ΠελοπόννησοςΠολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Σήμερα η τελετή έναρξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Απόψε στις οχτώ θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν από τις τρεις μετά το μεσημέρι. Στην Καλαμάτα θα προβάλλονται ταινίες, θα γίνονται σεμινάρια και πολλές ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις επί δέκα ημέρες, ενώ προβολές θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Πάτρα, το Άργος, την Τρίπολη, τη Σπάρτη, τη Δημητσάνα, το Γύθειο, την Αμαλιάδα και το Ξυλόκαστρο…

Το κοινό θα αγκαλιάσει τον κόσμο γνωρίζοντάς τον μέσα από 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες.  Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, παρουσία πλήθους καλεσμένων σκηνοθετών, και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.

Επίσημη ταινία έναρξης έχει οριστεί το πολυβραβευμένο Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μυθικού Γάλλου πρωταθλητή άπνοιας Ζακ Μαγιόλ, ο οποίος ενέπνευσε την ταινία Απέραντο Γαλάζιο, και το οποίο θα προβληθεί, παρουσία του δημιουργού του, αμέσως μετά την τελετή έναρξης.

Το πρόγραμμα προβολών της Παρασκευής 17/1 ξεκινάει βεβαίως από τις 3 μ.μ. με τρία πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ:

Στις 3 μ.μ. θα προβληθεί το The remains – After The Odyssey / Απομεινάρια – Μετά  την Οδύσσεια, της Nathalie Borgers (88’, Αυστρία 2018).

Τι συμβαίνει όταν ένα ναυάγιο στην Μεσόγειο αφήνει δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες; Το ντοκιμαντέρ της Nathalie Borgers, Τα Απομεινάρια ακολουθεί δύο παράλληλες πλοκές. Η μια εστιάζει στους ανθρώπους που διαχειρίζονται τις σορούς στο νησί της Λέσβου. Το άλλο ακολουθεί μια οικογένεια από τη Συρία όπου θρηνεί για τους 13 αδικοχαμένους συγγενείς της, που δεν βρέθηκαν ποτέ.

Αμέσως μετά, στις 4:30 μ.μ. θα προβληθεί Η υπόθεση της Τζοάνα Λάνγκφελντ/ The Case of Johanna Langefeld, των  Władysław Jurków, Gerburg Rohde-Dahl (90′, Πολωνία 2019), μια ταινία που παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία της Johanna Langefeld, αρχηγό των φρουρών των SS στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Ravensbrück, που απέδρασε από τη φυλακή στην Κρακοβία το 1946 καθώς περίμενε για τη δίκη της. Η φυγάδευσή της οργανώθηκε από τα πρώην θύματά της, Πολωνούς κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbrück.  Για ποιο λόγο οι Πολωνοί επιζώντες του Ravensbrück βοήθησαν μια γυναίκα των SS να γλιτώσει τη θανατική ποινή;

Στις 6 μ.μ. ο Δημήτρης Αθανίτης θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του Λαβύρινθος, ένα ντοκιμαντέρ που βουτάει στην καρδιά της πόλης, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, όπου υπάρχει μια άλλη πόλη. Μια πόλη κρυμμένη. Μια πόλη που ζει συνέχεια στο τεχνητό φως από τα νέον. Είναι μια πόλη, που αφού έζησε σ’ αυτό το παράξενο φως για δεκαετίες ολόκληρες, μπορεί να βουλιάξει πια οριστικά στο σκοτάδι, μπορεί να χαθεί.


Λευτέρης Χαρίτος

Μετά την προβολή του Dolphin Man, θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση:  Σόλο βιολοντσέλο από τη Μελίντα Κωνσταντινίδη, σπουδάστρια στην τάξη βιολοντσέλου του Διονύση Κοτταρίδη,  στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, στο πλευρό του φεστιβάλ θα σταθεί φέτος το IEK DELTA 360 Καλαμάτας. Σπουδαστές των Τμημάτων Μαγειρικής/Ζαχαροπλαστικής του εκπαιδευτικού ιδρύματος θα προσφέρουν κεράσματα και γλυκά κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης και λήξης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button