Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Ξεκινά η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης

Η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης είναι πλέον γεγονός, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και σε αυτή περιλαμβάνονται οι τελευταίες περιοχές για τη Μεσσηνία.

Μέσα στις γιορτές η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» προχώρησε στην υπογραφή των 27 από τις 32 συμβάσεις του έργου, με στόχο όχι μόνο να εκπληρωθεί η υποχρέωση που είχε αναληφθεί έναντι των θεσμών, αλλά και να γίνει εντός του 2017 η εκταμίευση των προκαταβολών από το ΕΣΠΑ, συνολικά 9,2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβάσεων συνεπάγεται ότι σε οκτώ μήνες θα ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες.

Τμήματα της Μεσσηνίας
Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στις 20-21 Δεκεμβρίου, με τους 15 αναδόχους (συμπράξεις γραφείων μελετών) να υπογράφουν τις 27 συμβάσεις κτηματογράφησης που ανέλαβαν. Εκτός έμειναν πέντε συμβάσεις, οι οποίες έχουν οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω προσφυγών των εταιρειών που τις διεκδίκησαν.

Την υπογραφή των συμβάσεων ακολούθησε ο νομικός έλεγχος από τις διαχειριστικές αρχές (καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) και στις 27-28 Δεκεμβρίου έγινε η εκταμίευση όλων των προκαταβολών (αντιστοιχούν περίπου στο 20% του κόστους της πρώτης φάσης του έργου).
Οι συμβάσεις αυτές αφορούν όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμα, ενώ από την Πελοπόννησο περιλαμβάνονται περιοχές και όλων των υπολοίπων νομών.

 

Από φθινόπωρο δηλώσεις
Η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης αφορά στην καταγραφή (και αντιστοίχιση με ψηφιακά υπόβαθρα) 16 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, που καλύπτουν το 65% της έκτασης της χώρας. Η κτηματογράφηση πρέπει να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο (για τα μέχρι σήμερα δεδομένα του έργου) χρόνο, καθώς το κτηματολόγιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Η συλλογή των δηλώσεων από τους πολίτες θα ξεκινήσει σε οκτώ μήνες, δηλαδή γύρω στην περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσει τρεις μήνες (συν τρεις για τους κατοίκους εξωτερικού). Θα ακολουθήσουν ο νομικός έλεγχος των τίτλων και η ανάρτηση των στοιχείων του κτηματολογικού πίνακα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button