counter

Αλέξης Γεωργούλης: Το θέατρο, η Ευρωβουλή και η προσωπική του ζωή! Αποκλειστικά στο FTHIS.GR

Αλέξης Γεωργούλης: Το θέατρο, η Ευρωβουλή και η προσωπική του ζωή! Αποκλειστικά στο FTHIS.GR
Αλέξης Γεωργούλης: Το θέατρο, η Ευρωβουλή και η προσωπική του ζωή! Αποκλειστικά στο FTHIS.GR

Μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις της ζωής του περνάει αυτή την περίοδο, ο Αλέξης Γεωργούλης.

Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστούσε στην πολυσυζητημένη παράσταση "Ζητείται Ψεύτης" στο θέατρο Παλλάς, αλλά ολοκλήρωσε και τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στην κριτική επιτροπή του Your Face Sounds Familiar.

Ωστόσο, ο ίδιος βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που θα δώσουν την δίκη τους μάχη στις εκλογές καθώς είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Σε ένα διάλειμμα από το φορτωμένο του επαγγελματικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Γεωργούλης μίλησε αποκλειστικά στο FTHIS.GR για τα επαγγελματικά του βήματα, την απόφαση του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του ζωή.

-Επιστροφή στο θέατρο μετά από αρκετά χρόνια απουσίας, με την παράσταση “Ζητείται Ψεύτης” στο Παλλάς. Πως ήταν η εμπειρία αυτή;

Ήταν μια ευτυχής συγκυρία. Κάποια στιγμή η μάνατζέρ μου στην Αμερική αποσύρθηκε και από εκεί που ήταν να πάω για τρείς μήνες στο Λος Άντζελες, πήγα για μια εβδομάδα μόνο. Ήρθε πολύ γρήγορα όμως η πρόταση για το θέατρο και για το Your Face Sounds Familiar.

-Είπες κατευθείαν το "ναι" σε αυτές τις προτάσεις;

Οι φίλοι μου με έπεισαν να πάρω την απόφαση και να πω το "ναι" άμεσα. Γιατί έπαιζε και το σήριαλ "The Durrells" και προσπαθούσα να δω αν θα έπρεπε να συνεχίσω να είμαι στο εξωτερικό. Γιατί καλό θα ήταν να κάτσω έξω. Πάνω στη συζήτηση όμως οι φίλοι μου με έπεισαν να δεχτώ.

-Άρα καταλαβαίνω ότι εμπιστεύεσαι πολύ την άποψη των αγαπημένων σου ανθρώπων.

Δεν έχει να κάνει ότι τους εμπιστεύομαι, έχει να κάνει το πόσο πολύ με επηρεάζουν χωρίς να το καταλαβαίνω. Μου λένε την γνώμη τους, η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι τεκμηριωμένη. Είναι απλώς αυτό που αισθάνονται. Αυτό που εμπιστεύομαι εγώ μετά, είναι το συναίσθημα που δημιουργείται ύστερα από τις συζητήσεις που κάνουμε.

-Η συνεργασία σου με όλους τους συντελεστές της παράστασης, πως ήταν; Τι κλίμα επικρατούσε;

Στην αρχή όταν πήγα, δεν ήξερα κανέναν και έμπαινα σε έναν άγνωστο χώρο. Μόνο με την Ναταλία Δραγούμη είχαμε βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια. Όταν κάναμε τις πρώτες αναγνώσεις στην πρόβα, γίναμε πολύ φίλοι, δέσαμε και περνάγαμε πολύ όμορφα. Αυτό είναι το ζητούμενο στις πρόβες αλλά και στην ώρα της παράστασης. Να έχεις καλή ψυχολογία όταν ερμηνεύεις.

-Είχατε πάρει και παράταση παραστάσεων μέχρι 19 Μαΐου!

