Τοπικά Νέα

“Βόμβα” Λεβεντάκη: Στον «αέρα» τα έργα της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας και ταρτάν Φιλιατρών – Συνάντηση στο Δημαρχείο [εικόνες – βίντεο]

Λεβεντάκης: Δεν έγινε ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο – Ευθύνες σε Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία – Αγωνία κατοίκων και καταστηματαρχών της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας

«Στον αέρα» μένουν τα έργα έχουν δρομολογηθεί από το Δήμο Τριφυλίας και αφορούν, την ανάπλαση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στο Καλό Νερό και την κατασκευή ταρτάν στο νέο γήπεδο των Φιλιατρών καθώς δεν έγινε ο προσυμβατικός έλεγχος. Πρόκειται για έργα το κόστος των οποίων ξεπερνά το 1. εκ ευρώ (χωρίς τις εκπτώσεις) με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Λεβεντάκη να ρίχνει ευθύνες τόσο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας όσο και την Οικονομική λέγοντας πως διέταξε ΕΔΕ, προκείμενου να αναζητηθούν ευθύνες, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Μια «βόμβα» επεφύλασσε η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου Τριφυλίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, παρουσία εκπροσώπων των καταστηματαρχών και κατοίκων της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, σχετικά με τις εργασίες που αφορούν την ανάπλαση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας. Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Λεβεντάκης του είπε πως το έργο είναι στον “αέρα” καθώς δεν έχει γίνει ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο, κάτι που σημαίνει πως η σύμβαση είναι άκυρη και η συγκεκριμένη εργολαβία θα πρέπει να διαλυθεί και να γίνει εκ νέου ο διαγωνισμός!

Κάτι ανάλογο θα γίνει και για την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στο Καλό Νερό αλλά και την κατασκευή του ταρτάν στο νέο γήπεδο των Φιλιατρών. Ωστόσο, οι διαφορές που υπάρχουν στις δύο πρώτες περιπτώσεις, σε σχέση με την κατασκευή του ταρτάν στα Φιλιατρά, που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, είναι αρκετά μεγάλες και ζημιογόνες για το δήμο καθώς οι εργολάβοι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση για έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους (Φιλόδημος – Πράσινο Ταμείο) ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί συμβάσεων με συμβατικό αντικείμενο άνω των 200.000 ευρώ είναι υποχρεωτικός, ενώ όταν πρόκειται για έργα ΕΣΠΑ ο προσυμβατικός έλεγχος γίνεται για έργα άνω του 1 εκ. ευρώ. Απατώντας σε ερωτήσεις των τοπικών συμβούλων για τον αν μπορεί να γίνει κάτι για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο ο κ. Λεβεντάκης είπε πως έγιναν προσπάθειες προκείμενου να έρθουν σε επαφή με την επίτροπο, ωστόσο, αφήνοντας υπονοούμενα, δεν κατέστη δυνατό, προσθέτοντας πως θα προσπαθήσουν μέχρι τέλους για την ανατροπή της κατάστασης.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον δήμαρχο να αναφέρει πως θα σταθεί δίπλα τους, ζητώντας τους να ακούσει και τις δικές τους προτάσεις. Αφού ακούστηκαν κάποιες προτάσεις, υιοθετήθηκε η πρόταση να πέσει χαλίκι και από πάνω άσφαλτος ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι αλλά και οι καταστηματάρχες της περιοχής.

Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις των καταστηματαρχών για τις απώλειες των εσόδων τους, κάτι για το οποίο φάνηκε πως είναι έτοιμος ο Δήμος να το αντιμετωπίσει.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Λεβεντάκης ανέφερε:”Συζητήσαμε να βρεθεί μια λύση , έστω πρόχειρη για την Άνω Πόλη και καταλήξαμε αφού γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες να πάρουμε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να πάμε στην αρχαιολογία να κάνουμε μια πρόχειρη ασφαλτόστρωση μέχρι να επαναλάβουμε το διαγωνισμό, καθώς δεν είχαν γίνει σωστά οι ενέργειες του διαγωνισμού, όπως και για το ταρτάν στα Φιλιατρά, αλλά και στο Καλό Νερό. Για τα κακώς κείμενα και το ποιος φταίει θα αποφανθεί η δικαιοσύνη και η ΕΔΕ που διέταξα. Με τους επαγγελματίες θα τη βρούμε τη λύση και είμαστε πολύ κοντά, από ένα πράγμα ξεκινάμε κοινός σκοπός να δουλέψουν τα μαγαζιά και να προχωρήσουμε όσο πιο μπροστά μπορούμε τις πόλεις μας“.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Τσάλτας ανέφερε τα εξής:”Ζητήσαμε μια συνάντηση με το δήμαρχο να ενημερωθούμε  αυτό που καταλάβαμε είναι ότι το έργο θα συνεχιστεί με νέο διαγωνισμό και να σύμβαση και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση με τους επαγγελματίες ώστε να δουλέψουν τα μαγαζιά κανονικά το καλοκαίρι“.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πετρόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, είπε:”Μας ενημέρωσε ο δήμαρχος ότι το έργο διακόπηκε, θα μας καλύψει με κάποια έργα που θα κάνει ο Δήμος να περάσει το καλοκαίρι αλώβητο. Μας κάλυψε σε μεγάλο ποσοστό και μας είπε ότι είναι μαζί μας. Εμείς ήδη έχουμε υποστεί μεγάλο πλήγμα από τα Χριστούγεννα που είμαστε κλειστά, μιλάμε για μεγάλη οικονομική ζημιά, όχι μόνο για τα μαγαζιά, αλλά για τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές για όλους. Πιστεύουμε ότι μας αγκαλιάζει ο δήμαρχος και θα μας βοηθήσει στην οικονομική καταστροφή που έχουμε πάθει“.

Να σημειωθέι πως κάτω από το δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι και καταστηματάρχες οι οποίοι περίμεναν με ανυπομονησία να μάθουν τι ειπώθηκε στη συνάντηση και τις αποφάσεις πάρθηκαν. Σίγουρα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς βλέπουν πως ο κίνδυνος να χαθεί η καλοκαιρινή σεζόν είναι ορατός, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button