Αν πάτε στη Ρώμη, προσοχή: Απαγορέυεται να ντυθείτε μονομάχοι και το τραγούδι στο μετρό

Τέλος και το φαγητό κοντά σε μνημεία αλλά και το παραδοσιακό άπλωμα μπουγάδας...
ASSOCIATED PRESS

Στην εφαρμογή μιας σειράς από κανόνες που είχαν πρωτοθεσπιστεί το μακρινό 1946, προχωρούν οι Αρχές της Ρώμης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν συμπεριφορές που εδώ και πολύ καιρό προκαλούν προβληματισμό.

Ενα από τα - ομολογουμένως αυστηρά - μέτρα είναι η μόνιμη απαγόρευση της μεταμφίεσης σε εκατόνταρχο (σ.σ. αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, επικεφαλής εκατό ανδρών) με χιτώνα, δερμάτινη πανοπλία και πλαστικό σπαθί - και των φωτογραφιών με τους τουρίστες έναντι αμοιβής.

Η περιοχή της Φοντάννα ντι Τρέβι ήταν γεμάτη από ανθρώπους που συνήθιζαν να διαπράττουν ακούσια παράνομες πράξεις, ιδιαίτερα εκείνοι που παραβίαζαν την απαγόρευση της «ακατάστατης» κατανάλωσης φαγητού κοντά σε μνημεία.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα επιβάλλονται ποινές σε τέτοιου είδους παραβιάσεις ή απλώς θα κόβονται πρόστιμα από την τουριστική αστυνομία που περιπολεί ιστορικά μνημεία, αλλά οι Αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας έχουν προειδοιήσει για «σοβαρά πρόστιμα» σε όσους βουτάνε στα σιντριβάνια της πόλης - ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αλλοι κανόνες περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στις βαλίτσες με ροδάκια, στις τσάντες που σέρνονται σε ιστορικά μνημεία, σε όσους κυκλοφορούν γυμνόστηθοι δημοσίως και σε όσους γυρίζουν από παμπ σε παμπ.

Οι Αρχές βάζουν, επίσης, στο στόχαστρο τους «ενοχλητικούς μεθυσμένους», τους ανθρώπους που τραγουδούν στις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς και εκείνους που ακουμπούν το στόμα τους στις βρύσες της πόλης που αναβλύζουν πόσιμο νερό.

Το παρεμπόριο στο δρόμο και η προώθηση εισιτηρίων έξω από τουριστικά αξιοθέατα έχουν, επίσης, απαγορευτεί, όπως και το ρωμαϊκό έθιμο του απλώματος ρούχων μεταξύ γειτονικών κτηρίων για στέγνωμα.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή