Χίος: Υπέροχη αλλά παρεξηγημένη!

Δήμος Μπουλούκος
Χίος: Υπέροχη αλλά παρεξηγημένη!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal ταξίδεψε στη Χίο και γράφει για το υπέροχο νησί του Ανατολικού Αιγαίου που τόσο έχει παρεξηγηθεί για το θέμα των προσφύγων!

H Xίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με μακρά και δοξασμένη ιστορία με ανεκτίμητες ομορφιές που το τελευταίο διάστημα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα λόγω των προσφύγων και των πυρκαγιών που κατέστρεψαν σημαντικές δασικές εκτάσεις του νησιού.

Το Gazzetta Weekend Journal πέρασε λίγες ημέρες στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου και καταγράφει εικόνες εντελώς διαφορετικές από αυτές που γεμίζουν συνήθως την πλειοψηφία των ελληνικών Μ.Μ.Ε. και παράλληλα παρουσιάζει τις ομορφιές της Χίου.

Η Χίος δεν έχει «πολιορκηθεί» από πρόσφυγες

Η εντύπωση που είχαμε ήταν ότι, όταν θα φτάναμε στο νησί, θα δούμε λεφούσια από πρόσφυγες να κόβουν βόλτες στην προκυμαία και σε κάθε μέρος του νησιού. Μία εικόνα που αποτυπώθηκε στην πλειοψηφία των ΜΜΕ και δυστυχώς λειτούργησε αποτρεπτικά για τον τουρισμό, με αποτέλεσμα η μείωση στις αφίξεις και στις διαμονές αυτό το καλοκαίρι, να ξεπερνά το 60%! Ωστόσο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική όπως φάνηκε και από την πενθήμερη παραμονή μας στη Χίο, στη διάρκεια της οποίας δεν συναντήσαμε ούτε έναν(!) πρόσφυγα! Χρειάστηκε να περάσουμε από τον καταυλισμό που έχει στηθεί πίσω από το κάστρο της πόλης για να αντιληφθούμε ότι αυτές οι ταλαιπωρημένες ψυχές συμβιώνουν στην πλειοψηφία τους, αρμονικά με τους κατοίκους και προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη του πολέμου και της φτώχειας.

Η ζωή στη Χϊο συνεχίζεται κανονικά...

Πολλοί πιστεύουν ότι φτάνοντας στη Χίο, το τοπίο θα θυμίζει εμπόλεμη ζώνη μετά από τις πυρκαγιές και το προσφυγικό. Τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς μπορεί η φωτιά να κατάκαψε μεγάλες εκτάσεις με πράσινο αλλά το νησί αντιστέκεται κι όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα σταθεί στα πόδια του. Επίσης με την καλή δουλειά του Δήμου οι πρόσφυγες οργανωμένα συνεχίζουν τη ζωή τους και δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα του νησιού.

Η Χίος δεν είναι μόνο για οικογένειες

Η φήμη που ακολουθεί τη Χίο είναι ότι πρόκειται για νησί για οικογενειακές διακοπές, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Λόγω μεγέθους και επιλογών, ταιριάζει σε όλους και έχει έτοιμες λύσεις για όλα τα γούστα. Μία βόλτα στην προκυμαία είναι αρκετή για να σε πείσει με τις πολλές και υπέροχες επιλογές σε καφέ και μπαρ, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε σχέση με όσα αντίστοιχα καταστήματα βρίσκεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το πλοίο μας έφτασε στο νησί στις πέντε τα ξημερώματα και παρά το προχωρημένο της ώρας βρήκαμε ανοιχτά μαγαζιά γεμάτα νεαρόκοσμο που διασκέδαζε!

