Στοχ: Ο «Μπον Βιβέρ» που (δείχνει να) σοβαρεύτηκε (pics-vids)

Στοχ: Ο «Μπον Βιβέρ» που (δείχνει να) σοβαρεύτηκε (pics-vids)

bet365

Λένε πως ο Μίροσλαβ Στοχ γεννήθηκε με μία μπάλα στα πόδια και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την πολυτάραχη καριέρα του Σλοβάκου που είναι καθοδόν για τον ΠΑΟΚ και την Τούμπα.

Έξι χρόνια μετά την «σιωπηλή» αποχώρησής του, ο Μίροσλαβ Στοχ παίρνει το δρόμο της επιστροφής ως «άσωτος υιός» στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επανενταχθεί στον ΠΑΟΚ, ο οποίος αναζητά έναν εξτρέμ, έμπειρο με παραστάσεις, που θα του δώσει το «κάτι παραπάνω» στη δημιουργία και το τελείωμα των φάσεων από τα άκρα.

Παρ’ όλο που πέρασαν σχεδόν έξι χρόνια, θυμάμαι τις λεπτομέρειες σαν να ήταν χθες. Πίσω στο καλοκαίρι του 2013, το πρώτο ουσιαστικά του Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του συλλόγου, ο Πόντιος επιχειρηματίας φέρνοντας ένα μεγάλο όνομα για τον πάγκο, τον Ολλανδό Χουμπ Στέφενς, φανερώνει τη διάθεση του για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας, η αλήθεια είναι σ’ ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, ξοδεύοντας ουκ ολίγα εκατομμύρια για μεταγραφές.

Το κατώφλι της Τούμπας είχε περάσει ο Λούκας Πέρεθ, μεταγραφικός πόθος των δύο προηγούμενων μεταγραφικών περιόδων από την Καρπάτι Λβιβ, ο Τόμας Νέτσιντ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, φυσικά και έχει επιστρέψει (μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Δώνη) ο αγαπημένος της κερκίδας, Πάμπλο Γκαρσία, την ίδια ώρα που η ΟΥΕΦΑ ανοίγει το δρόμο προς τ’ αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ, «πετώντας» τελικά εκτός διοργάνωσης, για εμπλοκή σε θέματα στοιχηματισμού, την Μέταλιστ.

Κάπου εκεί στις αρχές Αυγούστου τα «Σπορ του Βορρά», ανέκαθεν το προπύργιο της «ασπρόμαυρης» ενημέρωσης, αποκαλύπτουν πρώτα το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για τον Μίροσλαβ Στοχ. Ήταν 8 8 Αυγούστου του 2013 όταν ο ΠΑΟΚτσής ξύπνησε και είδε στα… μανταλάκια να κρέμεται το φύλλο με το όνομα του Σλοβάκου, ο οποίος την ίδια μέρα το απόγευμα εμφανίζεται με την ξανθιά «μοϊκάνα» χαίτη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τυγχάνει θερμής υποδοχής από φίλους του «Δικεφάλου». Όσοι ήταν εκεί σχεδόν αδιαφόρησαν για το άσπρο μπλουζάκι και κόκκινο παντελόνι του, πέρασε στο ντούκου ότι ήταν λες και είχε έρθει στον… Ολυμπιακό!


Μια μέρα αργότερα ο Στοχ υπογράφει και ολοκληρώνει το δανεισμό του από τη Φενέρμπαχτσε, με τους Έλληνες σιγά σιγά να μαθαίνουν τι εστί «Instagram», λόγω του καταιγισμού με μηνύματα αγάπης από τους οπαδούς της τουρκικής ομάδας στον προσωπικό λογαριασμό του ποδοσφαιριστή, ο οποίος δηλώνει «ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μου». Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι…

Στην πρώτη ανεπίσημη εμφάνιση με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, που για τα δεδομένα της εποχής πούλησε αρκετά κομμάτια στην μπουτίκ, απέναντι στην Καλλονή του Γιάννη Ματζουράκη, ο 23χρονος, τότε, Στοχ «σηκώνει» στο πόδι την Τούμπα, αφού πρώτα «πυροβολεί» τον αντίπαλο τερματοφύλακα, με το φαρμακερό αριστερό πόδι του. Θα κρατήσει τα καλύτερα για την συνέχεια, καθώς ο «Δικέφαλος» περνάει στα πλέι οφ του Τσάμπιον Λιγκ και πηγαίνει στο Γκεζελκίρχνεν για να αντιμετωπίσει την σπουδαία, τότε, Σάλκε, των Ντράξλερ, Φαρφάν, Χέβεντες, Μάτιπ, Τζόουνς, και πάει λέγοντας.

Ο «Μίνο», όπως τον αποκαλεί η αδερφή του Μίρκα, με συμπληρωμένες δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, αρχίζει να πατάει καλά στα πόδια του και στο πρώτο ματς με δυνατό ευθύβολο σουτ «εκτελεί» στο 73ο λεπτό τον Τίμο Χίλντεμπραντ ισοφαρίζοντας σε 1-1, σκορ που αφήνει ορθάνοικτη την πόρτα της εισόδου στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ρεβάνς στην άδεια Τούμπα, λόγω τιμωρίας από τα επεισόδια με τη Ραπίντ Βιέννης ένα χρόνο νωρίτερα, αποδεικνύεται πραγματικός «εφιάλτης», ενώ ενδιάμεσα έρχεται και μια ηχηρή σφαλιάρα στο Αγρίνιο και ήττα με 2-0 από τον Παναιτωλικό μπροστά σε άδεις εξέδρες. Οι «βασιλικοί μπλε» προηγούνται δύο φορές, οι «ασπρόμαυροι» αντιδρούν και ισοφαρίζουν με τα γκολ των Αθανασιάδη και Κατσουράνη σε 2-2, με το ρολόι να χαϊδεύει το 80ο λεπτό.

Για λίγα εκατοστά

Στα τελευταία σκάρτα δεκαπέντε λεπτά, τα πιο συγκλονιστικά που έχουν παιχτεί εδώ και δύο δεκαετίες, ο ΠΑΟΚ ψάχνει ένα γκολ για τη μεγάλη ανατροπή. Νωρίτερα, ο Ολλανδός Κάιπερς έχει αφήσει τη Σάλκε με δέκα παίκτες και τον «Δικέφαλο» δίχως προπονητή στον πάγκο, αποβάλλοντας τον συμπατριώτη του Στέφενς, για μια λογομαχία που είχαν στο διάδρομο των αποδυτηρίων στη μητρική τους γλώσσα.

Οι Γερμανοί, μετά το 2-2, έδειχνα να τα’ χουν χαμένα και εκεί μέσα στην αναμπουμπούλα ο Στοχ ξεγλιστράει από τους αμυντικούς και έρχεται φάτσα με την εστία, σηκώνει το κεφάλι και με το δεξί πόδι εξαπολύει έναν κεραυνό βλέποντας εκτός εστίας τον Χίλντεμπραντ. Η τροχιά της μπάλας έχει κατεύθυνση προς τα δίχτυα, οι λιγοστοί φίλοι της ομάδας είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν το γκολ, αλλά για κακή τους τύχη, η μπάλα θα «γλείψει» το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας, που βλέπει στις θύρες 7-8, καταλήγοντας άουτ! Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Κάιπερς «έκλεισε τα μάτια» σε ανατροπή του Σλοβάκου από τον Ουτσίντα μέσα στην περιοχή και κάπως έτσι είχε χαθεί η μεγαλύτερη ευκαιρία πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ,

Ο Μίροσλαβ Στοχ ήξερε ότι για λίγα εκατοστά θα μπορούσε να είχε γράψει εντελώς διαφορετικά την ιστορία του στην Τούμπα. Εκείνο το σουτ πάντα θα στοιχειώνει τα όνειρα των ΠΑΟΚτσήδων.

Όσοι τον έζησαν για περίπου δέκα μήνες στα αποδυτήρια της Τούμπας θυμούνται έναν πιτσιρίκο, σταρ με όλη της σημασίας της λέξης, με την αυτοπεποίθηση να ξεχειλίζει, το «εγώ του» στα ύψη και με γεμάτες τις τσέπες από λεφτά να πιστεύει ότι είναι ο… βασιλιάς.

