Τοπικά Νέα

Προσφυγή Δριμή κατά της απόφασης μεταφοράς της έδρας της ΔΕΥΑΤ στα Φιλιατρά

Του Δημήτρη Δριμή, δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί μου συνδημότες,

την Παρασκευή, 08/5/2020, κατέθεσα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της 66/2020 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει θέμα τη μεταφορά έδρας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τριφυλίας (Δ.Ε.Υ.Α.Τ.).

Δεν το συνηθίζω. Αναγκάστηκα για λόγους ηθικής, κοινωνικής, αυτοδιοικητικής και θεσμικής τάξης.

Οι επικρατέστεροι λόγοι είναι:

α) Η απόφαση δεν ελήφθη με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου, με 14 δηλαδή ψήφους στις 27. Σύμφωνα με τον Κώδικα η απόφαση του Δ.Σ. για τη σύσταση και την τροποποίηση όρου σύστασης επιχείρησης, «λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Στην απόφαση αυτή καθορίζονται η επωνυμία, η κατηγορία, ο σκοπός, η διάρκεια, η έδρα της επιχείρησης ,…. ».

β) Δεν προσδιορίζεται στην απόφαση που μεταφέρεται η έδρα. Αναφέρεται γενικά μεταφορά της έδρας στη ΔΕ Φιλιατρών. Στον παλιό, δηλαδή, Καποδιστριακό δήμο. Σε ποιά, όμως, από τις 6 Κοινότητες; Είναι προφανής η άγνοια της τριπλής δομής του δήμου (Καλλικρατικός Δήμος, Δημοτικές Ενότητες, Κοινότητες).

γ) Έλλειψη διαφάνειας τόσο στη διαδικασία λήψης της απόφασης όσο και για τη μη αναρτησή της στο Διαύγεια.

δ) Έλλειψη αιτιολόγησης και επίκληση μη πραγματικού λόγου. Η απόφαση επικαλείται πως: «… Η Έδρα της επιχείρησης θα βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο του Καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας εξυπηρετώντας χιλιομετρικά το σύνολο των πολιτών της Τριφυλίας, δεδομένου ότι σήμερα λειτουργεί μόνο ένα ταμείο στην Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας το οποίο απέχει πλέον των 35χλμ από το νοτιότερο χωριό του Δήμου Τριφυλίας.». Υποστηρίζει, δηλαδή, πως επειδή λειτουργεί μόνο ένα ταμείο εξυπηρέτησης στην Κυπαρισσία θα πρέπει αυτό να μετακινηθεί στο κέντρο του δήμου. Οι δηλώσεις, όμως, της διοίκησης και των αντιδημάρχων είναι ότι θα λειτουργήσουν ταμεία σε κάθε Δ.Ε.. Ποια είναι η αλήθεια; Αν λειτουργήσουν τη ΔΕΥΑΤ με ένα ταμείο, όπως λέει η απόφαση, θα πρόκειται για ομολογία διοικητικής ανεπάρκειας και ταλαιπωρίας των καταναλωτών. Αν λειτουργήσουν ταμεία και σε άλλες Δ.Ε., όπως διαλαλούν, τότε ακυρώνουν το επιχείρημα για τη μεταφορά της έδρας που έχουν γράψει στην απόφαση και συνομολογούν πως παραπλάνησαν το Δ.Σ.. Ας διαλέξουν.

Φίλες και φίλοι,

Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε έκτακτη και δια περιφοράς συνεδρίαση με αποστολή email και τηλεφωνική ψηφοφορία! Όταν, λόγω κορονοϊού, έχει ανασταλεί η δημόσια λειτουργία των αιρετών σωμάτων. Τέτοιες λειτουργίες πλήττουν το διάλογο, τη διαφάνεια και τη συνοχή του δήμου. Οι τόποι μας αξίζουν περισσότερου σεβασμού.

Νιώθουν υπερήφανοι οι επικεφαλής των παρατάξεων που υπερψήφισαν; Ποιο είναι, με βάση την απόφαση, το επιδιωκόμενο θετικό αποτέλεσμα; Να προστρέχουν οι πολίτες στο ένα ταμείο που θα βρίσκεται στο κέντρο του δήμου;

Άτομα και συλλογικότητες οφείλουν να υπερασπιστούν τη θεσμική τάξη και να πάρουν θέση. Το θέμα ξεπερνάει τρέχουσες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις. Αφορά στη σύννομη και διάφανη λειτουργία των θεσμών, στη συνοχή και προοπτική του δήμου.

Ας μην κρυβόμαστε. Η χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες, γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι για αυτά που γράφει η απόφαση, είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν λύνεται με γιουρούσια και εύθραυστες πλειοψηφίες. Απαιτείται σχεδιασμός και αναζήτηση συναινέσεων. Σεβασμός σε υπάρχουσες δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Επινοητικότητα και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε Δημοτικής Ενότητας χωρίς αντιπαλότητες.

 

Υ.Γ. 1. Το 2005 ιδρύθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κυπαρισσίας (ΔΕΥΑΚΥ), που μετονομάστηκε σε ΔΕΥΑΤ το 2014.

  1. Ταμεία της ΔΕΥΑΤ, μέχρι την Αύγουστο του 2019, λειτουργούσαν σε Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κοπανάκι.
  2. Θέση μας είναι πως η ΔΕΥΑΤ χρειάζεται οικονομική εξυγίανση, λειτουργική αναβάθμιση, σύννομη λειτουργία. Έχουμε ζητήσει ειδική συνεδρίαση γι` αυτό. Αναμένουμε.
  3. Καλούμε τους δημότες να διαβάσουν την απόφαση μεταφοράς της έδρας. Θα το απολαύσουν.

 

Δημήτρης Α. Δριμής,

Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”

 

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

  1. Εσείς κύριε Δριμή τι άποψη έχετε για την χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών του Δήμου; Πώς πρέπει να κατανεμηθούν, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως πολύ σωστά είπατε, τα πλεονεκτήματα της κάθε Δημοτικής Ενότητας;

  2. Δεν καταλαβαίνουν τι γράφεις, αυτά είναι για αιρετούς που έχουν κάποια σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button