Πέντε μέρες στα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης

Πέντε μέρες στα Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης
Castle in island of Kythera-Greece.
elias kordelakos photography via Getty Images
Castle in island of Kythera-Greece.

Τα Κύθηρα είναι ένα από τα νησιά που είτε θα τα λατρέψεις, είτε δεν θα θέλεις να ξαναπάς σύντομα. Είναι αρκετά μεγάλο νησί, έχει αποστάσεις, στενούς δρόμους και αποτελεί ένα περίεργο μείγμα από Κυκλάδες, Επτάνησα και Πελοπόννησο. Θα βρείτε άσπρα σπίτια με μπλε παντζούρια, αλλά τα χωριά των Κυθήρων θυμίζουν περισσότερο Επτάνησα, ενώ οι παραλίες έχουν κάτι βουνίσιο που φέρνει σε Πελοπόννησο ή ηπειρωτική Ελλάδα.

Πέντε μέρες δεν είναι πολλές για να γυρίσει κανείς όλα τα Κύθηρα και να τα απολαύσει όπως τους αξίζουν, αλλά είναι αρκετές για να δει όλες τις ομορφιές που κρύβουν. Για αυτό το λόγο σας ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα 5 ημερών που θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε το όμορφο αυτό νησί, που γεννήθηκε η Αφροδίτη.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να φτάσουν στα Κύθηρα από την Νεάπολη, με το φέρι «Πορφυρούσα», αλλά το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε με πλοίο από το Γύθειο ή από τον Πειραιά, αλλά τα δρομολόγια είναι πιο αραιά. Εάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε από τη Νεάπολη, έχετε δύο επιλογές τον Αύγουστο. Είτε να πάρετε το πρωινό πλοίο, είτε το απογευματινό. Όσο για το που θα μείνετε, η καλύτερη επιλογή από άποψη τοποθεσίας είναι στο κεντρικό προς νότιο μέρος του νησιού, όπως το Λιβάδι, η Χώρα ή το Καψάλι, αν και στην Αγία Πελαγία οι επιλογές για καταλύματα είναι πολύ περισσότερες.

Ημέρα 1η

Φτάνοντας στο νησί με το πλοίο θα αντικρίσετε το Διακόφτι και θα θαυμάσετε τα πανέμορφα νερά του. Αν φτάσετε πρωί κάντε κι εκεί μία βουτιά, αλλιώς πηγαίνετε κατευθείαν για μπάνιο στην παραλία Κομπονάδα.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη παραλία με μικρές πέτρες και βουνίσιο τοπίο. Έχει και ξαπλώστρες/ ομπρέλες, χώρο για να αλλάξετε μαγιό και ένα μπαρ που μπορείτε να πάρετε τα απαραίτητα τρόφιμα και νερά. Αν πάλι δεν θέλετε ξαπλώστρες, μπορείτε να στρώσετε την πετσέτα σας λίγο παραπέρα. Σε όλο το νησί τα νερά είναι κρυστάλλινα και διάφανα και η Κομπονάδα δεν διαφέρει. Επίσης αν είστε φίλοι το θεάτρου (ή και όχι), η Κομπονάδα είναι το πιο πιθανό σημείο στο νησί που θα συναντήσετε τον Αιμίλιο Χειλάκη με την υπέροχη φωνή του και την συμπαθέστατη σύζυγό του, Αθηνά Μαξίμου. Μετά από ένα τέτοιο απολαυστικό μπάνιο, σειρά έχει το φαγητό. Αρκετά κοντά, στο Λιβάδι, υπάρχει το «Πιέρρος». Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψει κανείς το φαγητό του, την ευγένεια όλων των εργαζόμενων και τις καλές τιμές. Μην παρασυρθείτε από το μενού γιατί οι μερίδες είναι τεράστιες, οπότε ίσως είναι καλύτερα να πάτε μεγάλη παρέα! Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχάσετε να πάρετε τα κεφτεδάκια. Το πρώτο βράδυ μπορεί να είστε κουρασμένοι, ειδικά αν έχετε φτάσει κατευθείαν μετά από 4 ώρες οδήγηση και 1 ώρα πάνω στο πλοίο και να μην έχετε όρεξη να εξερευνήσετε την χώρα. Ένα γλυκό στο Λιβάδι, στο «Rena's είναι ό,τι πρέπει για να τελειώσει γλυκά και η πρώτη σας μέρα στο νησί.

Ημέρα 2η

Ξυπνήσατε, φάγατε πρωινό και έφτασε η στιγμή για να πάτε στην παραλία. Ανατολικά του νησιού θα βρείτε το πανέμορφο Καλαδί.

Έχει λίγο χωματόδρομο για να φτάσετε μέχρι το σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητο και ακολουθεί κατάβαση 156 σκαλιών (αν τα μέτρησα σωστά). Μην βιαστείτε να πανικοβληθείτε, δεν είναι τόσο φοβερό όσο ακούγεται και η παραλία αξίζει κάθε ένα από αυτά τα 156 σκαλιά! Πάρτε μαζί σας νερό και προμήθειες γιατί εκεί κάτω, ούτε πουθενά κοντά δεν θα βρείτε νερό ή φαγητό. Η παραλία έχει δύο κόλπους και θα σας συνιστούσα να πάτε στον δεύτερο, αφού τα βράχια θα σας κάνουν φυσική σκιά, οπότε δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσετε ομπρέλα μαζί σας.

Kaladi 👌🏽

A photo posted by Kythira, Greece ☀️ (@kythira_greece) on

Στο τέλους του κόλπου έχει και μία σπηλιά, αν θέλετε ακόμα περισσότερο ίσκιο. Να έχετε μαζί σας μάσκα και αναπνευστήρα για να εξερευνήσετε τα νερά γύρω από τα βράχια. Όταν τελειώσετε με το μπάνιο σας, πάρτε το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς τον Αβλέμωνα και την Παλαιόπολη και καθίστε στην «Σκάνδεια» για φαγητό. Φροντίστε να έχετε πάρει τηλέφωνο για να κάνετε κράτηση γιατί μπορεί να την πατήσετε. Το βράδυ μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στην Χώρα που είναι ιδιαίτερα όμορφη με τα φώτα από τον Κάστρο να λάμπουν πάνω της. Για ποτό, το Mercato είναι καλή περίπτωση. Τα Κύθηρα δεν είναι το νησί που το κέφι σας θα απογειωθεί, αλλά μπορείτε να γνωρίσετε κόσμο και να κάνετε παρέες. Πολλοί μπορεί να το έχουν στο μυαλό τους ως ζευγαρονήσι ή οικογενειακό νησί, αλλά στην πραγματικότητα, το προτιμούν πολλές μεγάλες παρέες.

Ημέρα 3η

Ξεκινήστε με μία βόλτα στην Χώρα για να δείτε το Κάστρο.

Μπορεί να έχει λίγο ήλιο, αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε. Πιείτε ένα καφέ στην πλατεία και χαζέψτε τα διάφορα μαγαζάκια που έχει. Μπορείτε να αγοράσετε ροζέδες (παραδοσιακά γλυκά) ή να δοκιμάσετε φατουράδα, που είναι το τοπικό λικέρ που φτιάχνουν. Ένα ακόμα γλυκό που θα δείτε στους καταλόγους είναι η «πάστα μύλου». Μην το μπερδέψετε με το φρούτο, δεν είναι ανορθόγραφοι, αλλά αναφέρονται στο αμύγδαλο. Κοντά στην Χώρα βρίσκεται η παραλία του Χαλκού. Είναι ένας μικρός κόλπος που έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και μία καντίνα.

