counter

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Νίκος Λαγός, μοιράζεται μαζί μας όσα πρέπει να ξέρουμε για να βάλουμε την άθληση στη ζωή μας

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Νίκος Λαγός, μοιράζεται μαζί μας όσα πρέπει να ξέρουμε για να βάλουμε την άθληση στη ζωή μας
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Νίκος Λαγός, μοιράζεται μαζί μας όσα πρέπει να ξέρουμε για να βάλουμε την άθληση στη ζωή μας

H συνάντησή μας με τον Νίκο Λαγό έγινε στο personal training studio, Τraining Pro στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου στο Μαρούσι, ένα χώρο με σύγχρονο design και minimal αισθητική.
Ο χώρος πραγματικά δίνει στον αθλούμενο την αίσθηση ενός προπονητικού περιβάλλοντος λόγω της τοποθεσίας του.
 
 
Ο Νίκος, μας είπε για τα  πρώτα του  βήματα στον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό και το στίβο. Μας μίλησε επίσης για τις διακρίσεις του στο Τριπλούν, σε όλες τις κατηγορίες, σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και για το νέο του εγχείρημα που ονομάζεται Training Pro στο οποίο παρέχει υπηρεσίες personal training και φυσικοθεραπείας, βοηθώντας τους αθλούμενους να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα με ασφάλεια.
 
Ποιο ήταν το κίνητρό σου ώστε να ασχοληθείς από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό;
 
Από παιδί μου άρεσε να τρέχω, να αγωνίζομαι, να παίζω ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Από το δημοτικό κιόλας, είχα λάβει διακρίσεις σε σχολικούς αγώνες στίβου. Φυσικά ένα παιδί θέλει να παίζει και όχι να προπονείται. Το πρόγραμμά μου από τότε άρχισε να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να με βοηθάει να κυνηγάω τους στόχους μου. Κίνητρο πάντα αποτελούσε η νίκη και στη συνέχεια η πορεία για τη νίκη, ο στόχος, που μου έδινε χαρά. Στη συνέχεια, ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο, λόγω του ότι μου άρεσαν τα μαθηματικά και η φυσική αλλά η αγάπη και το πάθος μου για τον αθλητισμό με οδήγησαν στην προπονητική και τη φυσικοθεραπεία.
 
Τι αποτέλεσε έμπνευση για εσένα ώστε να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και σε επίπεδο πρωταθλητισμού;
 
Νομίζω κάθε άνθρωπος θέλει το καλύτερο για την προσωπική του ανάπτυξη και εξέλιξη. Με εξίταρε  να δοκιμάζω τον εαυτό μου σε νέες προκλήσεις. Νους και σώμα ήταν σε διαρκή ετοιμότητα. Όσο έβλεπα λοιπόν το σώμα μου να δίψα για νίκη, του έδινα τροφή.
 
 
Πως πρέπει κάποιος να επιλέξει personal trainer
 
Όπως θα διάλεγε τον/την σύντροφο του! Μη ξεχνάτε πως η σχέση αθλούμενου και γυμναστή είναι στενή και για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται εμπιστοσύνη, κατανόηση αλλά και έμπνευση. Πρέπει ο αθλούμενος να εμπνέεται από τον γυμναστή και αντίστροφα.
 
Πως αντιμετωπίζετε κάποιον που δεν του αρέσει η γυμναστική;
 
Χωρίς άγχος. Ακούω τον άλλο και προσπαθώ να καταλάβω τι μπορεί να τον μπλοκάρει. Τις περισσότερες φορές όμως θέτουν μακρινούς στόχους και απογοητεύονται εύκολα. Θέλει μικρά, καθημερινά βήματα ‘Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα’.
 
Πως ξεκίνησε η Training Pro και τι είναι αυτό που πραγματικά την διαφοροποιεί από αντίστοιχα personal training studios; 
 
Καθένας από τους ασκούμενους έχει διαφορετικά κριτήρια, το γεγονός όμως ότι έκανα χρόνια πρωταθλητισμό με βοηθά να εξαργυρώσω όλη αυτή την εμπειρία και τη γνώση ώστε να μπορώ να μεταδώσω το αποτέλεσμα σκέψεων και προσπαθειών σε αθλητές είτε σε ερασιτέχνες ασκούμενους. Στην Training Pro, το ενδιαφέρον μας στρέφεται γύρω από την προσωπική ανάπτυξη και καλύτερη εκγύμναση των ασκουμένων, την καλύτερη αποκατάσταση και αποφυγή τραυματισμών, αλλά κυρίως εστιάζουμε στο να κατανοούν το σώμα τους, να νιώθουν τι γυμνάζουν, άρα να υπάρχει ένωση νου και σώματος. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Θέλει όρεξη να το επιτυχείς. Ένιωσα την ανάγκη της ολιστικής προσέγγισης στην άθληση, έτσι ξεκίνησε η Training pro, όπου παρέχει γιατρό, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές και διατροφολόγο. 
 
Συγκριτικά με άλλους χώρους, παρέχουμε, λόγω της συστέγασής μας στο ΟΑΚΑ, indoor και outdoor προπόνηση. Τα οφέλη της indoor προπόνησης είναι γνωστά, όμως η άθληση σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα η ενασχόληση με τον στίβο είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος. Οι αθλούμενοι έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν τι είδους προπόνηση θα κάνουν καθώς και να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεών μας, με την καθοδήγηση μας, χειμώνα – καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο η εμπειρία άθλησης αναβαθμίζεται και παρέχει ευελιξία. 
 
 
Tί υπηρεσίες παρέχονται και ποια ή ποιο συνδυασμό υπηρεσιών θα πρότεινες σε κάποιον που τώρα ξεκινάει να αθλείται;
 
Στην Training Pro παρέχουμε personal και group training, φυσικοθεραπεία με χειροπρακτική, λειτουργική θεραπευτική μάλαξη και διατροφική καθοδήγηση. 
Ο ασκούμενος μπορεί να επιλέξει από έναν έως τρεις γυμναστές ανάλογα με τις ανάγκες και το πρόγραμμά του. Κάθε γυμναστής και φυσικοθεραπευτής είναι εξειδικευμένος σε διαφορετικό τομέα.  Στη συνέχεια θα χτίσουμε μαζί το πρόγραμμα των προπονήσεων του, σύμφωνα με τους στόχους που θα θέσουμε άλλα και την σωματική κατάσταση που θα αξιολογηθεί από εμάς. Το ιδανικό πρόγραμμά, για κάποιον που δεν έχει τραυματισμό, είναι 3 φορές τη βδομάδα γυμναστική και μια λειτουργική μάλαξη όπου θα απομακρύνει την κούραση άλλα και θα αποκαθιστά τις αρθρώσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι φυσικοθεραπευτές  μας αναλαμβάνουν αποκατάσταση χρόνιων προβλημάτων, όπως η βελτίωση στάσης σώματος, η  σκολίωση και οι κινησιολογικές δυσκολίες αλλά και η αποκατάσταση μετά από σοβαρά χειρουργεία και επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες.
 
Πολύς λόγος γίνεται για τα πλεονεκτήματα της προπόνησης HIIT. Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα; Σε ποιους απευθύνεται; Απαιτεί καλή φυσική κατάσταση για να ξεκινήσει κάποιος;
 
Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT), είναι μια ενισχυμένη μορφή διαλειμματικής προπόνησης, όπου εναλλάσσονται περίοδοι μικρής έντονης αερόβιας άσκησης με λιγότερο έντονες περιόδους ανάκαμψης. Είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης. Οι συνήθεις συνεδρίες HIIT μπορεί να κυμαίνονται από 4 έως 30 λεπτά. Αυτές οι σύντομες, έντονες προπονήσεις παρέχουν βελτιωμένη αθλητική ικανότητα και φυσική κατάσταση, στοχεύουν δε στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης καθώς και στην καύση του λίπους.
Μελέτες έδειξαν ότι 27’ HIIT / 3 φορές την εβδομάδα ισοδυναμούν με 60’ jogging / 5 φορές την εβδομάδα. Τα οφέλη για τον αθλούμενο που επιλέγει την προπόνηση HIIT είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα η προπόνηση HIIT:
 
• Αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (RMR) για τις επόμενες 24 ώρες λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης οξυγόνου μετά την άσκηση, και μπορεί να βελτιώσει τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (VO2 max) πιο αποτελεσματικά από ότι κάνει η παραδοσιακή, μεγάλη σε διάρκεια αερόβια προπόνηση
• Μπορεί να γίνει παντού και χωρίς εξοπλισμό, με πλειομετρικές ασκήσεις
• Παρά το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτείται, με την HIIT μπορείτε να διπλασιάσετε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας καύσης του λίπους διατηρώντας τη μυϊκή μάζα
• Η μεγάλης διάρκειας αερόβια προπόνηση έχει αποτυπωθεί ως η καλύτερη μέθοδος για  καύση λίπους, γιατί όπως πιστεύεται ευρέως η χρησιμοποίηση των λιπαρών οξέων συνήθως συμβαίνει μετά από τουλάχιστον 30 λεπτά προπόνησης. Η HIIT, έχει αποδειχθεί ότι καίει λίπος πιο αποτελεσματικά. 
• Για τους ήδη καλά προπονημένους αθλητές, οι βελτιώσεις στην απόδοση είναι δύσκολο να επιτευχθούν παρά μόνο μέσω της προπόνησης υψηλής έντασης. 
• Η HIIT επίσης μειώνει σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και προκαλεί προσαρμογές σε σκελετικούς μύες, που οδηγούν σε ενισχυμένη οξείδωση λίπους των σκελετικών μυών αλλά και τη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη.
• Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της HIIT προπόνησης μεγιστοποιούνται όταν πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο σε συνδυασμό με ασκήσεις στίβου.
 
Τέλος, θα θέλαμε να κλείσουμε με κάποια φράση που αποτέλεσε κίνητρο ή έμπνευση για εσένα, δεδομένης και της ενασχόλησής σου με τον πρωταθλητισμό. 
Θα δανειστώ μια φράση του Σωκράτη: ‘’Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παραμελήσει τη φυσική αγωγή... Είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς πότε να δει την ομορφιά και τη δύναμη του σώματος του’’.
 
Τώρα μπορείς να έχεις μια προπόνηση HIIT χωρίς καμία χρέωση για να γνωρίσεις τη μέθοδο.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε με την Τraining Pro Athens στο 6940200758
 
Instagram: trainingproathens nikoslagos_trainingpro facebook: nikos lagos & training pro,

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR