Σπύρος Σαραντίτης στο «ΦΩΣ»: «Δεν φοβόμαστε κανέναν!»

Αποκαλυπτικός στο «ΦΩΣ» ο πρώτος πλέον προπονητής του Ολυμπιακού στο βόλεϊ, Σπύρος Σαραντίτης, που ήταν όλα τα χρόνια βοηθός του σπουδαίου Κοβάτσεβιτς!

Σπύρος Σαραντίτης στο «ΦΩΣ»: «Δεν φοβόμαστε κανέναν!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι πολύ καλό παλικάρι, το λένε όλοι στον Ολυμπιακό. Και το ατού του είναι ότι θήτευσε ως βοηθός του Κοβάτσεβιτς όλα τα χρόνια του σπουδαίου προπονητή στον Ολυμπιακό. Μακάρι να έχει την πορεία που είχε ο Ιτούδης, ο οποίος θήτευσε δίπλα στον Ομπράντοβιτς και μετά έφτασε ψηλά. Ο Σπύρος Σαραντίτης είναι ο νέος προπονητής της ομάδας βόλεϊ που αγαπήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, μας έκανε να ανησυχήσουμε ότι θα διαλυθεί αυτό το καλοκαίρι, αλλά τελικά θα ξαναπάρει το πρωτάθλημα! Αυτή είναι η εκτίμηση των ειδικών.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/6/2020

Θέλω να μιλήσουμε απλά, για να σε γνωρίσει ο κόσμος. Κατ’ αρχάς, έχεις άγχος για την ευθύνη που αναλαμβάνεις;

Ωραία ερώτηση. Την έχω κάνει και εγώ στον εαυτό μου. Άγχος δεν έχω. Επίγνωση έχω όμως σκεπτόμενος τι άθλοι έγιναν από αυτήν την ομάδα τα τελευταία χρόνια, με σερί τίτλους, νταμπλ, ευρωπαϊκή κούπα. Ο στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια σε όλο αυτό το έργο. Έχω εποικοδομητικό άγχος.

Πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 49.

Πες μου το βιογραφικό σου.

Πέντε χρόνια δίπλα σε αυτόν τον πολύ μεγάλο προπονητή, τον Μπάνε όπως τον λέμε οι φίλοι του, τα πιο ωραία μου βολεϊμπολικά χρόνια.

Είσαι πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό.

Είμαι από το 1987 στον Ολυμπιακό! Έφυγα από την επαρχία, από τη Νεάπολη Λακωνίας, μαθητής Β’ Λυκείου, και ήρθα στον Πειραιά, με έστειλε ένας συντοπίτης μου στον Ολυμπιακό, σε ανθρώπους που ήξερε. Όντως πήγα στη Λέσχη στο Πασαλιμάνι και μπήκα στην ομάδα των εφήβων του Ολυμπιακού. Με στόχο να φτάσω στην αντρική ομάδα. Τη μεγάλη ομάδα τότε που σάρωνε τους τίτλους και είχε παίξει και ευρωπαϊκό τελικό με τη Ραβένα στο ΣΕΦ, ήμουν μέσα σε εκείνο το ματς, τρομερός τελικός!

Μετά τι έγινε με εσένα;

Όλα μου τα χρόνια στον Ολυμπιακό! Από τους εφήβους πήγα στην αντρική ομάδα να κάνω προπονήσεις μαζί τους, αλλά ήταν τρομερό ρόστερ με παικταράδες τότε. Μπαίνω στη Γυμναστική Ακαδημία με τη βοήθεια του Ολυμπιακού, επειδή πήρα συμμετοχές με τους άντρες - σε όλα με έχει βοηθήσει στη ζωή μου ο Ολυμπιακός, του χρωστάω. Και άρχισα να προπονώ κάποια τμήματα του Ολυμπιακού πριν τελειώσω τα ΤΕΦΑΑ, τους παμπαίδες, τους παίδες, τους εφήβους.

Μόνον αγόρια;

Για πολλά χρόνια ναι. Κάποια στιγμή ανέλαβα τις κορασίδες και τις νεάνιδες του Ολυμπιακού, αλλά πρέπει να σου πω κάτι. Και πριν από τα 5 χρόνια με τον Κοβάτσεβιτς που ήμουν βοηθός του και παίρναμε τους τίτλους, και πριν από τον Κοβάτσεβιτς, πάλι έζησα νταμπλ τόσο ως βοηθός του Καλμαζίδη όσο και ως βοηθός του Νικολάκη! Είμαι ο... ασίσταντ κόουτς των νταμπλ! (γελάει).

Τι έμαθες από τον Κοβάτσεβιτς;

Μπορώ να σου μιλάω ώρες για τον Μπάνε. Τεράστιος προπονητής. Ίσως ο καλύτερος που πέρασε από την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον ασίσταντ κόουτς της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Σερβίας. Είναι δάσκαλος. Έμαθα πάρα πολλά. Και πέρα από την προπονητική στο σύγχρονο βόλεϊ, με δίδαξε με τον χαρακτήρα του. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος! Ταπεινός, ποτέ δεν είπε κακή κουβέντα πίσω από την πλάτη κανενός, είτε για κοπέλα αθλήτρια είτε για παράγοντες. Καταλαβαίνεις ότι ο πρώτος προπονητής με τον δεύτερο μιλάνε, αυτός δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα για κανέναν. Παρότι ήταν πιεστικός στην προπόνηση.

