Καταστροφή από τις πλημμύρες σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο: Πολύνεκρη τραγωδία

Καταστροφή από τις πλημμύρες σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο: Στους 15 οι νεκροί

Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της Αττικής και κυρίως την Μάνδρα και και τα Μέγαρα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Οι πρώτες αναφορές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κάποιοι εξ αυτών απεβίωσαν αφού πληροφορίες αναφέρουν πως τρεις εξ αυτών πνίγηκαν στον ύπνο τους, τέσσερις παρασύρθηκαν από χείμαρρο και άλλοι δύο έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν.

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, υπάρχουν επίσης τουλάχιστον δύο οι τρεις αγνοούμενοι ενώ στο νοσοκομείο έχουν διακομιστεί και παραμένουν για νοσηλεία 17 τραυματίες, έξι γυναίκες και έντεκα άνδρες. Από αυτούς, μια γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), και άλλοι επτά στην πνευμονολογική, παθολογική και ορθοπεδική κλινική. Οι υπόλοιποι έλαβαν εξιτήριο.

Σημειώνεται πως «Θριάσιο» έχει τεθεί σε ετοιμότητα, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

  • Μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα.
  • Ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε νεκρός επί της οδού Αγαμέμνονος, επίσης στη Μάνδρα,
  • Ένας άνδρας 60-65 ετών, βρέθηκε στην στην οδό Λεωνίδα Στάμου (Παλαιά Εθνική Οδός, Βίλια με Μάνδρα)
  • Άνδρας περίπου περίπου 45 ετών βρέθηκε νεκρός μεταξύ δευτέρου και τρίτου χλμ της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών- Θηβών
  • Μια γυναίκα 90 ετών βρέθηκε νεκρή σε εξωτερικό χώρο, επί της οδού Αίαντος στη Μάνδρα
  • Κυβερνήτης λάντζας εντόπισε δύο σορούς- η μία στο λιμάνι της Ελευσίνας και η άλλη στις εγκαταστάσεις ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για άνδρες ενώ στην θαλάσσια περιοχή έσπευσε το Λιμενικό και διεξάγοντας έρευνες.
  • Ακόμη ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή Ψαλίδι
  • Μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της επί της οδού Στρατηγού Ρόκα.
  • Ένας ακόμη άνδρας ανασύρθηκε νεκρός σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή Aγ. Σωτήρα
  • Νεκρός και ένας άνδρας που εντοπίστηκε στο 26 χλμ Π.E.O. Mάνδρας – Θηβών.
  • Σε υπόγειο οικίας στη συμβολή οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου βρέθηκε επίσης ένας άνδρας και
  • Μια ακόμη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από εσωτερικό χώρο κτιρίου στη συμβολή Αγ. Αικατερίνης και Ρόκα στη Μάνδρα.
  • Νεκρός και ένας άνδρας που εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5-6 χιλμ Μάνδρας - Θηβών

Από τους 15 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής οι έξι

Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων από σπίτια και οχήματα, από την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εικόνα καταστροφής: Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

«Να αποδοθούν ευθύνες» για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών ζητά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Όπως δήλωσε η περιφερειάρχης, η ίδια υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς, αλλά και για να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν οι πιθανές ζημιές στα σχολικά κτίρια.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και ετοιμότητα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, καθώς η κακοκαιρία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ενταθεί στην διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται πως η περιφέρεια α Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Επίσης από την Πέμπτη, οι ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας προβαίνουν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής ενώ ενώ ενημερώνει ότι για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους. Επίσης ζητείται από τους πολίτες να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ - ΕΛΓΑ των δήμων τους για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων καθώς αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Ακόμη οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής για την καταγραφή - εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, καθώς αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM». Η κ. Κριεκούκη ανέφερε νωρίτερα ότι κάτοικοι ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό είχε φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, είχε κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, ενώ είχαν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μεγάρων - Νέας Περάμου, που μίλησε το πρωί στον ΑΝΤ1, «έχει πλημμυρίσει όλη η πόλη και έχουν αποκλειστεί όλες οι είσοδοί της».

Από πλευράς του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, είπε ότι «η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες τρεις μέρες και τα προβλήματα θα είναι έντονα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι».

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα τον Νοέμβριο επειδή αυτός ο μήνας είναι από τους πιο βροχερούς του χρόνου. Κάποια χαρακτηριστικά τους, όμως, όπως είναι η ένταση, μας επιτρέπει να συνδέσουμε τα φαινόμενα αυτά με την κλιματική αλλαγή», σημείωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το φαινόμενο ως φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο» λέει και υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έζησε η Αθήνα όταν τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 6ης του μηνός στοίχισε τη ζωή σε 43 άτομα ενώ προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή