Τοπικά Νέα

Δ. Δριμής: “Η εγκληματική αδιαφορία βλάπτει την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον, την εικόνα του δήμου”

Φωτιά στο Αλιμάκι.

Η εγκληματική αδιαφορία βλάπτει την υγεία των πολιτών,  το περιβάλλον, την εικόνα του δήμου

Δημήτρης Α. Δριμής,

επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

 

Τα σκουπίδια εξακολουθούν να καίνε, 8η μέρα, στο Αλιμάκι. Ένα τοξικό σύννεφο σκέπασε την περιοχή. Τις πρώτες μέρες η εικόνα θύμιζε Χιροσίμα. Οι άνθρωποι, η γή, ο Αρκαδικός και η θάλασσα είναι οι διαχρονικοί αποδέκτες αυτής της επικίνδυνης ντροπής. Μέχρι σήμερα ο δήμος αδυνατεί να διαχειριστεί με υπεύθυνο τρόπο το θέμα της φωτιάς και της εναπόθεσης απορριμμάτων. Οι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης ενδεικτικοί: «τοξική βόμβα», «τοξικό νέφος», «παράνομη χωματερή», «θα σικογαίει για μέρες η φωτιά».

Η εγκληματική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο δήμος Τριφυλίας είναι διαχρονική. Οι δημοτικές αρχές και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Εγκατέλειψαν την ανακύκλωση, τους μπλέ κάδους, τα γεωργικά απόβλητα. Κινήθηκαν με όρους δεκαετίας του `50 και ξόδευαν χρήματα με αδιαφανείς τρόπους στο Αλιμάκι. Σώρευαν τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών στον παράνομο σκουπιδότοπο δίπλα και πάνω από τον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ, με πόρους του ΕΣΠΑ. Άφησαν 600 χιλ. ευρώ να λιμνάζουν 5 χρόνια.

Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη κινείται  στα ίδια. Οι δεκάρικοι λόγοι, ο στρατός των συμβούλων και αντιδημάρχων αποδείχτηκαν ανίκανοι στο να προλάβουν ή έστω να αντιμετωπίσουν το θέμα. Η τετρακέφαλη δημοτική αρχή αδυνατεί να σχεδιάσει και στα δύσκολα κρύβεται. Σπασμωδικές κινήσεις για χωματερή στα Φιλιατρά, για δημοτικά συμβούλια που καλούνται και ακυρώνονται πριν γίνουν και αυτόφωρα υπαλλήλων δεν τους τιμούν. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 Από το 1ο δημοτικό συμβούλιο, το 2019, ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην τελευταία συνεδρίαση, 29/6, υπενθυμίσαμε πως ο  Δήμος έχει ψηφισμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, υπάρχει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) και πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το ζήτημα διαχείρισης απορριμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση, κομποστοποίηση καθώς χρηματοδοτούνται οι σχετικές υποδομές. Ήδη πολλοί Δήμοι σχεδιάζουν και χρηματοδοτούνται. Ο Δήμος μας παραμένει άπραγος θεατής. Οι καλαμοκαβαλάρηδες όμως της εξουσίας δεν ακούνε και οδηγούνται σε αδιέξοδα. Επιβαρύνουν την υγεία και τα πορτοφόλια των πολιτών.

Η δημοτική αρχή οφείλει να πάψει να κρύβεται. Να κινηθεί στη λογική της αντιμετώπισης του θέματος με άμεσο (προσωρινή διαχείριση) και μακροπρόθεσμο (μόνιμη διαχείριση) σχεδιασμό. Να μιλήσει με τους κατοίκους και το δημοτικό συμβούλιο  έντιμα, με σχέδιο και εισηγήσεις των υπηρεσιών πριν οδηγηθούμε σε πλήρες αδιέξοδο.

Είναι δικαίωμα των δημοτών να φύγουν τα σκουπίδια από τους κάδους πριν γίνουν εστίες μόλυνσης και αισθητικής κακοποίησης.

Είναι δικαίωμά τους να αναπνέουν καθαρό αέρα και να μην επιβαρύνονται οι ιδιοκτησίες και η παραγωγή τους με διοξίνες.

Σχετικά Άρθρα

4 Σχόλια

  1. Τους βάζετε δύσκολα με αυτά που λέτε για Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, περιφερειακό σχεδιασμό,διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση,κομποστοποίηση. Τι ε΄ναι αυτά;

  2. Πολύ σωστά τα λες Δημήτρη. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων αυτά θα μας πνίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και απαιτείται επιτακτικά να βρεθεί λύση.

  3. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΕΣΥ ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙΣ;ΕΣΥ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ;ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΣΕΝΑ Ο ΠΟΝΟΣ;

  4. Θέλουμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, να ενοποιηθούν με τα υπόλοιπα σκουπίδια άπειρα σκουπίδια που πετάνε αγρότες και αλλοδαποί εργάτες σε παραλίες και αγρούς. Μια γνήσια τριτοκοσμική μπανανία χρειάζεται πολλά πολλά σκουπίδια. Αν πάτε ποτέ στο Πακιστάν (θα έπρεπε, στο μέλλον θα είστε επίσημη Πακιστανική αποικία) θα δείτε πως υπάρχουν παντού άπειρα σκουπίδια. Παντού όμως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button