ότι εκεί ήταν το σπίτι των εθνικών ομάδων, το ζούσε. Να σκύψουμε το κεφάλι όλοι να βάλουμε πλάτη για να πάνε εκεί οι εθνικές ομάδες. Για το Ζάππειο μιλάμε, για το κέντρο της Αθήνας. Όχι για τους Θρακομακεδόνες...

Πόσα λεφτά παίρνει επιχορήγηση η Ομοσπονδία σας από το κράτος;

Δύο μηδέν ογδόντα τρία. (σ.σ. Έτσι μου το είπε).

Τι είναι αυτό;

2 εκ. ευρώ και 83 χιλιάδες. Για 6 αθλήματα φίλε μου και 24 εθνικές ομάδες. Για πάμπολλες μετακινήσεις στο εξωτερικό με παγκόσμια πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά, μεσογειακά, για ξενοδοχεία, εισιτήρια, προπονητές, προσωπικό. Ψίχουλα!

Πόσα παίρνατε στο παρελθόν ως επιχορήγηση; Ποιο ήταν το μάξιμουμ;

Τετραπλάσια σχεδόν από ότι τώρα! Είχαμε φτάσει και 7,5 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την Ολυμπιακή προετοιμασία που τώρα την έχουν κόψει και αυτή. Το κράτος δίνει ψίχουλα στον αθλητισμό γενικώς. 0,25% του προυπολογισμού. Κακώς, διότι ο αθλητισμός πέρα από ανεκτίμητο κοινωνικό αγαθό, είναι μαζί με την Παιδεία οι μοναδικοί πυλώνες για τα νέα παιδιά. Και επίσης ο αθλητισμός τα λεφτά που δίνει η Πολιτεία, τα γυρνάει πίσω στην κοινωνία.