Προτού πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα είχε προλάβει να συμμετέχει σε βίντεο κλιπ ενός ραπ συγκροτήματος της πατρίδας του, εκδηλώνοντας την... τρέλα του, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ε, δεν ήθελε και πολύ τα νυχτοπερπατήματά του, σε γνωστά κλαμπ της πόλης, να κυκλοφορήσουν και να γίνουν ευρέως γνωστά. Όχι, πως τον ένοιαζε και πολύ, απλά δεν γνώριζε ένα από τα μεγάλα ελαττώματα της Θεσσαλονίκης, που όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει ένα «μεγάλο χωριό», όπου καλώς ή κακώς τα πάντα μαθαίνονται σε χρόνο… dt. Έτσι και τα… κατορθώματά του στο «Markiz» δημιουργούν σούσουρο γύρω από το όνομά του.

Το περίφημο «f@ck off»

Ο ΠΑΟΚ του Στέφενς παλεύει στο πρωτάθλημα, παράλληλα με την καλή πορεία του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, απέναντι στον πανίσχυρο σ’ όλα του εκείνη την εποχή Ολυμπιακό του Μίτσελ, μένει κοντά του, αλλά η αποχώρηση του Ολλανδού προπονητή, μετά το Εργοτέλης – ΠΑΟΚ 2-2 στο οποίο ο Στοχ δεν έπαιξε, αλλάζουν τα δεδομένα. Νωρίτερα, πάλι στην Κρήτη οι δυο τους έγιναν πρωταγωνιστές ενός θερμού επεισοδίου. Οι «ασπρόμαυροι» αντιμετώπιζαν στα Περιβόλια τον Πλατανιά και σε κάποια στιγμή του β’ μέρους, ο Σλοβάκος έβγαλε τη μπάλα άουτ, θέλοντας να τηρήσει το fair-play, γεγονός που εξόργισε τον Ολλανδό τεχνικό, ο οποίος τα… έψαλε σε έντονο ύφος στον ποδοσφαιριστή του. Για κακή του τύχη η κάμερα «συνέλαβε» τον Στοχ να εκστομίζει το περίφημο, πλέον, «f@ck off».

Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο Σλοβάκος ποδοσφαιριστής τιμωρήθηκε σιωπηλά από τον προπονητή του, μένοντας εκτός αποστολής και στον πάγκο για κάποια παιχνίδια, προσθέτοντας άλλο ένα πειθαρχικό παράπτωμα στο ποδοσφαιρικό «έλεγχό» του, ο οποίος είχε αρκετές μουτζούρες κι ως παίκτης της Φενέρμπαχτσε, ενώ τον ακολούθησαν και στην εθνική Σλοβακίας, όταν κάπου γύρω στο 2014 τέθηκε εκτός ομάδας γιατί με κάποιους συμπαίκτες του άφησαν την αποστολή κι επισκέφθηκαν ένα μπαράκι για πιούν τα ποτάκια τους.


Ε, δεν ήθελε και πολύ η δύσκολη και δύσπιστη κερκίδα της Τούμπας να «στραβώσει» μαζί του και ελαφρά την καρδία να τον θεωρήσει αυτόν και τον Λούκας άχρηστους στα μεγάλα ματς. Παρά τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς και τις παρεμβάσεις Σαββίδη, ο «Δικέφαλος» φτάνει στον τελικό του κυπέλλου, αλλά εκεί φεύγει με τέσσερα γκολ στην πλάτη, χάνοντας λίγες μέρες αργότερα από τον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρώτος κύκλος του Μίροσλαβ Στοχ στην Τούμπα ολοκληρώνεται με ένα από τα δέκα γκολ του στο ματς των πλέι οφ εναντίον του Ατρομήτου, ενώ παρά τα καλά νούμερα του (46 συμ., 10 γκολ, 10 ασίστ, 3.473’) φεύγει δίχως να ασχοληθεί κανείς μαζί του. Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε σχεδόν την παραμικρή προσπάθεια για να επεκτείνει το δανεισμό του ή να τον αποκτήσει από τη Φενέρ, η οποία το 2010 είχε δαπανήσει 5,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το wonder kid της Τσέλσι και πρωταθλητή Ολλανδίας με την Τβέντε.

