Κόκκινο ποτάμι: Τα αληθινά πρόσωπα πίσω από τους ήρωες (Photos)
Media

Κόκκινο ποτάμι: Τα αληθινά πρόσωπα πίσω από τους ήρωες (Photos)

Κόκκινο ποτάμι: Τα υπαρκτά πρόσωπα πίσω από τους ήρωες της σειράς εποχής του OPEN.

Οι ιστορίες τους είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παραγωγής, που εξιστορεί μέσα από τη μυθοπλασία την τραγωδία του Ελληνισμού της Ανατολής από το 1908 και την ένταση του Κινήματος των Νεότουρκων μέχρι τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Διαβάστε παρακάτω τα αληθινά πρόσωπα των οποίων η δράση ενέπνευσε τους ήρωες της επιτυχημένης σειράς του Οpen:

Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β’

Eμπνευσμένος από τη δράση του Αμπντούλ Χαμίτ Β' είναι ο ρόλος του σουλτάνου, τον οποίο υποδύεται ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Ηταν ένας σουλτάνος με φιλελεύθερες απόψεις. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ξέσπασε π επανάσταση των Νεότουρκων. Εκθρονίστηκε στις 26 Απριλίου του 1909 και πέθανε στο ανάκτορο Μπεηλέρμπεη, στις Χηλές του Βοσπόρου, στις 10 Φεβρουαρίου 1918. Είχε επονομαστεί «Μέγας Χαν» αλλά και «ερυθρός σουλτάνος» ή «αιμοσταγής σουλτάνος».

Μεχμέτ Ταλάατ

--10.jpg

Εμπνευσμένος από τη δράση του Μεχμέτ Ταλάατ είναι ο ρόλος του Μεχμέτ Καρτάλ, τον οποίο υποδύεται ο Δημήτρης Δρόσος. Ηταν Τούρκος πολιτικός και μαζί με τους Εμβέρ και Τζεμάλ αποτελούσαν την τριανδρία του τουρκικού κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος» των Νεότουρκων μετά την επικράτηση τους το 1908, μέχρι την τουρκική ήττα του 1918.

Ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών (1913-1917) και στη συνέχεια μέγα βεζίρη (1917-1918), θέση από την οποία παραιτήθηκε λίγο πριν από τη συνθηκολόγηση. Διακρινόταν για την οξύνοια, την τόλμη αλλά και τη σκληρότητα του, πρωτοστατώντας στα υπό των Γερμανών οργανωτών του οθωμανικού στρατού υποδειχθέντα σχέδια εκτοπισμού κάθε ελληνογενούς στοιχείου από τη Θράκη και τα παράλια της Μικρός Ασίας και του Πόντου.

Ήταν ο κύριος υποκινητής και πρωταγωνιστής της διπλής Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, με σφαγές και εκτοπισμούς κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που υλοποιήθηκαν με δική του εντολή από την άνοιξη του 1914 μέχρι το 1918.

Ισμαήλ Εμβέρ

--1.jpg

Εμπνευσμένος από τη δράση του Ισμαήλ Εμβέρ είναι ο ρόλος του Ονούρ, τον οποίο υποδύεται ο Κώστας Ξυκομηνός. Υπήρξε ο ηγέτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και κατά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ, ο πατέρας του ήταν Τούρκος από το Μοναστήρι, φύλακας σε μια γέφυρα, και η μητέρα του Αλβανίδα χωρική. Ηταν ο πρωτότοκος της οικογένειας. Σπούδασε από έφηβος σε διάφορες προπαρασκευαστικές και ανώτερες στρατιωτικές σχολές της αυτοκρατορίας και ολοκλήρωσε τις μακρόχρονες σπουδές του με την αποφοίτηση του από τη Στρατιωτική Ακαδημία Χαρπ της Αγκυρας το 1903 με τον βαθμό του λοχαγού. Το 1906 προήχθη στον βαθμό του ταγματάρχη και μετατέθηκε στην 3η Οθωμανική Στρατιά, με έδρα την υπό τουρκική κατοχή Θεσσαλονίκη. Ενώ υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη, έγινε μέλος και στη συνέχεια ηγέτης του κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος», της μυστικής εταιρείας που οδήγησε στο Κίνημα των Νεότουρκων.

Τοπάλ Οσμάν

Εμπνευσμένος από τη δράση του Τοπάλ Οσμάν είναι ο ρόλος του Οσμάν, τον οποίο υποδύεται ο Λάμπρος Κτεναβός. Σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων της Κερασούντος, ο Οσμάν από μικρός δούλευε ως βοηθός (τσιράκι) σε ελληνικό ξυλουργείο της πόλης, γεγονός που του δημιούργησε σύμπλεγμα κατωτερότητας και απωθημένα απέναντι στους Ελληνες, οι οποίοι κυριαρχούσαν σε όλους τους τομείς στην κοινωνία της Κερασούντος. Είχε ενεργό ρόλο στα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και έπειτα των Ελλήνων, και καταζητείτο μάλιστα από τις οθωμανικές Αρχές για την εγκληματική του δράση.

Μητροπολίτης Γερμανός Καραβαγγέλης

Εμπνευσμένος από τη δράση του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη είναι ο ρόλος του Θεόκλητου, τον οποίο υποδύεται ο Στέφανος Κυριακίδης.Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ήταν Ελληνας επίσκοπος, ο οποίος διετέλεσε μητροπολίτης Καστοριάς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Μακεδόνικου Αγώνα, καθώς και του αγώνα του Ποντιακού Ελληνισμού, αργότερα, οργανώνοντας αντιανταρτικά σώματα με ντόπιους οπλαρχηγούς, με συνέπεια να αναδειχθεί σε μια από τις σημαντικότερες μορφές των αγώνων εκείνων.

Οι υπηρεσίες του τόσο προς το έθνος όσο και προς την ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξαν ανεκτίμητες. Τον Ιανουάριο του 1908 ανέλαβε μητροπολίτης Αμάσειας, με έδρα τη Σαμψούντα. Ο Γερμανός και εκεί ανέπτυξε έντονη εθνική δράση, δημιουργώντας σχολεία στα πιο απομακρυσμένα χωριά και ιδρύοντας γυμνάσιο για να μαθαίνουν τα παιδιά ελληνικά, αλλά και ένοπλες ομάδες κατά των Τούρκων άτακτων, που λυμαίνονταν την περιοχή.

Ο Γερμανός αντιστάθηκε σθεναρά στις διώξεις των Νεότουρκων, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του στην υπεράσπιση των δικαίων των Ελλήνων και των Αρμενίων, έχοντας ως συνεργάτες τον μητροπολίτη Τραπεζούντας, Χρύσανθο, τον συντοπίτη του από τη Λέσβο επίσκοπο Ζήλων Ευθύμιο και τον αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Αϊβαζίδη. Κατά τις σφαγές των Αρμενίων έσωσαν εκατοντάδες αθώους, κρύβοντας άλλους στον μητροπολιτικό ναό και άλλους σε σπίτια Ελλήνων. Τις πράξεις του αυτές αναγνώρισαν αρμενικές εφημερίδες στις ΗΠΑ.

Γρηγόριος Σιδηρουργόπουλος

Εμπνευσμένος από τη δράση του Γρηγόριου Σιδηρουργόπουλου είναι ο ρόλος του Γρηγόριου, τον οποίο υποδύεται ο Γιώργος Φριντζήλας.

Ο «Πατροκοσμάς του Πόντου» αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Σιδηρουργόπουλος είναι ένας αφανής ήρωας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το 1918, με την άτακτη φυγή ίων ρωσικών στρατευμάτων, ο Γρηγόριος αποκλείστηκε στην Τραπεζούντα, στην οποία βρισκόταν λόγω μοναστηριακών υποθέσεων.

Έτσι, κατευθύνθηκε στη Ρωσία με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, ο οποίος βρισκόταν στην υπηρεσία της τροφοδότησης του ρωσικού στρατού στην Τραπεζούντα. Εκεί συνέχισε να ενθαρρύνει τον ελληνικό πληθυσμό και, κυρίως, σύστησε γύρω στους 36 συνδέσμους Ποντίων, οι οποίοι, εκτός των άλλων, ήταν επιφορτισμένοι και με τη φροντίδα των προσφύγων.

Βασίλειος Ζαχάρωφ

Εμπνευσμένος από τη δράση του Βασίλειου Ζαχάρωφ είναι ο ρόλος του Μπαζίλ Ζαχάρωφ, τον οποίο υποδύεται ο Σωτήρης Χατζάκης.

Μια αμφιλεγόμενη και εν πολλοίς σκοτεινή προσωπικότητα ήταν ο Βασίλειος Ζαχάρωφ, ο έμπορος όπλων με τη μυθιστορηματική ζωή που κυριάρχησε στο διεθνές πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό στερέωμα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το «μυστήριο της Ευρώπης», όπως τον αποκαλούσαν, με αινιγματικό ρόλο στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν -μεταξύ άλλων- πυγμάχος, διερμηνέας, δραπέτης, έμπορος όπλων, τραπεζίτης, κατάσκοπος, μεγιστάνας του Τύπου, ιδιοκτήτης του καζίνο του Μόντε Κάρλο, εθνικός ευεργέτης και συνομιλητής του Κλεμανσό, του Λόιντ Τζορτζ και του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Πηγή: tv Έθνος

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved