ΑΕΚ: Το «ταμείο» και ο δύσβατος δρόμος προς τα Άνω Λιόσια!

ΑΕΚ: Το «ταμείο» και ο δύσβατος δρόμος προς τα Άνω Λιόσια!

ΑΕΚ: Το «ταμείο» και ο δύσβατος δρόμος προς τα Άνω Λιόσια!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί να «αποσφραγίσει» τον φάκελο του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, που αποτελεί ευχής έργο να αποτελέσει το νέο σπίτι της «βασίλισσας», αλλά αναρωτιέται αν το πολύ ακριβό αυτό εγχείρημα αξίζει τον κόπο, ειδικότερα όταν ο μπασκετικός κόσμος της «Ένωσης», συγκινείται μόνο με τις επιτυχίες!

Προμηθέας - Παναθηναϊκός με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ανεξαρτήτως της εφετινής απογοητευτικής κατάληξης της σεζόν, η οποία παρεμπιπτόντως – σε πρωτάθλημα και BCL – έμελλε να κριθεί μέσα στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ «έχασε» τους δύο από τους τρεις στόχους της χρονιάς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ενασχόληση του Μάκη Αγγελόπουλου και των συνεργατών του με την «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ, υπήρξε σωτήρια και καταλυτική για το ξύπνημα ενός «κοιμώμενου γίγαντα» με όνομα και ιστορία, το οποίο συνδυάστηκε με την περυσινή επιστροφή στους τίτλους μετά από 17 χρόνια.

Μέσα σε μία 5ετία, ο «δικέφαλος» της B' Εθνικής (2012-13) και της Α2 Κατηγορίας (2011-12 & 2013-14), δεν επέστρεψε απλά στην «ελίτ» του ελληνικού μπάσκετ και άνοιξε τα φτερά του και εκτός των συνόρων, αλλά κατέκτησε τρία τρόπαια (Κύπελλο, BCL και Διηπειρωτικό) και αναζωογόνησε μετά από αρκετά χρόνια ένα brand name, που κουβαλάει πολύ βαριά παρακαταθήκη και έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εκτόξευση του αθλήματος στην χώρα μας.

Ένας τέτοιος σύλλογος, λοιπόν, δε νοείται να μην έχει το δικό του σπίτι, ειδικότερα μάλιστα, όταν ο κόσμος του έχει τεράστια μπασκετική κουλτούρα και στο παρελθόν, έχει αποδείξει ότι ξέρει να στηρίζει τις υγιείς και φιλόδοξες προσπάθειες. Σ' αυτή την κατεύθυνση και στη λογική ότι ένα σύγχρονο «ιδιόκτητο» γήπεδο με χώρους πολλαπλών χρήσεων, αποτελεί την βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να συναγωνιστεί τους «αιώνιους» και να φτάσει το επίπεδό τους, εντάσσεται η εδώ και καιρό η επιθυμία και η προσπάθεια του μεγαλομετόχου της «Ένωσης» να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η πρόσφατη συμφωνία του από την αθλητική ηγεσία της παραιτηθείσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ολυμπιακό γυμναστήριο της πάλης, όμως, φαίνεται ότι εμπεριέχει πολλούς αστερίσκους (πέραν του ότι αρκετά γραφειοκρατικά κωλύματα αλλά και η ξαφνική προκήρυξη των εκλογών, «εμπόδισαν» τις υπογραφές) και παρά την πολιτική βούληση και το ξεκάθαρο όφελος που υπάρχει για το δημόσιο, η μετακόμιση της ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια, δείχνει αρκετά επισφαλής. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρώτον, γιατί η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση που ήδη καταβάλλει περί τις 300.000 Ευρώ για χρήση του «Νίκος Γκάλης» σε προπονήσεις και αγώνες, θα μπει απευθείας σε υπέρογκα έξοδα, από τη στιγμή που πέραν του «ενοικίου», θα πρέπει να ξοδέψει σχεδόν υπερδιπλάσια χρήματα για την απαραίτητη αναδιαμόρφωση των χώρων (δεν υπάρχει ούτε καν βοηθητικό), πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που θέλει να αυξήσει και την χωρητικότητά του γηπέδου από 9 σε 12 χιλιάδες.

Δεύτερον, επειδή η επένδυση θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη (την ίδια ώρα ο κόσμος της ομάδας δεν επιδεικνύει την ανάλογη ανταπόκριση) και η ΑΕΚ θα κληθεί να καταβάλλει στο δημόσιο ένα μίνιμουμ ποσοστό από τα έσοδα των εισιτηρίων και των λοιπών χρήσεων καθώς και από το ποσό που θα λαμβάνει στην περίπτωση που συμφωνήσει με χορηγό για την ονοματοδοσία του γηπέδου.

Τρίτον, επειδή κανείς δεν γνωρίζει πως (υπό ποια μορφή) και πότε θα προχωρήσει η διαδικασία ολιγόχρονης μίσθωσης ή πολύχρονης παραχώρησης του γηπέδου (θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, κάτι που δεν συμβαίνει με το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ), από τη στιγμή που το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων υπάγεται στην διοίκηση του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας», η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται στις 27 του τρέχοντος μήνα.

Τέταρτον, γιατί πλέον μοιάζει πασιφανές ότι η προοπτική «εξυπηρέτησης» της ΑΕΚ από την Πολιτεία, στηρίχθηκε πάνω στην βάση προεκλογικών υποσχέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν στα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου. Η πρόωρη «προσφυγή» στις κάλπες δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες και ουσιαστικά προκαλεί ένα «πισωγύρισμα» στις συζητήσεις, που θα συνεχιστούν ή θα μπουν σε νέα βάση, από την στιγμή που η νέα Κυβέρνηση θα ορίσει νέα διοίκηση στο Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» (επιπρόσθετα θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης του ΣΕΦ, με άγνωστη μέχρι τώρα την κλίμακα)..

Κοινώς, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι πιθανότητες της ΑΕΚ να αρχίσει τη νέα σεζόν έχοντας μεταφέρει την έδρα της στα Άνω Λιόσια, μοιάζουν εξαιρετικά απίθανες, κάτι που άφησε έμμεσα να εννοηθεί και ο Μάκης Αγγελόπουλος στις τελευταίες δηλώσεις του, όταν και ευχήθηκε το 2020 να βρει την ομάδα στο νέο της σπίτι.

Αγωνιστικά και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον μικρό τελικό, το εφετινό «ταμείο» των «κιτρινόμαυρων» έχει αρνητικό πρόσημο. Αν εξαιρέσουμε ένα διάστημα που η ομάδα έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ, ειδικότερα στο BCL, η περυσινή Κυπελλούχος Ελλάδας και Ευρώπης δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ αγωνιστική «χημεία», ενώ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς αγωνιζόταν χωρίς καθαρό point-guard. Η τεράστια προσωπικότητα του Ματσιούλις, η μαχητικότητα του Λαρεντζάκη και η ποιότητα του Χάντερ μπάλωσαν αρκετές τρύπες, αλλά όταν «χτύπησε» ο Λιθουανός forward, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απώλεια του ενός στόχου μετά τον άλλο.

Έτσι, μετά τον αποκλεισμό στο Κύπελλο (προημιτελικά) από τον «απλήρωτο» όλη τη χρονιά ΠΑΟΚ, ήρθε το πρόωρο «αντίο» στους "8" του BCL, αποτέλεσμα που στέρησε την ευκαιρία υπεράσπισης του περυσινού στέμματος στο Final 4 της Αμβέρσας, όπου ο εκεί διασυρμός της Μπάμπεργκ (που την απέκλεισε) έκανε την αποτυχία να φαίνεται ακόμη πιο ηχηρή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, η ΑΕΚ όχι απλά δεν αξιοποίησε τα «δώρα» του Ολυμπιακού (τερμάτισε 6ος στην regular-season και δεν «κατέβηκε» στα playoffs) και του Παναθηναϊκού (μηδενίστηκε στο ματς με την Κύμη και κατετάγη 3ος στην κανονική περίοδο), αλλά πέταξε στα... σκουπίδια το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, χάνοντας στα ημιτελικά από τον Προμηθέα του υποδιπλάσιου budget.

Αν σ' όλα τα παραπάνω, προσθέσετε και τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής και κατ' επέκταση την παντελή αναξιοποίηση των νέων ταλαντούχων παιδιών (ήταν ένας από τους μη αγωνιστικούς στόχους της χρονιάς) στα οποία ποντάρει μελλοντικά ο σύλλογος (Τσαλμπούρης, Ρογκαβόπουλος και Μωραϊτης), τότε έχετε μία αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για την πρώτη αποτυχημένη σεζόν της διοίκησης Αγγελόπουλου.

Υγ.1: Η κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου θα μείνει στην ιστορία ως ένα τρόπαιο με διεθνή αίγλη, ωστόσο το χαμηλό επίπεδο των ομάδων που συμμετείχαν και οι διαδοχικές αποτυχίες που ακολούθησαν, γέρνουν εμφανώς την πλάστιγγα προς την αρνητική πλευρά.

Υγ.2: Η αποτυχία προσφέρει τροφή για αυτοκριτική, αναδίπλωση και αναδιοργάνωση και πολλές φορές η επόμενη μεγάλη ώθηση προκύπτει μετά από γερό πέσιμο. Δεν έχει σημασία αν πέσεις αρκεί να μπορείς να σηκωθείς.

Υγ.3: Η απόκτηση ενός νέου και σύγχρονου γηπέδου αποτελεί την πιο υγιή βάση εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ και ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της υπόθεσης με το γήπεδο στα Άνω Λιόσια, πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο για τον φιλόδοξο «ισχυρό άνδρα» της μπασκετικής ΑΕΚ.

Υγ.4: Με τους «αιώνιους» να έχουν εγγυημένο συμβόλαιο με την Euroleague και τον ανερχόμενο Προμηθέα να δηλώνει συμμετοχή στο Eurocup και να βάζει ως στόχο τετραετίας την προαγωγή του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, η ΑΕΚ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική στις εγχώριες διοργανώσεις, αν εξακολουθήσει να αγωνίζεται στο ποιοτικά ασθενέστερο Basketball Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!