Εντυπωσιακός και φέτος ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης στο Αρκαλοχώρι! (pics)

Ρεκόρ διαδρομής και συμμετοχών σημείωσε και φέτος ο πασίγνωστος πλέον Ημιμαραθώνιος της Κρήτης, που έγινε για 5η συνεχόμενη χρονιά στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Εντυπωσιακός και φέτος ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης στο Αρκαλοχώρι! (pics)

Περίπου 4.500 δρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από 41 χώρες του εξωτερικού αγωνίστηκαν είτε στον μεγάλο αγώνα των 21,1 χλμ, είτε σε εκείνους των 5 και 10 χλμ.

Συνολικά 1.500 αθλητές ταξίδεψαν στην Κρήτη αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αγωνιστούν σε αυτόν τον αγώνα που έχει πλέον καθιερωθεί στο δρομικό καλεντάρι και οργανωτικά θεωρείται από τα καλύτερα, αρτιότερα και πιο πλήρη δρομικά events της χώρας.

Νικητής του ημιμαραθωνίου και μάλιστα με ρεκόρ διαδρομής αναδείχθηκε ένας πολύ δυνατός αθλητής από το Βέλγιο. Ο Amauri Paquet με επίδοση 1:09:54 έκοψε πρώτος την κορδέλα του τερματισμού στο δημοτικό θέατρο Αρκαλοχωρίου συντρίβοντας το ρεκόρ που είχε πετύχει στον περσινό αγώνα ο Αυστραλός Douglas Hamerlok με 1:11:47!

Αθλητής από το Βέλγιο τερμάτισε και στη δεύτερη θέση, ο Dennis Laerte με χρόνο 1:10:09 ενώ το βάθρο είχε και ελληνικό χρώμα καθώς στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Γιώργος Μίνος με επίδοση 1:11:12.

Το γεγονός ότι τέταρτος τερμάτισε ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας ορεινού τρεξίματος και πρωταθλητής μαραθωνοδρόμος Δημήτρης Θεοδωρακάκος και πέμπτος ο κατ’επανάληψη Πανελληνιονίκης Μαραθωνοδρόμος Χριστόφορος Μερούσης καταδεικνύει το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των αθλητών που αγωνιστήκαν.

Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Severine Hamel από τη Γαλλία με χρόνο 1:23:50, με δεύτερη την Αίμιλη Πρωτογεράκη με επίδοση 1:34:04 και τρίτη τη Μαριάννα Τρούλη με 1:35:45.

Στα 10 χλμ κέρδισε ο Μανώλης Βαρδάκης με 34:33 με δεύτερο και τρίτο τους Σταύρο Ζαγκανά (34:53) και Αντώνη Κωστάκη (36:04) ενώ στις γυναίκες κέρδισε η Olga Banakh από την Ουκρανία με 45:43 και ανέβηκαν επίσης στο βάθρο η Παναγιώτα Τόκα (46:14) και Δήμητρα Ευγενικού (50:33).

Το ρεκόρ διαδρομής κατέρριψε στον αγώνα των 5 χλμ η Ζωή Ανδρικοπούλου που τερμάτισε πρώτη με επίδοση 18:36 με δεύτερη τη Γιωργία Μαριδάκη (20:11) και τρίτη την Καλλιόπη Στεφανουδάκη (21:35). Στους άντρες αντίστοιχα ανέβηκαν στο βάθρο οι Σταύρος Ζαγκανάς (17:27), Κώστας Δρόσος (17:33) και Αδάμ Τζιράκης (18:03).

Το κλίμα όλη την ημέρα στο Αρκαλοχώρι των περίπου 6.000 μονίμων κατοίκων και στα γύρω χωριά από όπου περνάει η διαδρομή του ημιμαραθωνίου ήταν εορταστικό! Το δημοτικό θέατρο όπου δόθηκαν οι εκκινήσεις και τερμάτισαν οι αθλητές, ήταν επίσης ασφυκτικά γεμάτο καθώς πέρα από τους αγωνιζόμενους και τους συνοδούς τους, θεατές κάθε ηλικίας βρέθηκαν εκεί και μοίρασαν χειροκροτήματα και χαμόγελα.

Κορυφαία στιγμή της ημέρας ήταν ο τερματισμός των τυφλών δρομέων και η βράβευσή τους! Ήταν συγκλονιστική η στιγμή που ο 11χρονος Γιάννης Σαμαράς τερμάτισε με το φίλο του Γιάννη Νερολαδάκη ενώ κατά τη βράβευσή τους όλο το θέατρο αποθέωσε τα δυο παιδιά με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα!

Αντίστοιχα συγκινητικό ήταν το κλίμα κατά τους τερματισμούς και τις βραβεύσεις του πρωταθλητή τυφλού μαραθωνοδρόμου Στέργιου Σιούτη και του πρωταθλητή τυφλού τριαθλητή Χρήστου Κορομηλά.

Τον αγώνα κόσμησε η παρουσία του μεγάλου διεθνή καλαθοσφαιριστή Θοδωρή Παπαλουκά ο οποίος αγωνίστηκε στα 5χλμ., όπως και της Πρωταθλήτριας του Μαραθωνίου Δρόμου Μαρίας Πολύζου.

Μπορεί η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος να μην ήταν εφικτό φέτος να είναι παρούσα στο Αρκαλοχώρι με φυσική παρουσία εξαιτίας της περιπέτειας υγείας που περνάει αυτή την περίοδο, ωστόσο οι διοργανωτές φρόντισαν ώστε η Μαρία να είναι εκεί! Στις διασταυρώσεις της διαδρομής τοποθετήθηκαν πόστερ σε φυσικό μέγεθος της σπουδαίας Ελληνίδας πρωταθλήτριας η οποία έδειχνε το δρόμο στους δρομείς!

Εννοείται ότι και φέτος μετά το τέλος των αγώνων στήθηκε κανονικό κρητικό γλέντι με κρητικούς χορούς και με όλα τα υπέροχα εδέσματα του νησιού! Το ραντεβού ανανεώθηκε για την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2020.