Κόσμος

Συμφωνία μεταξύ των ηγετών στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Με κατ′ αρχήν συμφωνία για εκεχειρία στη Λιβύη, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ενίσχυση και τήρηση του εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρούς.

Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου και να απέχουν από παρεμβάσεις στην Λιβύη. Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης.

Αυτά ανακοινώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και όχι στρατιωτική, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Γερμανίδα καγκελάριος. Η κα Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό θα συνεχιστούν στη Γενεύη.

Εν μέσω έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, η διάσκεψη άρχισε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, με στόχο την κατάπαυση του πυρός, αλλά και την θέσπιση ενός πλαισίου που θα θέσει τέλος στο καθεστώς χάους που επικρατεί στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Την ίδια ώρα στη Λιβύη, διεξάγεται η μάχη του πετρελαίου, με οργανώσεις συμμάχους του ΛΕΣ, του Χαλίφα Χαφτάρ να έχουν κλείσει δύο μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα, σταματώντας ουσιαστικά το σύνολο της πετρελαϊκής παραγωγής της Λιβύης. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για τα όσα διαδραματίζονταν στη Λιβύη.

POOL New / Reuters

 Γερμανία και Ηνωμένα Έθνη, ως οικοδεσπότες της διάσκεψης, αγωνίστηκαν να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ στη διπλωματία, όταν ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει.

Μετά το πέρας της Διάσκεψης, η Ρώμη δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της ειρήνης στη Λιβύη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παρατηρεί ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο».

Hannibal Hanschke / Reuters

Ποιοι συμμετείχαν

Στη Διάσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

ODD ANDERSEN via Getty Images

Στο Βερολίνο βρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – επρόκειτο να εμπλακούν μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Τελικά η διάσκεψη έγινε χωρίς τη συμμετοχή τους.

Η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να διατείνεται ότι η Γερμανία δεν υποχώρησε στις πιέσεις του Ερντογάν για να μην προσκληθεί η Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button