ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Οι Γαργαλιανιώτες νεκροί των πολεμικών συγκρούσεων του 20ου αιώνα [ονόματα]

«Τέτοιοι αγαθοί πατριώται είναι αυτείνοι οι μικροί φιλόπατροι …..»

Ιωάννης Μακρυγιάννης

 

Τιμώντας τους νεκρούς μας

Από τα «Τετράδια Ιστορίας»

του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα ,Ιατρού

Η υποχρέωση κάθε κοινωνίας  είναι να θυμάται και να ευγνωμονεί διαρκώς και να τιμά ανυπερθέτως τους προγόνους  ,  που θυσιάστηκαν για τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος . 

Οφείλουμε και πρέπει να είναι παρόντες στην μνήμη μας ,αλλά και στη ζήση μας ,ζωντανές παρουσίες ως σαν να μην έφυγαν ποτέ από κοντά μας , σύμβολα ζωής, άνθρωποι δικοί μας  , μαζί  και με όλους τους άλλους .

Αναμφίβολα ο πιο τιμημένος και αναγνωρισμένος  πατριώτης μας ,είναι ο Τέλλος Άγρας η Σαράντος Αγαπηνός όμως οι κάτοικοι της περιοχής μας δεν έλειψαν από κανένα προσκλητήριο της πατρίδας .

Σήμερα παρουσιάζω τους νεκρούς της περιοχής των Γαργαλιάνων και σε επόμενα σημειώματα και όλους τους Τριφύλιους  που θυσιάστηκαν στο βωμό της Ελευθερίας μας  .

Διαβάζω από το βιβλίο του Σωτηρίου Λυριτζή «Ιστορία των Γαργαλιάνων -Αρχαία Ιστορία Τουρκοκρατία και Επανάσταση» που επιμελήθηκε ο Θεόδωρος Φοίβος Σωτηρίου Λυριτζής αναφερόμενος στον αγώνα κατά του Ιμπραήμ τον Μάρτιο του 1825 : « Μεταξύ των διελθόντων τότε εκ Γαργαλιάνων ήτο και ο Ιωάννης Μακρυγιάννης προερχόμενος εκ Κυπαρισσίας και κατευθυνόμενος εις Παλαιό Ναβαρίνο Εις  το προσκλητήριό του περί  στρατολογίας  αγωνιστών σπεύδουν προθύμως χίλιοι εξακόσιοι από τους κατοίκους των Γαργαλιάνων και της περιοχής .Συγκινημένος ο στρατηγός γράφει «Τέτοιοι αγαθοί πατριώται είναι αυτείνοι οι μικροί φιλόπατροι …..»

Βαλκανικοί Πόλεμοι (1)-1ος Παγκόσμιος Πόλεμος(2) -Μικρασιατική Εκστρατεία (3)

 

Πόλεμος 40-41

Εμφύλιος 46-49

Εκστρατευτικό σώμα Κορέα

Ιστορικές Σημειώσεις  

 

 

Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ κυρίως ελληνικών και βουλγαρικών ένοπλων σωμάτων που διεξήχθη από το 1904 ως το 1908 στην περιοχή της Μακεδονίας (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας)

 

Ο Υπολοχαγός Σαράντης Αντωνίου Αγαπηνός ή Τέλλος  Άγρας  τη νύχτα της 7ης Ιουνίου,  τον απαγχόνισαν μαζί με τον πιστό συναγωνιστή του, Αντώνη Μίγγα  ,οι κομιτατζήδες, μόνο με  δόλο ,μεταξύ των χωριών Τέχοβο (Καρυδιά) και Βλάδοβο (Άγρας) μετά από θριαμβευτικές μάχες  και νίκες στη Λίμνη των Γιαννιτσών. Παρουσία που άλλαξε την ιστορική ροή των γεγονότων για τους Έλληνες  .

Πολεμική σημαία του 9ου Συντάγματος Πεζικού που πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους.

(1) Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος – ονομάζεται ο πόλεμος που ξέσπασε στα Βαλκάνια μεταξύ των συνασπισμένων χωρών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο πόλεμος διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Μάιο του 1913.

(1)Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν ένοπλη σύγκρουση που εξελίχθηκε από τις 29 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου του 1913, και που ξέσπασε σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη του Α’

          (2) 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος  Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 28 Ιουνίου 1917 και η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου συγκέντρωσε 300.000 στρατιώτες  που εντάχθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο αγγλογαλλικό στράτευμα που πολεμούσε στη Μακεδονία. Η αποφασιστική μάχη δόθηκε στο Σκρα ντι Λέγκεν στις 30 Μαΐου 1918, γνωστή και ως «μάχη του Σκρα», με ολοκληρωτική νίκη των ελληνικών δυνάμεων.

Η Βουλγαρία συνθηκολογεί τον Σεπτέμβριο του 1918 ενώ η Τουρκία τον Οκτώβριο του 1918. Ο αγγλογαλλικός στρατός καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη και μαζί του εγκαθίσταται σ’ αυτήν ένα άγημα ελληνικού στρατού με αρχηγό τον Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Συγχρόνως, ο ελληνικός στόλος, με ναυαρχίδα το θωρηκτό Αβέρωφ, αγκυροβολούσε στον Βόσπορο.