Τον αγαπούσαν οι αθλήτριες, πράγματι, μου το έχουν πει όλες κατά καιρούς.

Και μετριόφρων, στην αρχή τον σπρώχναμε για να βγει μια φωτογραφία στους τίτλους.

Κάνα κουσούρι δεν είχε;

Είχε ένα. Μας ωθούσε για το γούρι να καπνίζουμε πριν από το ματς, και μάλιστα να καπνίζουμε ακόμα και στη Σιβηρία έξω από το γήπεδο με μείον 17 βαθμούς! (γελάει).

Ποιος σου το ανακοίνωσε από τον Ολυμπιακό ότι αναλαμβάνεις πρώτος;

Ο Νίκος Κατσιούρας το συζήτησε με τον πρόεδρο Μιχάλη Κουντούρη και μου το είπε ο Νίκος, ο οποίος αντικειμενικά είναι από τους κορυφαίους τιμ μάνατζερ στην Ευρώπη. Είπα «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ολυμπιακός από μικρός;

Ναι, από μικρός.

Σε ποιον ποδοσφαιριστή είχες αδυναμία;

Θα σου φανεί παράξενο, όλοι λένε Τζιοβάνι, Αναστόπουλο, εγώ είχα σε μεγάλη εκτίμηση τον Σίνισα Γκόγκιτς. Για το πώς τον είχαν στην αρχή, τι έλεγαν για εκείνον και πώς τα ανέτρεψε όλα και αγαπήθηκε πολύ.

Ανησύχησες ότι θα διαλυθεί το τμήμα;

Από τη στιγμή που οι παίκτριες οι οποίες έφυγαν δεν πήγαν σε αντίπαλη ελληνική ομάδα, δεν ανησύχησα. Ήθελαν το εξωτερικό. Αν πήγαιναν σε αντίπαλό μας εδώ, θα ήταν μεγάλο πρόβλημα.

Ήταν πολύ σημαντικό που έμειναν οι άλλες;

Τεράστιο κεφάλαιο. Η Χίπε είναι παικτάρα, την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Η Χριστοδούλου, η Γιώτα και η Κονόμι είναι η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε ο Ολυμπιακός των επιτυχιών. Και οι 4 που έμειναν είναι πολύ μεγάλες αθλήτριες. Και προσωπικότητες. Είναι ο Ολυμπιακός αυτές οι παίκτριες. Όχι ότι δεν ήταν καλές παίκτριες η Ζακχαίου και η Λαμπρούση, αλλά καταλαβαίνεις πώς το λέω.

Θα πάρει πάλι τους τίτλους η ομάδα;

Άκουσέ με: η ομάδα θα είναι πάλι πολύ καλή. Δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ανυπομονώ να αρχίσουμε.

Θα σε ρωτήσω κάτι οφ δε ρέκορντ πρώτα. Στις κεντρικές είσαι καλυμμένος;

100%! Και γράψε το ον δε ρέκορντ. Έχουμε τη Γιώτα, πήραμε την Κελεσίδη από τον Παναθηναϊκό και την Αργυρίου από τη Νάξο που έκανε καλό πρωτάθλημα.

Πες μου για την Κελεσίδη.

1,91 ύψος. Πολύ καλή ηλικία, νέα. Δύναμη. Έχει περιθώρια μεγάλης εξέλιξης.

Η Γιώτα θα επανέλθει όπως ήταν;

Θα είναι η καλύτερη Γιώτα που έχουμε δει!

Αυτά θέλω, μου αρέσει η συνέντευξη. Ο ΠΑΟΚ πήγε να πάρει τη Χριστοδούλου και τη Γιώτα;

Ναι, είναι αλήθεια αυτό.

Έμειναν με περισσότερα στον Ολυμπιακό απ’ ό,τι έδινε ο ΠΑΟΚ;

Έμειναν με λιγότερα στον Ολυμπιακό! Όχι μόνο απ’ ό,τι έδινε ο ΠΑΟΚ, αλλά και από προτάσεις στο εξωτερικό. Και τις τιμάει αυτό.

Γι’ αυτό θα τις αγαπάει πάντα ο κόσμος.

Είμαι 7 χρόνια με τα κορίτσια και ξέρω πώς σκέφτονται. Όταν λέμε ότι το ατού αυτής της ομάδας είναι ότι αισθάνονται οικογένεια τον Ολυμπιακό, είναι πραγματικότητα.

Πες μου τι θα γίνει με τις δύο ξένες. Σε ποιες θέσεις ψάχνετε;

Θέλουμε μια Ελληνίδα επιπλέον διαγώνια και δύο ξένες ακραίες. Θα είναι αξιόλογες.

Το μπάτζετ πόσο κάτω θα πέσει;

Θα είναι πιο χαμηλό. Αλλά δεν με ενδιαφέρει. Δεν ψάχνω δικαιολογίες. Η ομάδα θα είναι πολύ καλή. Δεν φοβόμαστε κανέναν.