Και εκεί ήταν ανάμεικτα τα συναισθήματα όσον αφορά την παράταση γιατί είχα κλείσει μια άλλη δουλειά, σε μια βρετανική σειρά και λόγω των δεν μπόρεσα να την κάνω. Έκλαψα αλλά τι να κάνω, έκατσα! (γέλια)

-Το μετανιώνεις που έχασες αυτή την ευκαιρία για την παράσταση; 

Ξέρεις είναι αυτό που λένε "Ότι εμπόδιο, είναι για καλό", κάποιος λόγος θα υπήρχε για να με κρατήσει περισσότερο στην Ελλάδα. Την παράσταση την διασκέδαζα και δεν είναι ότι έκατσα και έκανα κάτι που δεν μου άρεσε, οπότε το ένα μετριάζει το άλλο.

Έχεις σκεφτεί να επιστρέψεις στο εξωτερικό και να ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου;

Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να ρίξω μαύρη πέτρα στην Ελλάδα, απλά έχω σκεφτεί πως τα φτερά της Ελλάδας μπορεί να ανοίξουν ακόμη περισσότερο και να αγκαλιάσουν τον κόσμο.

-Άρα συνεχίζεις κανονικά τις δραστηριότητες και όλα όσα έκανες στο εξωτερικό.

Συνεχίζω! Δεν είναι ότι επιστρέφω, γιατί δεν έχω αφήσει ποτέ την Ελλάδα στο δικό μου το μυαλό. Απλώς διευρύνω τα όριά μου. 

-Σου έλειψε καθόλου το θέατρο; Πόσα χρόνια είναι που απουσίαζες από αυτό;

Μου είχε λείψει πάρα πολύ και είχα πέντε χρόνια να κάνω θέατρο. Πάντα το σκεφτόμουν και προσπαθούσα να βρω χρόνο για να κάνω κάποια δουλειά. Έστω για ένα μήνα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, δεν είχε βρεθεί αυτό και τώρα ήρθε η ευκαιρία με το "Ζητείται Ψεύτης".

-Εκτός από τις θεατρικές σου υποχρεώσεις, ήσουν και στην κριτική επιτροπή του Your Face Sounds Familiar, πως ήταν αυτή η εμπειρία; 

Πέρασα πολύ όμορφα και εκεί και το ωραίο ήταν ότι αυτό το οφείλω 100% στους φίλους μου. Το Your Face Sounds Familiar, δεν το είχα δει ποτέ γιατί ήμουν όλο τον καιρό έξω. Όταν μου είπαν να πάω στην εκπομπή, σκέφτηκα ότι είναι από τους διαγωνισμούς με τα ταλέντα και έλεγα ότι θέλει να έχεις άλλου είδους γνώση για να είσαι καλός σε κάτι τέτοιο. Συζητώντας με τους φίλους μου, μου έλεγαν "Ρε συ είναι πολύ καλή παραγωγή, πολύ διασκεδαστικό, να πας να το κάνεις, σίγουρα θα σου αρέσει". Μετά κατάλαβα ότι μου το έλεγαν για να κάτσω παραπάνω στην Αθήνα. Ωστόσο, πήγα στον ΑΝΤ1 και είδα το κλίμα, και κατάλαβα ότι είναι ωραία η ενέργεια που έχουν. Υπήρχε ωραίο δέσιμο στην ομάδα και με έκανε να νιώσω πιο οικεία, με αποτέλεσμα να πω το ναι και αφού το είπα, είπα ότι έκανα πολύ καλά.

-Θα τολμούσες να διαγωνιστείς εσύ σαν παίκτης;

Είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνουν τα παιδιά και το θαυμάζω όσο τίποτα άλλο. Έχουν μόνο τέσσερις μέρες να κάνουν αυτό το act. Το καταφέρνουν τόσο καλά και είναι τόσο ταλαντούχοι. Κάθε φορά που σκέφτομαι ότι μπορεί να κάνω κάτι τέτοιο νιώθω σαν να έχω να ανέβω ένα τεράστιο βουνό.

