Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τα δηλητηριώδη φίδια στη... μετανάστευση: Ποιες χώρες θα δεχθούν τα περισσότερα είδη

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τα δηλητηριώδη φίδια στη... μετανάστευση: Ποιες χώρες θα δεχθούν τα περισσότερα είδη
Πολλές και απροετοίμαστες χώρες θα αποκτήσουν δηλητηριώδη φίδια λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας μετανάστευση αρκετών ειδών φιδιών σε νέες περιοχές και απροετοίμαστες χώρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ναμίμπια, η Κίνα και η Μιανμάρ θα αποκτήσουν τα περισσότερα είδη δηλητηριωδών φιδιών.

Οι χώρες στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τμήματα της Αφρικής, θα πρέπει ήδη να σκέφτονται πώς θα αντιμετωπίσουν τον αυξημένο αριθμό δαγκωμάτων φιδιών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Lancet Planetary Health.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη εξέτασε τη γεωγραφική κατανομή 209 ειδών δηλητηριωδών φιδιών - που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο - προκειμένου να κατανοηθεί πού τα διάφορα είδη φιδιών θα μπορούσαν να βρουν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες έως το 2070.

1

Ενώ η πλειονότητα των δηλητηριωδών φιδιών θα υποστεί μια σημαντική συρρίκνωση λόγω της απώλειας των τροπικών και υποτροπικών οικοσυστημάτων, τα ενδιαιτήματα ορισμένων ειδών, όπως η δυτικοαφρικανική οχιά γκαμπούν, θα αυξηθούν έως και 250%, σύμφωνα με τη μελέτη. Μάλιστα, οι περιοχές εξάπλωσης της ευρωπαϊκής ασπίδος και της κερασφόρου οχιάς προβλέπεται επίσης να υπερδιπλασιαστούν έως το 2070.

Ωστόσο, ορισμένα φίδια, όπως η αθηρίς (οχιά του θάμνου) που ενδημεί στην Αφρική και η οχιά του hognosed pit της Αμερικής, προβλέπεται να χάσουν περισσότερο από το 70% της εξάπλωσής τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,8 έως 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από δηλητηριώδη φίδια κάθε χρόνο, προκαλώντας έως και 138.000 θανάτους και τουλάχιστον 400.000 ακρωτηριασμούς και μόνιμες αναπηρίες.