Πετώντας πάνω από τη μαγευτική Λίνδο: Η «πατρίδα» του Κολοσσού της Ρόδου

Πετώντας πάνω από τη μαγευτική Λίνδο: Η «πατρίδα» του Κολοσσού της Ρόδου
YouTube

Λίγα είναι τα νησιά του Αιγαίου που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον εφάμιλλο της Ρόδου: Εκεί «γεννήθηκε» το ναυτικό δίκαιο- αποτέλεσμα της ναυτικής κυριαρχίας της αρχαίας Ρόδου (Νόμος Ροδίων Ναυτικός, μια από τις αρχαιότερες συλλογές κανόνων ναυτικού δικαίου στην ιστορία) ενώ το νησί φιλοξενούσε παράλληλα ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου- τον θρυλικό Κολοσσό της Ρόδου. Και στη Ρόδο, λίγοι είναι οι αρχαιολογικοί τόποι που παρουσιάζουν ενδιαφέρον αντίστοιχο της ιστορικής Λίνδου- της άλλοτε πανίσχυρης πόλης- κράτους, φημισμένης για την ομορφιά, τον πλούτο και τη στρατηγική της θέση, όπου γεννήθηκαν μεγάλοι δημιουργοί και καλλιτέχνες, όπως ο Χάρης, δημιουργός του Κολοσσού της Ρόδου, δίνοντας έτσι, κατά κάποιον τρόπο, στη Λίνδο τον τίτλο της «πατρίδας» του Κολοσσού.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ευρήματα που ανάγονται στη Νεολιθική Περίοδο και την Εποχή του Χαλκού, ενώ η πόλη αποτέλεσε μέλος της Δωρικής Εξαπόλεως. Τον 8ο πΧ αιώνα ήταν ήδη μεγάλη ναυτική δύναμη του Αιγαίου, και αξίζει να σημειωθεί πως ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, τύραννός της κατά τον 6ο αιώνα, ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας. Αργότερα συμμετείχε στη Συμμαχία της Δήλου, αλλά κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο πέρασε στην πλευρά των Σπαρτιατών. Στο πέρασμα των χρόνων, η ακρόπολή της χρησιμοποιήθηκε και από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τους Οθωμανούς.

Χιλιάδες χρόνια μετά την ακμή της, η Λίνδος είναι ακόμα πανέμορφη, με την ακρόπολή της να συνεχίζει να δεσπόζει πάνω από το χωριό, ενθύμιο μιας θαλασσοκράτειρας δύναμης μιας άλλης εποχής. Στην κορυφή της σώζονται τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας του 4ου π.Χ. αιώνα, των Προπυλαίων και της μεγάλης ελληνιστικής Στοάς, και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Κατά την ιπποτική περίοδο το κάστρο της ενισχύθηκε, ενώ η ναυτική ακμή της πόλης συνεχίστηκε ως και τον 19ο αιώνα. Ακόμη, πέρα από το ιστορικό ενδιαφέρον, αποτελεί ελκυστικό σύγχρονο τουριστικό προορισμό, τόσο λόγω του παραδοσιακού οικισμού, όσο και της πανέμορφης παραλίας της.

Την ομορφιά της Λίνδου μπορείτε να θαυμάσετε από ψηλά, σε βίντεο από drone- παραγωγή του haanity.

Δημοφιλή