-Στο ενδεχόμενο να είσαι στην τηλεόραση με ρόλο παρουσιαστή το έχεις σκεφτεί;

Θα με ενδιέφερε μόνο αν το κάναμε μαζί με την Μαρία Μπεκατώρου γιατί είναι αυθεντική. Είναι υπέροχος άνθρωπος, αληθινός. Την συμπάθησα πάρα πολύ.

-Είσαι και στην ξένη σειρά "The Durrells", πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Πριν από πεντέμισι χρόνια ήρθα στην Ελλάδα από την Αμερική για δυο χρόνια, για οικογενειακούς λόγους. Μετά είπα να πάω να δω τι γίνεται στο Λονδίνο, όπως το σκέφτηκα και για την Αμερική. Όταν πήγα ήταν αναπάντεχο αυτό που συνέβη γιατί μέσα σε δυο εβδομάδες βρήκα ατζέντη και μέσα σε ένα μήνα έκλεισα το Durrells. Απίστευτη συγκυρία. Από ανθρώπους που ξέρουν, είναι σαν να κερδίζεις το Λόττο.

-Ο ρόλος σου στη σειρά ποιος είναι;

Εγώ είμαι ο Σπύρος, ο Αμερικάνος. Είναι αληθινή ιστορία. Είναι μια οικογένεια από την Αγγλία που όταν πεθαίνει ο πατέρας αποφασίζουν να πάνε να μείνουν στην Κέρκυρα. Είναι τέσσερα παιδιά, οι δυο έγιναν συγγραφείς και ο ένας έγραψε κάποια απομνημονεύματα, μια τριλογία που λέγεται My Family and Other Animals και περιγράφει την κοινωνία της Κέρκυρας το 1935.

Ο Σπύρος είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος της οικογένειας και της κοινωνίας της Κέρκυρας. Ένας τύπος φωνακλάς, έντονος και με έναν τρόπο καλύπτει το κενό που έχει αφήσει η απώλεια του πατέρα. Έτσι έρχεται πολύ κοντά στην οικογένεια, αν και έχει δημιουργήσει ήδη τη δική του, πράγμα που μπαίνει μεγάλο εμπόδιο στην σχέση που αναπτύχθηκε με την γυναίκα - μητέρα της οικογένειας που υποδύεται η Keeley Hawes. Εκεί αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους και ξαφνικά έρχεται στην επιφάνεια η σχέση.

-Μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε να διεκδικείς και την ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Τι θα απαντούσες σε αυτούς που θα έλεγαν "Και ο Γεωργούλης υποψήφιος;" Όπως λένε για κάθε καλλιτέχνη που ασχολείται με την πολιτική;