Στο Μάκρινον , κοινότητα των Σκοπίων , ολοκληρώθηκε η μάχη της Δοϊράνης και είναι ο τόπος που χάθηκαν οι περισσότεροι Γαργαλιανιώτες αλλά και Τριφύλιοι στρατιώτες αλλά αξίζει να διαβάσουμε την περιγραφή αυτού του γεγονότος : Η ελληνική μεραρχία επιτέθηκε με δύο συντάγματα στο μέτωπο και ένα τρίτο ως εφεδρεία, με υποστήριξη της 84ης Βρετανικής Ταξιαρχίας στο άκρο. Επίσης, στην επίθεση έλαβαν μέρος 6 βρετανικές πυροβολαρχίες, ενώ η 85η Βρετανική Ταξιαρχία βρισκόταν ως εφεδρεία. Στις 05:00, οι Έλληνες επιτέθηκαν και καθάρισαν το βουλγαρικό φυλάκιο που βρισκόταν στη γραμμή. Τότε, οι Έλληνες είχαν να διασχίσουν την πεδιάδα και να επιτεθούν στις βουλγαρικές θέσεις στους λόφους που έβλεπαν στον κάμπο. Οι Έλληνες επιτέθηκαν στις βουλγαρικές θέσεις, αλλά δέχτηκαν πυρά από το βαρύ πυροβολικό, τα τουφέκια και τα πολυβόλα των Βουλγάρων. Το βρετανικό πυροβολικό βρέθηκε πίσω από τους Έλληνες για να τους βοηθήσει. Οι Έλληνες προχώρησαν και σε άλλες επιθέσεις κατά των βουλγαρικών θέσεων, αλλά απέτυχαν εκ νέου. Μέχρι το απόγευμα, οι Έλληνες οπισθοχώρησαν λίγες ώρες μετά το βρετανικό πυροβολικό. Το 16ο Σώμα δεν επιτέθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου λόγω των απώλειών που είχε υποστεί. Η επίθεση απέτυχε εξαιτίας της έλλειψης στήριξης από το πυροβολικό, των προβλημάτων με τα συστήματα επικοινωνίας και την παράτολμη επίθεση των Ελλήνων.

(3) Η Μικρασιατική Εκστρατεία, γνωστή διεθνώς ως Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1919–1922  ήταν μια σειρά στρατιωτικών γεγονότων, που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ Μαΐου 1919 και Οκτωβρίου 1922. Ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ της Ελλάδας και του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος, που θα ίδρυε αργότερα τη Δημοκρατία της Τουρκίας.

 

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του ’40 ή Έπος του ’40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941.

Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που διεξήχθη στην Ελλάδα ανάμεσα στον κυβερνητικό Ελληνικό Στρατό και τις αντάρτικες δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1946 έως τον Αύγουστο του 1949 και είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Ο Ελληνικός Εμφύλιος θεωρείται διεθνώς ως η πρώτη πράξη του ψυχρού πόλεμου στη μεταπολεμική ιστορία και ήταν η πολεμική σύγκρουση με τις μεγαλύτερες απώλειες που γνώρισε η χώρα από το 1830 έως σήμερα.  Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις συνθήκες απώλειας των στρατιωτών που επιστρατεύθηκαν στον Ελληνικό Στρατό .

 

Πόλεμος της Κορέας αναφέρεται στην πολεμική σύρραξη που κράτησε μεταξύ της 25ης Ιουνίου 1950 και της 27ης Ιουλίου 1953 θεωρητικά μεταξύ των δύο κρατών της διηρημένης Κορέας σε Βόρεια και Νότια, όπου η πρώτη πρόσκειτο στο Κομμουνιστικό Ανατολικό στρατόπεδο και η δεύτερη βρισκόταν υπό την κηδεμονία του Δυτικού. θερμότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου. Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει γνωστός επίσης υπό τον τίτλο «Ο Ξεχασμένος Πόλεμος», καθώς ιστορικά συμπιέστηκε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Πολέμου του Βιετνάμ αλλά κι επειδή κατέληξε μια τραγωδία με πολλά θύματα χωρίς κανένα εμφανές όφελος και για τις δύο παρατάξεις. Αργότερα δημοσιογράφοι θα τον χαρακτηρίσουν σαν «..ένα πόλεμο στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο…»

Δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται ο αναγνώστης μας, για τους πολλούς θανάτους σε νοσοκομεία την περίοδο 1912-1922 Θα πρέπει να λάβει υπόψιν την αδυναμία της Ιατρικής τότε να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις μιας και δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί  τα αντιβιοτικά . Το Υγειονομικό Σώμα του Ελληνικού Στρατού διέπρεψε στους ανωτέρω πολέμους και μάλιστα στην αντιμετώπιση της χολέρας που εμφανίστηκε στα αντίπαλα στρατεύματα στην περιοχή του Πετριτσίου ο στρατός της Τουρκίας και της Βουλγαρίας αποδεκατίστηκαν .

KOMNHNOY_UCR50_SOFT

Αναμφίβολα τα αρχεία, που υπάρχουν και αναφέρονται στην Μικρασιατική Εκστρατεία είναι ελλιπή ως προς τον τόπο καταγωγής  και τον θάνατο λόγω της έκβασης του πολέμου  γεγονός που καθιστά επικίνδυνο να μην  έχουν καταγραφεί όλοι οι νεκροί μας .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button