Αν σας αρέσουν οι βουτιές από βράχια, ο Χαλκός δεν θα σας απογοητεύσει αφού υπάρχουν πολλά σημεία για να σκαρφαλώσετε και να βουτήξετε από ψηλά. Το μόνο αρνητικό της παραλίας είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ μικρό κόλπο και ακόμα και ο λίγος κόσμος φαίνεται πολύς! Συνέχεια έχει η φημισμένη ταβέρνα της Φιλιώς, στον Κάλαμο. Πολλοί θα σας πουν να δοκιμάσετε το τηγανόψωμο, που είναι πράγματι πολύ ωραίο, αλλά αν θέλετε κάτι διαφορετικό, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον ξινόχοντρο με τις μελιτζάνες. Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας! Το βράδυ, θα σας βρει στο Καψάλι. Εκεί μαζεύεται ο νεαρός κόσμος. Δοκιμάστε τον «Κούκο» για κοκτέιλ και θέα.

Ημέρα 4η

Δεν μπορείτε να φύγετε από το νησί αν δεν έχετε πάει στους καταρράκτες. Η καλύτερη ώρα για να τους επισκεφτείτε είναι το μεσημέρι προς απόγευμα ώστε να το συνδυάσετε και με το ημερήσιο γεύμα σας. Σε όποιον πείτε ότι θα πάτε στα Κύθηρα θα σας μιλήσει για την φημισμένη παραλία «Καλάμι». Πρόκειται για μία δύσβατη παραλία που απαιτεί γύρω στα 20 λεπτά περπάτημα και καταλήγει σε ένα σκοινί, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς για να κατέβει. Είναι δύσκολο, αλλά, πιστέψτε μας, κανείς δεν απέτυχε να κατέβει ή φύγει από την παραλία. Φυσικά, είναι ανοργάνωτη και χρειάζεται να έχετε μαζί σας προμήθειες.

Gorgeous Kalami Beach 🏊🏼

A photo posted by Kythira, Greece ☀️ (@kythira_greece) on

Τους καταρράκτες θα τους βρείτε στον Μυλοπόταμο. Υπάρχει ένας καταρράκτης στην αρχή, πιο οικογενειακός, που ονομάζεται «Νεράϊδα», αλλά η πραγματική ομορφιά κρύβεται στους Νερόμυλους που απαιτούν γύρω στα 20-25 λεπτά περπάτημα για να τους συναντήσετε. Η διαδρομή είναι βατή και είναι ό,τι πρέπει για να ζεσταθείτε αρκετά και να θέλετε να βουτήξετε σαν τρελοί στα παγωμένα νερά.

Μετά από τόση πεζοπορία θα θέλετε να φάτε και ο Πλάτανος στον Μυλοπόταμο είναι αυτό που ψάχνετε. Μην ξεχάσετε να πάρετε τηγανόψωμο (και εκεί), είναι γευστικότατο. Μία ακόμα επιλογή για φαγητό είναι και η ταβέρνα Φαμίλια στο χωριό Φράτσια.

Ημέρα 5η

Κανονίστε να φύγετε από το νησί με το απογευματινό πλοίο, ώστε να έχετε όλη τη μέρα μπροστά σας να εξερευνήστε και το βόρειο τμήμα του νησιού. Με το αυτοκίνητο, μπορείτε να περάσετε από τον Ποταμό, το μεγαλύτερο, ίσως, χωριό των Κυθήρων και να πιείτε τον καφέ σας στο «Αστικόν», να περάσετε από την Αγία Πελαγία και να κάνετε μία στάση στον Καραβά, για να προμηθευτείτε τα παραδοσικά λαδοπαξίμαδα. Στο Καραβά, μπορείτε να περάσετε από τον ποταμό Αμήρ Αλί, να κάνετε μία βόλτα εκεί και να πιείτε καφέ στο καφενείο του χωριού. Πριν μπείτε στο πλοίο, μην ξεχάσετε να κάνετε μία αποχαιρετιστήρια βουτιά στο Διακόφτι.