Η Χίος έχει υπέροχες παραλίες

Μπορεί πιο ξακουστή παραλία της Χίου είναι τα Μαύρα Βόλια με τα σκουρόχρωμα βότσαλα ηφαιστειογενούς προέλευσης και την άγρια ομορφιά, αλλά οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Σπουδαίες παραλίες μπορείτε να βρείτε στον κόλπο του Εμπορειού στα νότια, δίπλα βρίσκεται η μεγάλη αμμουδιά της Κώμης, ενώ κοντά στην πόλη, δημοφιλής είναι η αμμουδιά του Καρφά, οργανωμένη με ξαπλώστες και μπιτς μπαρ. Βόρεια της πόλης,η Δασκαλόπετρα είναι μια αρκετά δημοφιλής παραλία με άσπρα βότσαλα, πανέμορφες είναι ακόμα το Πιθί και η Ελίντα, ενώ προσωπική επιλογή είναι τα Λιμνιά, το επίνειο της Βολισσού, με μεγάλες και πολύ όμορφες αμμουδιές. Ειδικά οι δύο κόλποι μετά τα Λιμνιά με τα κρυστάλλινα νερά, είναι αξεπέραστοι. Πιο μετά, εξίσου καλή η Αγία Μαρκέλλα, με το ολόλευκο μοναστήρι δίπλα στη θάλασσα.

Η Χίος με τα πανέμορφα χωριά

Μπορεί η πόλη της Χίου να είναι η πρώτη που σε υποδέχεται φτάνοντας στο νησί, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά πανέμορφα χωριά που κερδίζουν την καρδιά του επισκέπτη. Ξεχωρίζουν τα μαστιχοχώρια, που είναι μία κατηγορία μόνα τους και μπορεί να επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά υπερήφανα επουλώνουν τις πληγές τους. Περισσότερο τα Μεστά, αλλά και το Πυργί με τους Ολύμπους, αξίζουν τουλάχιστον μία επίσκεψη. Πρόκειται για ταξίδι στο χώρο και το χρόνο με τα συγκεκριμένα χωριά να σε γυρίζουν στο Μεσαίωνα, καθώς ουσιαστικά αποτελούν καστροπολιτείες. Η βόλτα στα πέτρινα σοκάκια, μέσα από καμάρες, τοίχους και πύργους, είναι αξέχαστη εμπειρία που συνδυάζεται με ένα καφέ ή φαγητό στις κεντρικές υπέροχες πλατείες.

Εξω από το Πυργί λειτουργεί και το Μουσείο της μαστίχας που σε ξεναγεί στη μοναδικότητα αυτού του φυσικού προϊόντος που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο και αποτελεί το καμάρι του νησιού. Οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το λιμανάκι στο Λιθί, στα δυτικά του νησιού και τα Αυγώνυμα για καφέ ή φαγητό, όπως και το κολπάκι της Λαγκάδας, Πανέμορφη, είναι στα βόρεια, η Βολισσός ενώ πηγαίνοντας προς τα εκεί κάντε και μία παράκαμψη για το συγκλονιστικό χωριό-φρούριο Ανάβατος που πλέον θυμίζει χωριό - φάντασμα!

Η Χίος της γαστρονομίας

Οι διακοπές συνδυάζονται με όμορφο φαγητό και σε αυτό τον τομέα η Χίος ξεχωρίζει. Ρωτήστε και τους χιλιάδες Τούρκους που μέσω Τσεσμέ επισκέπτονται το νησί έστω και για λίγες ώρες, προκειμένου να δοκιμάσουν τις τοπικές νοστιμιές. Στην πόλη, το Τσίκουδο και τα Δελφίνια είναι δίπλα - δίπλα, ενώ ο Χότζας είναι η πιο παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής. Εξαιρετικό ιταλικό είναι το Pastards αλλά και το La Bussola. Στην Αγία Ερμιόνη στο Ρούσσικο, στην Αγια Φωτιά το Ψαροκόκαλο και στη Βολισσό στη Φάμπρικα. Καλύτερη επιλογή για μας, το Εl Sueno στα Λιμνιά της Βολισσού με υπέροχους μεζέδες πάνω σχεδόν στην παραλία. Εξίσου καλό με θέα - θάλασσα, το Κύμα στο Λιθί!

Η Xίος του αθλητισμού!

Η Χίος θέλει να μπει δυναμικά στο χώρο του αθλητισμού με τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα το καλοκαίρι με τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Οπτιμιστ από το Ναυτικό Ομιλο Χίου αλλά και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοϊας Ανοιχτής Θαλάσσης. Και οι δύο διοργανώσεις ήταν εξαιρετικές και απέδειξαν ότι το νησί μπορεί να φιλοξενήσει σπουδαία αθλητικά γεγονότα.

 

Τελευταία Νέα