Ο πολίτης πρέπει να ασχολείται με την πολιτική. Δεν είναι ότι επειδή είναι κάποιος καλλιτέχνης πρέπει να ασχοληθεί μόνο με το θέατρο. Νομίζω όλοι οι πολίτες πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική και να έχουν την δυνατότητα να αφουγκραστούν μεγάλη μερίδα του κόσμου. Κάπως έτσι ένιωσα και εγώ μέσα μου, αυτή την εποχή και κάπως έτσι είχα νιώσει και στις προηγούμενες εκλογές που ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας και είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Αυτό που αφουγκράζομαι εγώ αυτή την εποχή και θέλω να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, είναι ότι πρέπει να ακουστούμε περισσότερο ως καλλιτεχνική πλευρά της κοινωνίας και να μιλήσουμε πιο πολύ για τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους και όχι τους αριθμούς. Ας προσεγγίσουμε κάπως έτσι τα πράγματα, μέσω του πολιτισμού μας. Πολιτισμός όταν λέμε δεν εννοούμε μόνο τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τις γκαλερί που έχει μια χώρα. Είναι η στάση ζωής. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε τους πρόσφυγες όταν φτάνανε τα πρώτα κύματα στα ανατολικά παράλια της Ελλάδας. Εκεί δείξαμε ποιος είναι ο πολιτισμός μας. Αυτός ο πολιτισμός που έχουμε, το ήθος και από το υστέρημα μας θα υπερασπιστούμε την ανθρώπινη φύση και όχι το συμφέρον μας μέσα στο χρηματοοικονομικό ζήτημα που ζούμε αυτή την περίοδο. Αυτός ο πολιτισμός που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει ο Ελληνισμός, πρέπει να φανεί ακόμη περισσότερο προς τα έξω και να διορθώσει και να φτιάξει καλύτερη την εικόνα της Ελλάδας, αλλά και να επηρεάσει την εικόνα της Ευρώπης και να μπορέσει να φωτίσει πράγματα που η Ευρώπη τα είχε και παλιά και να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να εξομαλύνει τις διαφορές που έχουμε σχηματίσει. Αυτή την περίοδο είναι γνωστό πως υπάρχει μια πόλωση μεταξύ βόρειων και νοτίων χωρών, από την μια οι βόρειοι δεν θέλουν μα δεχτούν μετανάστες με εξαίρεση την Γερμανία, από την άλλη οι νότιοι δεν θέλουν να πληρώσουν - υπηρετήσουν τα δάνεια και να διορθώσουν την οικονομική κρίση και υπάρχει μια πόλωση που εκφράζεται με πολύ ακραίες καταστάσεις. Σε επίπεδα φασισμού. Αυτό το πράγμα αν το φωτίσουμε λίγο με πιο πολιτισμένο τρόπο, πιστεύω μπορεί να αλλάξει την πορεία που κινδυνεύει η Ευρώπη. 

-Άρα οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που εξέφρασες ήταν και η αφορμή να πάρεις την απόφαση για να πολιτευτείς.

Ναι, η βασική αφορμή σε όλο αυτό ήταν η προσπάθεια που έχει κάνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να φέρει στην Ελλάδα τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει μια σύγχρονη βιομηχανία κινηματογράφου. Μιλάω για το tax rebate για την βασική προϋπόθεση κάθε παραγωγού στο εξωτερικό να δουλέψει. Είναι η αιτία που το «Mamma Mia 2» δεν έμεινε στην Ελλάδα και πήγε στην Κροατία. Γιατί ο «Μέγας Αλέξανδρος» πήγε στην Μάλτα. Όλες αυτές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα είναι γιατί δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά αλλού. Όλο αυτό γιατί οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να βοηθηθούν εδώ, όσο στην Ισπανία, μέσω αυτού του προγράμματος.

-Η Μαμά σου πως πήρε την απόφαση σου να κατέβεις στις ευρωεκλογές;

Η μητέρα μου, μου είπε “Αλέξανδρε θα στηρίξω την απόφαση σου παιδί μου”. Και να διευκρινίσω εδώ ότι το βαφτιστικό μου είναι Αλέξανδρος όπως θα είμαι και στο ψηφοδέλτιο παρόλο που ο Πρωθυπουργός είπε ότι χωράνε δυο Αλέξηδες σε αυτό.

-Την τελευταία εβδομάδα έγινες viral με ένα βίντεο που ανέβασες με τον Πρωθυπουργό και τον Υποχθόνιο. Μίλησες μας γι’ αυτό. 

Ήμασταν σε μια πολιτιστική εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μας πλησίασε ο Πρωθυπουργός και το βίντεο βγήκε αυθόρμητα. Δεν περίμενα ότι θα γίνει τόσο μεγάλος χαμός. 

-Σε περίπτωση που εκλεγείς, παρατάς την υποκριτική και με όλα με όσα ασχολείσαι; Ή θα τα συνδυάσεις. 

