«Πόλεμος» για τη σκάλα στη Σαγράδα Φαμίλια που πετάει έξω από τα σπίτια τους χιλιάδες πολίτες (pics)

Gazzetta team
«Πόλεμος» για τη σκάλα στη Σαγράδα Φαμίλια που πετάει έξω από τα σπίτια τους χιλιάδες πολίτες (pics)
Σφοδρές αντιδράσεις για τη σκάλα μήκους 150 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων, που σκοπεύει να χτίσει το διοικητικό συμβούλιο της Σαγράδα Φαμίλια δίπλα στον ναό.

Σύμφωνα με την El Pais, η βασιλική του Γκαουντί -η οποία, να θυμίσουμε, είναι υπό κατασκευή από το 1882 ή ανολοκλήρωτη αν θέλετε- σύντομα θα επεκταθεί στον γειτονικό δρόμο, εις βάρος κατοίκων της Βαρκελώνης!

Όπως είναι λογικό, λοιπόν, υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, ενώ το έργο φαίνεται να προχωρά κανονικά...

Το διοικητικό συμβούλιο για την ανέγερση του κτιρίου έχει αποκτήσει μέρος ενός οικοπέδου έκτασης 5.340 τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου να χτιστεί η πελώρια σκάλα, για πρόσβαση στη Σαγράδα Φαμίλια.

Στο σημείο, ωστόσο, υπάρχουν σπίτια και καταστήματα πια...

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξάλλου, 250 κάτοικοι και επιχειρήσεις αμφισβήτησαν την άδεια στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι το έργο της σκάλας θα προκαλέσει τη μετεγκατάσταση 3.000 ατόμων, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η προσθήκη αυτή δεν περιλαμβάνεται στα «πρωτότυπα» σχέδια του Γκαουντί.

Ο Esteve Camps, όμως, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Σαγράδα Φαμίλια, ισχυρίστηκε ότι η σκάλα είναι στα σχέδια του καλλιτέχνη και όλα δείχνουν, πλέον, πως σύντομα μπορεί να αρχίσουν τα έργα.

Παρ' όλα αυτά, το μείζον θέμα είναι τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, που κατηγορούν το διοικητικό συμβούλιο του ναού ότι δείχνει αλαζονεία και «θέλει να τους πετάξει έξω από τα σπίτια τους», ενώ υπάρχει κριτική και για το κόστος της προέκτασης.

Οι κάτοικοι, προς το παρόν, προσπαθούν νομικά να μπλοκάρουν την απόφαση και τις ενέργειες του συμβουλίου, ενώ, όπως αναφέρει η El Pais, η διαδικασία για το πώς εγκρίθηκε το σχέδιο ήταν νομικά και γραφειοκρατικά περίπλοκη.

Θυμίζουμε, μόλις τον περασμένο Ιούνιο η Σαγράδα Φαμίλια απέκτησε νόμιμη άδεια, μετά από 137 χρόνια!