Στην Κωνσταντινούπολη, παρά την αγάπη του κόσμου, δε θα γίνει ποτέ το αστέρι της. Αρχικά, έφυγε ξανά δανεικός για τα Αραβικά Εμιράτα και την Αλ Αίν, ακολούθησε ο νέος δανεισμός στην Μπούρσασπορ, ένα διάστημα όπου η καριέρα του έχει πάρει την κάτω βόλτα και έχει κάνει φτερά η θέση του στην εθνική Σλοβακίας. Το καμάρι της Νίτρα, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Σλοβακίας στα δυτικά της χώρας, έδειχνε σχεδόν αδιάφορος και όσοι τον «ακολουθούσαν» στο Instagram διαπίστωναν μετά λύπης τους ότι το μόνο που τον απασχολούσε ήταν τα ινκόγκνιτο ταξίδια με νοικιασμένα λίαρ τζετ και διαμονή σε σουίτες του Μπουρτζ Αλ Αράμπ στο Ντουμπάι.

Κάπου εκεί έρχεται δίχως να το γνωρίζει η λύτρωση και η επιστροφή στον ίσιο δρόμο, αν κι όπως λένε στο… χωριό μου «πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του». Στη ζωή του μπαίνει μια άκρως εκρηκτική γυναίκα και συμπατριώτισσά του. Η Πάουλι Μπεντζετίοβα, πρώην μοντέλο, έχει το σώμα, που ονειρεύεται κάθε άντρας και είναι αυτή, όπως λέγεται, που τον… συμμάζεψε! Πριν από δύο χρόνια παντρεύτηκαν και απέκτησαν ένα αγοράκι.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miroslav Miňo Stoch (@minostoch99) στις

Enjoying Dubai Happy!!!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miroslav Miňo Stoch (@minostoch99) στις

Επιστρέφει μια σεζόν (2016-17) στη Φενέρ και παίζει 21 παιχνίδια, κυρίως ως αλλαγή, αποχωρώντας από την Πόλη, αφού η διοίκηση των «Κίτρινων Καναρινιών», αποδέχθηκε με ικανοποίηση την πρόταση της Σλάβιας Πράγας για αγορά του Σλοβάκου αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ. Την πρώτη χρονιά παρότι αγωνίζεται σε 39 ματς μένει στα «ρηχά νερά» (6 γκολ, 6 ασίστ) για τα δεδομένα του, αλλά πέρσι ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του νταμπλ στην Τσεχία και της πορείας ως τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Είχε συμβολή σε 27 γκολ από τα 112 γκολ της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις, αναδείχθηκε δεύτερο καλύτερος σουτέρ της Fortuna Liga, αν και από την Άνοιξη και μετά η πορεία του εμφάνισε πτωτικές τάσεις, με τελευταίο γκολ στις 4 Απριλίου και δίχως να είναι καν στην αποστολή της Σλάβια στο νικηφόρο τελικό του κυπέλλου Τσεχίας κόντρα στην Μπάνικ Οστράβα.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miroslav Miňo Stoch (@minostoch99) στις

Όλοι εύχονται τo νεαρό αγόρι που στα 17 του πέρασε μία εβδομάδα προπονήσεων στις διάσημες ακαδημίες της Τσέλσι, όπου οι προπονητές του διέκριναν έναν παίκτη με τεχνική, ταχύτητα και ποδοσφαιρική νοημοσύνη, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταγραφή του στους «μπλε», φτάνοντας το 2012 να κοστίζει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο 12 εκατομμύρια ευρώ και να κερδίζει το «βραβείο Πούσκας» της ΦΙΦΑ, για το φανταστικό τέρμα που σημείωσε απέναντι στην Γκεντσλερμπιρλιγκί, να είναι ένας… άλλος Στοχ, τώρα στα 29 του που ενδεχομένως ο δρόμος να τον ξαναφέρει στην Τούμπα.

 

Τελευταία Νέα