Όχι, ίσα ίσα θα τα δουλέψω ακόμα περισσότερο γιατί αυτά θα είναι τα εργαλεία της επικοινωνίας. Εγώ ως ηθοποιός, ως άνθρωπος που ασχολείται με τις παραγωγές και σεναριογράφος που έχει κάνει και σκηνοθεσίες, θα κοιτάξω να δημιουργήσω πόλους έλξης με αυτά τα εργαλεία. Έτσι, θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε κόσμο, να ενημερώσουμε κόσμο και να φτιάχνουμε πράγματα που αφορούν τον πολιτισμό και να δείχνουμε ακόμα περισσότερο το φως που η Ελλάδα έχει από τότε που γεννήθηκε ο πολιτισμός. 

-Έχεις φτάσει τώρα σε ένα σημείο της καριέρας σου. Θέλω να μου πεις πως ξεκίνησες και πήρες την απόφαση να μπεις στον χώρο της υποκριτικής. 

Έχω φτάσει εδώ που έχω φτάσει, γιατί έχω την ανάγκη να ανακαλύπτω και να αναζητώ τον εαυτό μου. Να ψάξω να βρω ποιος πραγματικά είμαι. Από όταν ήμασταν πιτσιρίκια και σκεφτόμασταν τι νόημα έχει η ζωή. Αυτή η εξερεύνηση με έφερε αντιμέτωπο με τους φόβους μου και με ώθησε να εξερευνώ πράγματα. Όταν ήμουν στο Πολυτεχνείο μου έλειπε κάτι όσον αφορά την καλλιτεχνική μου αναζήτηση. Η καλλιτεχνική αναζήτηση αφορά κυρίως την ψυχική σου αναζήτηση και όταν ήμουν στο Πολυτεχνείο έκανα μια στροφή προς το θέατρο για να παρακολουθήσω το πρακτικό κομμάτι. Με κέρδισε η δραματική σχολή, γιατί η ζωή αποφάσισε, η πρώτη δουλειά που θα κάνω, να είναι το "Είσαι το Ταίρι μου" και μετά από αυτό τα πράγματα είχαν αλλάξει τελείως. Ευχαριστώ το Θεό για αυτό το πράγμα γιατί αγνοούσα και πτυχές που δεν ήξερα ότι υπάρχουν ώστε να μπορέσω να τις εξερευνήσω και να με ανακαλύψω καλύτερα. Νομίζω με έχει ωριμάσει πολύ το θέατρο. 

-Σε αυτή την ηλικία που βρίσκεσαι ποιος είναι ο στόχος ζωής σου; 

Να παραμείνω παιδί.

-Λες την ηλικία σου;

Ναι, είμαι 27 χρονών τα τελευταία 18 χρόνια.

-Εκτός από τα επαγγελματικά σου, γράφονται πολλά και για τα προσωπικά σου. Πως διαχειρίζεσαι εσύ κάτι που αφορά την προσωπική σου ζωή;

Ευτυχώς δεν έχουν αναπτυχτεί πολλά που αφορούν τα προσωπικά μου γιατί νομίζω θα με επηρέαζαν. Βασική μου αρχή είναι ότι τα προσωπικά θα παραμείνουν προσωπικά για να είναι… προσωπικά. Πολλές φορές αυτά τα όρια μετακινούνται βάση συγκυριών, αλλά νομίζω ότι δεν μου έχει χαλάσει την ισορροπία η σχέση μου με τα δημόσια.

-Δηλαδή δεν σε έχει ενοχλήσει κάτι που έχει γραφτεί στην προσπάθεια σου να κρατήσεις την ζωή σου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

Στα τόσα χρόνια, να με έχει ενοχλήσει δυο φορές.

-Αν εγώ σε ρωτήσω τώρα αν βρίσκεσαι σε κάποια σχέση τι θα μου απαντήσεις;

Δεν θα σου απαντήσω (γέλια).

-Για το τέλος θα ήθελα να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες του FTHIS.GR.

Να αφήσουν το παιδί που έχουν μέσα τους στην επιφάνεια και να το κρατήσουν ζωντανό και χαρούμενο.

Φωτογραφίες: Σωκράτης Πάτσος

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR